Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Milyoner patlaması: Bir yılda yüzde 49 artış

Banka hesaplarındaki paranın yüzde 78’i yalnızca 2,1 milyon kişiye ait. 10 bin liranın altında parası olan hesap sayısı ise 165 milyonu aştı.

Banka hesaplarındaki paranın yüzde 78’i yalnızca 2,1 milyon kişiye ait.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) Nisan 2025 verileri, Türkiye’deki servet eşitsizliğini bir kez daha gözler önüne serdi.

Ülkede bankalarda bulunan yaklaşık 21 trilyon liralık toplam mevduatın 15,3 trilyon lirası yalnızca 2,1 milyon kişiye ait. Bu da toplam mevduatların yüzde 78’inin toplumun yüzde 2,5’lik bir kesimi tarafından kontrol edildiğini ortaya koyuyor.

Öte yandan, bankalarda 10 bin liranın altında parası bulunan hesap sayısı 165 milyonu geçmiş durumda. Bu tablo, ülkedeki servet dağılımındaki adaletsizliği gözler önüne seriyor.

Milyoner Sayısı Bir Yılda Yüzde 49 Arttı

BDDK verilerine göre, yurt içi ve yurt dışında yerleşik milyonerlerin toplam sayısı Nisan 2025 itibarıyla 2 milyon 377 bin 32 kişiye ulaştı. Bu rakam, sadece bir yıl içinde yüzde 49’luk artışa işaret ediyor. Aynı dönemde 1 milyon TL ve üzeri mevduata sahip kişilerin toplam varlıkları 11,8 trilyon TL’den 16,9 trilyon TL’ye çıktı.

Türkiye’de yerleşik milyoner sayısı 744 bin artarak 2 milyon 176 bine ulaştı. Bu kişilerin elindeki toplam mevduat ise 10,8 trilyon TL’den 15,7 trilyon TL’ye yükseldi.

Servetin Önemli Bölümü Döviz ve Altın Hesaplarında

Yurt içindeki milyonerlerin önemli bir bölümü, Türk Lirası’ndaki yüksek faiz oranlarından yararlanarak kazanç elde etti. Verilere göre bu grubun TL cinsinden mevduatı 10 trilyonun üzerinde. Toplam varlıklarının 4,47 trilyon lirası döviz tevdiat hesaplarında, 1,21 trilyon lirası ise kıymetli maden depo hesaplarında bulunuyor.

Demokrat Gündem