DEMOKRAT GÜNDEM- İZMİR – İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla düzenlenen operasyon Konak Belediyesi’nde görevli üst düzey isimleri hedef aldı. AR-GE Müdürü Kamuran Bülent Köstem başta olmak üzere üç belediye çalışanı Avrupa Birliği destekli “İklim Zirvesi” organizasyonuna ilişkin hizmet alım ihalesindeki usulsüzlük iddiaları nedeniyle gözaltına alındı.
ÜST DÜZEY YETKİLİLER GÖZALTINDA
Operasyon kapsamında Konak Belediyesi AR-GE Müdürü Kamuran Bülent Köstem, aynı birimde görev yapan bir memur ve belediyenin iştiraki MERBEL A.Ş.’de çalışan bir personel, İzmir Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerince sabah saatlerinde evlerinden alınarak ifadeye götürüldü. Gözaltıların 2024 yılında düzenlenen “İklim Zirvesi” organizasyonunun ihale sürecine ilişkin usulsüzlük şüphesi üzerine gerçekleştirildiği öğrenildi.
İKLİM ZİRVESİ İHALESİNDE TEKNİK ŞARTNAME İHLALİ
Soruşturmanın merkezinde 19-23 Ağustos 2024 tarihleri arasında düzenlenen “Farkındalık, İklim ve Çevre İçin Stratejik Ortaklık Projesi (SPACE)” kapsamındaki zirve bulunuyor. Avrupa Birliği’nin Şehir Eşleştirme-II hibe programıyla finanse edilen proje için 29 Temmuz 2024’te 1 milyon 580 bin 650 TL bedelle Ankara merkezli RL Teknik Sistem Organizasyon ve Bilişim Ltd. Şti. ile sözleşme imzalanmıştı.
Teknik şartnamede; 250 kişiye iki gün boyunca kırmızı et ve beyaz et ağırlıklı öğle yemekleri verilmesi, Almanya ve İtalya’dan gelen 12, AB’nin farklı şehirlerinden 16 ve Türkiye’nin 5 kentinden 10 katılımcının ulaşım ve konaklama giderlerinin karşılanması öngörülmüştü. Ancak şikayetlerde bu hizmetlerin tam olarak yerine getirilmediği öğle yemekleri yerine sandviç ikram edildiği şehir dışından gelen konukların ise belediye araçlarıyla taşındığı ileri sürüldü.
BELEDİYEDEN AÇIKLAMA: FAZLA ÖDEME GERİ ALINDI
Konak Belediyesi, soruşturmaya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, iç denetim biriminin incelemesi sonucunda sözleşmedeki bazı kalemlerde maddi hatalar tespit edildiğini duyurdu. Açıklamada, “İç denetim raporu doğrultusunda maddi hata kaynaklı olarak 177.984 TL tutarındaki fazla ödeme 27 Haziran 2025 tarihinde ilgili personellerden faizi ile birlikte tahsil edilmiştir” ifadelerine yer verildi.
SORUŞTURMA DERİNLEŞİYOR
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, ihaleye konu evraklar, ödeme kayıtları ve organizasyona ait tüm belgeleri incelemeye aldı. Mali Şube ekipleri gözaltına alınan belediye çalışanlarının ifadelerini aldıktan sonra dosyayı genişletme ihtimalini değerlendiriyor. Soruşturmada belediye kaynaklarının projede öngörülmeyen hizmetler için kullanılıp kullanılmadığı ve kamu zararının oluşup oluşmadığı araştırılıyor.
Belediye yetkilileri sürecin hukuk birimleri tarafından yakından takip edildiğini ve adli makamlara gerekli tüm desteğin verildiğini bildirirken soruşturmanın seyri merakla takip ediliyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Sayıştay’dan Konak Belediyesi’ne ağır rapor: 773 milyon TL nerede?