Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Sosyal Medya

Milas Belediye Başkanı Fevzi Topuz ve oğlu tutuklandı!

Milas Belediye Başkanı Fevzi Topuz ile oğlu dâhil 18 kişi mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi

Milas Belediye Başkanı Fevzi Topuz ile oğlu dâhil 18 kişi

Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen geniş kapsamlı yolsuzluk ve sahtecilik soruşturmasında sıcak bir gelişme yaşandı.

Aralarında sahte ihale evrakı ve iş deneyim belgesi düzenlenmesi iddialarının yer aldığı operasyon kapsamında gözaltına alınan Milas Belediye Başkanı Fevzi Topuz ve oğlu Doruk Topuz’un da aralarında yer aldığı 35 şüpheli adli makamlara sevk edildi.

Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye çıkarılan ve SEGBİS üzerinden ifadeleri alınan şüphelilerden Belediye Başkanı Fevzi Topuz ile oğlu dâhil 18 kişi mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. İki şüpheli hakkında ev hapsi kararı uygulanırken, 15 şüpheli ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

13 İLDE EŞ ZAMANLI BASKIN: 2,5 MİLYAR LİRALIK SAHTE İHALE ÇARKI

Soruşturmanın geçmişine dayanan detaylara göre, 20 Ekim tarihinde “suç işlemek amacıyla örgüt kurma, yönetme, rüşvet, ihaleye fesat karıştırma, resmi belgede sahtecilik ve nitelikli dolandırıcılık” suçlamalarıyla harekete geçildi.

Muğla merkezli olmak üzere Adana, Ankara, Bursa, Elazığ, Hakkari, İstanbul, Gaziantep, Kilis, Kocaeli, Manisa, Van ve Ordu’da düzenlenen eş zamanlı operasyonlarda, Milas Belediyesi kaynaklı dev usulsüzlükler zinciri açığa çıkarıldı.

Yapılan teknik incelemelerde 34 şirkete ait 35 ihale evrakının sahte kurgulandığı, 32 şirkete ait 33 iş deneyim belgesinin ise bizzat Milas Belediyesi tarafından onaylandığı saptandı. Yapılmadığı halde yapılmış gibi gösterilen naylon işlerin toplam ihale bedelinin 2 milyar 579 milyon 555 bin 355 lira olduğu bilirkişi raporlarıyla tescillendi.

BİLİRKİŞİ RAPORUNDAKİ İNANILMAZ İHMAL VE SAHTECİLİK DETAYLARI

Emniyet ve adli birimlerin derinleştirdiği soruşturma dosyasındaki bilirkişi tespitleri sahteciliğin boyutunu gözler önüne serdi.

Şirketlerin başvuru dosyalarında aynı banka hesap numaraları, aynı vergi kimlik numaraları ve IBAN bilgilerinin kullanıldığı görüldü. SGK hizmet dökümlerindeki çalışan ve maaş bilgilerinin birebir örtüştüğü, evraklarda aynı mali müşavir bilgilerinin farklı sicil numaralarıyla sunulduğu ve imzaların sahtelendiği belirlendi.

Ayrıca banka dekontlarındaki tutarların rakam ve yazı karşılıklarının uyuşmadığı, geçici kabul tutanaklarındaki imzaların kopyalandığı ve tüm belgelerin tek bir merkezden hazırlandığı tespit edildi.

KAMU İHALELERİNDE 3,7 MİLYAR LİRALIK VURGUN ARAYIŞI

Kamu İhale Kurumu’ndan sağlanan resmi veri ve belgelere göre, Milas Belediyesi üzerinden temin edilen usulsüz iş deneyim belgelerini kullanan 8 şirketin, Türkiye genelinde toplam bedeli 3 milyar 714 milyon 262 bin 711 lira olan 25 farklı kamu ihalesine katıldığı ortaya çıkarıldı.

Şüpheli şirketlerin söz konusu sahte belgeleri dayanak göstererek doğrudan veya dolaylı yoldan 342 milyon 880 bin liralık haksız sermaye artırımına gittikleri adli kayıtlara girdi. Soruşturma kapsamındaki adı geçen şirketler ve sözleşmelere ilişkin adli süreç devam ediyor.

Milas Belediye Başkanı Fevzi Topuz ve oğlu tutuklandı!
Demokrat Gündem