DOLAR 32,2223 -0.07%
EURO 34,6633 -0.06%
ALTIN 2.395,830,12
BITCOIN 1963693-2,22%
İzmir
25°

PARÇALI BULUTLU

üst menü altı
Petrol fiyatlarında OPEC+ rallisi

Petrol fiyatlarında OPEC+ rallisi

ABONE OL
17 Mayıs 2023 01:40
Petrol fiyatlarında OPEC+ rallisi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Petrol fiyatları, OPEC+ grubunun üretim kısıtlaması kararının ardından üst üste dördüncü günde de yükseldi.

Petrol fiyatları, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve beraber hareket eden ülkelerin (OPEC+) üretimi keskin şekilde düşürme kararının ardından üst üste dördüncü günde de yükseldi.

OPEC+ dün  Viyana’da yaptığı toplantıda ABD ve diğer başlıca tüketicilerin baskısına rağmen petrol üretiminde günlük 2 milyon varil kesintiye gidilmesi konusunda anlaştı. Bu 2020 koronavirüs salgınından bu yana OPEC+’nın en büyük üretim kesintisi olacak. OPEC+ grubunun bu kararıyla halihazırda sıkışık olan piyasada arz daha da azalmış olacak.

PETROL PİYASASINDA SON DURUM

Üretimin azaltılmasıyla birlikte, üç ay önce resesyon, yüksek faizler ve güçlü dolara ilişkin endişelerle varil başına 120 dolardan 80 dolara gerilemiş olan petrol fiyatlarının toparlanabileceği tahmin ediliyor.

Petrol fiyatları OPEC+ kararının ardından eylül ortasından beri en yüksek seviyeye tırmandı. Brent ham petrolü vadeli kontratları yüzde 0,6 artışla 93,9 dolara yükselirken ABD hafif ham petrolü vadeli kontratları da yüzde 0,6 yükselerek 88,26 dolara çıktı.

FİYATLARIN ARTMASI BEKLENİYOR

New York merkezli varlık yönetim şirketi Global X ETF’in araştırma direktörü Rohan Reddy, CNBC’ye yaptığı değerlendirmede üretim kesintisi kararının ardından petrol fiyatlarının varil başına 100 dolara yükselebileceğini söyledi. Reddy, 100 dolarlık petrole dönüş mümkün olduğunu belirterek, “Kısa vadede daha olası bir senaryo petrol fiyatlarının 90 ila 100 dolar aralığında seyretmesi” dedi.

Reddy, “Karar nedeniyle oynaklık muhtemelen piyasaya geri dönecek ve küresel ekonomiye ilişkin endişelere rağmen petrol piyasası yüksek kalmaya devam edecek. Bunların tümü dördüncü çeyrekte fiyatları artıran bir işleve sahip olacak” dedi.

Öte yandan konuya yakın bir kaynak, ABD’nin OPEC’i petrol üretiminde kesintiye gitmeme konusunda zorladığını açıkladı. ABD Başkanı Joe Biden, bu yılın ortasında Suudi Arabistan'ı ziyaret edip daha fazla petrol üretilmesi çağrısını yapmıştı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP