Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Bireylere Yönelik 2. Ulusal Eylem Planı kapsamında hayata geçirilmesi planlanan “Kritik Müdahale ve Güvenli Alan” birimleri eylem planından çıkarıldı.
Aileler destek beklerken karar geri çekildi
2023–2030 yıllarını kapsayan ve eski Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık tarafından duyurulan plan, otizmli bireylerin erken tanı, takip ve müdahale süreçlerini desteklemeyi hedefliyordu. Planın önemli bir ayağını oluşturan “Kritik Müdahale ve Güvenli Alan” hizmeti, tam teşekküllü hastanelerde kriz anlarında ailelere destek sağlayacak çok disiplinli acil müdahale ekiplerinin oluşturulmasını öngörüyordu. Ancak Sağlık Bakanlığı, Aralık 2024’te yaptığı açıklamayla bu düzenlemeyi eylem planından çıkardığını duyurdu.
Aileler ve derneklerden tepki
İstanbul Otizm Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Avukat Sedef Erken, kararın otizmli bireylerin aileleri için büyük bir mağduriyet yarattığını belirterek şu açıklamayı yaptı:
“Otizmli bireylerin en hassas anlarında ailelerine destek olması gereken bir uygulama henüz başlamadan iptal edildi. Aileler için bu, büyük bir belirsizlik ve yalnız bırakılma anlamına geliyor. Kararın geri alınması için hukuki yolları da değerlendireceğiz.”
Tasarruf tedbirleri engelliyor
Erken, ayrıca otizmli bireylerin eğitim, sağlık ve sosyal hayatta karşılaştıkları zorluklara da dikkat çekti. Mevcut bakım merkezlerinin yetersizliği, personel eksikliği ve ekonomik tasarruf tedbirleri nedeniyle ailelerin daha da zor durumda bırakıldığını vurguladı.
Otizmli bireylerin aileleri, yetkililere çağrıda bulunarak, iptal edilen düzenlemenin yeniden hayata geçirilmesini talep ediyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Başkan’ın söz verdiği Biyokömür Tesisi üretimde!