Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Raci Kaya, 2023 yılında 124 bin 982, 2024 yılının ilk dört ayında ise 29 bin 463 iş yerinin denetlendiğini açıkladı.
Kaya, bu denetimler sonucunda toplam 2 milyar 36 milyon 732 bin 167 lira tutarında idari para cezası uygulandığını bildirdi.
SGK Başkanı Kaya, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’nın tek çatı altında birleştirilmesiyle hayata geçirilen sosyal güvenlik reformunun 16 Mayıs 2006 tarihinde kabul edildiğini hatırlattı.
Her yıl 16 Mayıs’ı içine alan haftanın Sosyal Güvenlik Haftası olarak kutlandığını belirtti.
Kaya, Sosyal Güvenlik Haftası kapsamında toplumun tüm kesimlerine ulaşarak SGK’yi tanıtmayı ve sosyal güvenlik bilincini artırmayı hedeflediklerini ifade etti.
Bu yılki temanın “Kayıtlı çalış, güvenli yaşa” olduğunu aktaran Kaya, kayıt dışı istihdamla mücadeleye dikkat çekmeyi amaçladıklarını söyledi. Kayıtlı çalışmanın, kişilerin sağlık ve diğer sosyal haklara erişimini güvence altına alması açısından önemli olduğunu vurguladı.
Kaya, güçlü bir SGK’nin güçlü bir Türkiye anlamına geldiğini belirterek, kayıtlı istihdamın bu yapının temel taşlarından biri olduğunu ifade etti.
Kayıt dışı istihdamla mücadelede denetim ve yaptırımların yanında teşvik ve rehberliğe de önem verdiklerini dile getirdi.
Bu kapsamda yürütülen çalışmaların beş ana strateji altında toplandığını belirten Kaya, stratejilerin başında kurumlar arası bilgi ve veri paylaşımı yoluyla yapılan çapraz kontrollerin yer aldığını söyledi. Bankalar dâhil tüm kamu kurumlarından alınan mesleki bilgilerin, SGK veri tabanı üzerinden kontrol edildiğini ve bu yöntemle sigortasız çalışanların tespit edilebildiğini aktardı.
İlginizi çekebilir: 18 ilde eş zamanlı operasyon: 102 şüpheli gözaltında