DOLAR 33,0215 0.22%
EURO 35,7345 -0.1%
ALTIN 2.540,400,47
BITCOIN 22734181,53%
İzmir
36°

AZ BULUTLU

üst menü altı
Sokak Hayvanları Yasa Tasarısı’nın ilk 5 maddesi Meclisten geçti

Sokak Hayvanları Yasa Tasarısı’nın ilk 5 maddesi Meclisten geçti

TBMM Genel Kurulunda, sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ilk 5 maddesi kabul edildi.

ABONE OL
29 Temmuz 2024 09:57
Sokak Hayvanları Yasa Tasarısı’nın ilk 5 maddesi Meclisten geçti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

TBMM Genel Kurulunda, sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin ilk 5 maddesi kabul edildi.

Bu yeni teklif ile Hayvanları Koruma Kanunu’nda bazı değişikliklere gidilecek. Kanun’un amaçlarına “insan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilmek kaydıyla” ifadesi eklenecek.

Bu değişiklikle birlikte sahipsiz hayvanlara yönelik yürütülecek çalışmalarda tereddüt yaşanmaması için bazı kavramlar netleştirilecek.

Özellikle kedi ve köpeklerin sahipli hayvan statüsüne alınabilmesi için Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilmeleri zorunlu olacak. Bu doğrultuda “sahipli hayvan” ve “sahipsiz hayvan” kavramları açık şekilde tanımlanacak.

sokak hayvanları

Uygulamada tereddüt yaşanmaması amacıyla ve Kanun’daki “yakala-kısırlaştır-sal” metodunun kaldırılması nedeniyle hayvan bakımevi tanımında uyum değişikliği yapılacak.

Hayvan bakımevlerinin tanımı, “Bakanlıktan izin alınmak suretiyle kurulan ve hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği bir tesis” şeklinde değiştirilecek.

Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların hayvan bakımevlerine toplanması, buralarda rehabilite edilerek sahiplendirilinceye kadar bakılması sebebiyle bakımevleri dışında bir hayvana bakmanın ancak onun yasal sorumluluğunu alarak sahiplenilmesi suretiyle mümkün olacağı ilkesi kabul edilecek.

Kanun’un ilkeleri arasında yer alan “Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sahipsiz hayvanların da sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir.” ifadesi yürürlükten kaldırılacak.

Yerel yönetimler, gönüllü kuruluşlarla iş birliği içerisinde sahipsiz hayvanların sahiplendirilinceye kadar bakılmaları için hayvan bakımevleri kuracak, onların bakımlarını ve tedavilerini sağlayacak, eğitim çalışmaları yapacak.

Hayvan bakımevlerine alınan hayvanlardan rehabilite edilen köpekler sahiplendirilinceye kadar bu yerlerde barındırılacak. Doğru ve güncel veri sağlanabilmesi amacıyla hayvan bakımevlerine alınan hayvanlar Tarım ve Orman Bakanlığı veri sistemine kaydedilecek.

İlginizi çekebilir: Animal Save ile Sokak Hayvanları Yasa Tasarısı’nın bilinmeyenlerini konuştuk: Nilgün Engin’den çarpıcı açıklamalar

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP