Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Soyer’den İzmir Körfezi açıklaması: “Başkan yüzeceğim demeli!”

İzmir Büyükşehir Belediyesi eski başkanı Tunç Soyer, İzmir Körfezi’ne ilişkin yapılan eleştirilere cevap vererek, Körfez’in temizlenmesi ve yaşanabilir hale getirilmesi için attığı adımları anlattı. Soyer, “Bir başkan ‘Körfez’de yüzeceğim’ demeli. Bu bir hayal değil, bir sorumluluk” diyerek projelerin devam etmesi gerektiğini vurguladı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi eski

Demokrat Gündem- Tunç Soyer, İzmir Körfezi’nde yüzme iddiasının kişisel bir hayal değil, başkan olarak bir sorumluluk olduğunu belirtti.

Soyer, Körfez’in temizlenmesi için yapılan çalışmalara dair, “Bu, İzmir’in can damarı. Körfez’de yüzebilmek hayali değil, bir strateji. Bir başkan, ‘yüzeceğim’ demeli ve bunu başarmak için çalışmalı” dedi.

KOKU VE KİRLİLİK PROBLEMİ YÜZYILLARDIR VAR

Soyer, İzmir Körfezi’ndeki koku ve kirlilik sorununun yeni olmadığını, 2000 yıl öncesine kadar dayandığını hatırlattı. Soyer, “1986’ya kadar Körfez’de koku ve kirlilik kader gibi yaşandı. Büyük kanal projesi ve atıksu tesisleriyle sorunlar büyük ölçüde çözüldü, ancak sığlaşmalar ve hatalar nedeniyle koku problemi tam olarak ortadan kaldırılamadı” dedi.

“YAŞAYAN KÖRFEZ STRATEJİSİ ÜÇ AŞAMADAN OLUŞUYOR”

Soyer, İzmir Körfezi’ni temizlemek için ortaya koyduğu “Yaşayan Körfez” stratejisinin üç aşamalı bir plan olduğunu belirtti. İlk aşama karada, yağmur suyu ayrıştırmasının yapılmasıydı. Bu sayede atıksu arıtma tesislerinin yükü azalacaktı. İkinci aşama kıyıda, üçüncü aşama ise denizde yapılacak projeleri kapsıyordu.

soyer

“KÖRFEZ’İN ÖLMESİNE SEYİRCİ KALAMAZDIK”

“İlk aşamada kentin yağmur suyu ayrıştırması tamamlanarak sular kirlenmeden körfeze akmalıydı ve böylelikle arıtma tesislerinin yükü azalacaktı. Bu kararın bu kente neşter vuracağını, can yakacağını ve insanlara huzursuzluk vereceğimizi biliyorduk. Şehri şantiyeye çevirdik, Körfez’in ölmesine seyirci kalamazdık. Bir yandan da aşırı yağışlarda su baskını ve taşkınların azaldı. Kemeraltı’nda örneğin bir kuyumcu hassaslığı ile çalıştık. Her yıl yaşanan su baskını videoları da sona erdi. Toplam 128 yan kola sahip 33 dere İzmir Körfezi’ne akıyor, temizliklerini yaptık. Tüm çalışmalarımız bize gösterdi ki kokunun sebebi düşük sirkülasyon değil yüksek kontaminasyon yani kirlilik”

“5. FAZ KONUŞULMAYACAK” 

Başkan Cemil Tugay’ın 5. faz açıklamasına gönderme yapan Soyer, ” İkinci ayak kıyıdaydı. Bu projelerden ilki Çiğli Atıksu Tesisi’nin fazlarının revizyonuydu. İzmir nüfusundaki artışla birlikte tesisin kapasitesinin arttırılması ve fazların revizyonuna ihtiyaç duydu. 23 yılda tesiste hiç revizyon yapılmamıştı. Bu üç faz tamamen revize edildi ve temizlendi. Tabiri caizse 2023 yılında sıfır kilometre fabrika ayalarına dönüldü. 2024 içinde dördüncü fazın ihtiyacı ile kapasite artacak ve 2050 yılının sonuna kadar yeni bir faza ihtiyaç olacak. Yani 5’inci faz 2050’den önce konuşulmayacak. Uzun yıllar şehre hizmet veren Narlıdere’deki tesis için çalımalar başladı. Şu an Çiğli Atıksu Tesisi’ne giden kapasite artışı sonrası Güneybatı Atıksu Arıtma Tesisi’ne bağlanacak. Bu çalışmanın maliyeti 105 milyon liraydı.  Aslında böylece Narlıdere bölgesinde atıksuyun artırılması için Çiğli’ye taşınmasından da kurtulmuş olacak. Bir başka proje Karabağlar atık su artıma tesisi. Karabağlar ilçesine ve Narlıdere’ye hizmet edecek bu tesis Çiğli atıksu artırma tesisinin  yüzde 15 kapasitesinin hafifletmiş olacak. Böylece Körfez temizliğine katkı verecek bu tesis yer altına inşa edilecek. Böylelikle kokunun ortadan kaldırılığını göreceğiz. Karabağlar’da artılmış su Yeşildere’de 2026 yılında yapılaması öngörülen EXPO’ya da fayda sağlayacak. Şehir içinde ekolojik koylar açılmasına imkan verecek” diye konuştu. 

soyer

“İZMİR’DE 1 MİLYON METREKARE SU ARTIRILMIŞ HALE GELECEKTİ” 

Soyer açıklamasının devamında, “Narlıdere kapasite 56 bine, Çiğli’de 820 bine, Karabağlar’ı da eklediğimizde İzmir’de 1 milyon metreküp atık su artırılmış hale gelecek. 2 önemli çıktı var. Arıtma suyu ve çamur. Arıtmadan çıkan çamur ham madde olarka kullanılebiliyor. Arıtmadan çıkan çamur işlenerek ham maddeye dönüştürülüyor. İşlenen çamur çimento sektöründe değerlendirilebilir. Arıtma çamurunun atıktan hammadeye dönüşümü ekonomik kazaç haline gelecek. Çiğli maalesef yanlış bir seçim olmuş ve yetersiz kalmış. Çiğli çalışmaya başladığı günden beri 40 havuzda 2,5 milyon metreküp çamur birikmiş. Bizim tespitimizi bunun ciddi koku yaptığı. Bu çamurun oraya dökülmesini durdurmalıydık. Manisa’da lisanslı bir tesise taşımaya başladık. İYTE ile proje hazırlayarak net olarak söyleyebiliriz ki, bir koku kaynağını ortadan kaldırmış olduk” dedi. 

SİRKÜLASYON KANALI PROJESİ GÜNDEMDE

Soyer, Körfez’deki temiz su hareketliliğini artırmak için sirkülasyon kanalı fikrinin gündeme geldiğini söyledi. “Sirkülasyon kanalıyla Körfez’de temiz su hareketliliği artacak. Bu projeyi tamamlamak için gereken parayı bulduk. Bugün başlansa hemen başlayabilecek durumdayız” dedi.

“KÖRFEZİN KİRLENMESİ AFFEDİLEMEZ”

Soyer, Körfez’in kirlenmesinin İzmir için affedilemez bir sorumluluk olduğunu belirterek, yeni dönemde bu konuda yeterince ilerleme kaydedilmediğini eleştirdi. “10 noktada yüzülebileceğini gösteren raporlar var. Ancak ne oldu da bir yıl içinde Körfez kirlendi ve balık ölümleri başladı?” diyerek bu durumu sorguladı.

“10 NOKTADA YÜZÜLEBİLİR RAPORU”

İl Sağlık Müdürlüğü tarafından hazırlanan raporlarda yer alan ‘yüzülebilir’ verilerine dikkat çeken Tunç Soyer, “Burada gördüğünüz fotoğraflar hayal ürünü değil, İzmir Körfezi’ne çekildi. Bütün bunlarla da yetinmedik, HİM üzerinden gelen bu şikayetlerin her gün benim masama gelmesini sağladık. Haftalık, aylık grafikler ile şikayetlerin azaldığını gördük. Halk Sağlığı laboratuvarları 9 Ekim 2023 tarihinde Körfez’de 10 noktada denize girilebildiğini gösterdi. Peki, bir yıl içinde ne oldu da kirlilik arttı ve toplu balık ölümleri gerçekleşti? Çeşitli duyumlara göre Araplara satılan limana büyük gemiler girmesi için navigasyon kanalı yapımı hızlanacak gibi duruyor. Yüzülen ve yaşayan körfez hedefinden vazgeçmek asla affedilmeyecek tarihsel sorumluluktur. 10 noktada yüzülebileceği söylenen körfezin 6 ayda asıl bu noktaya geldiği sorgulanmalıdır. Hatırlayın Narlıdere Metrosu’nun açıldığı gün Körfez’de yunus gördük” dedi. 

“ÇALIŞMALARIN DEVAMI GELMEZSE KAMU ZARARI OLUR”

Soyer, “Yaptığımız yatırımlar yok sayılamaz. 5 yıl boyunca attığımız adımlar olumlu sonuçlar verdi. Eğer devamı gelmezse büyük kamu zararı oluşur” dedi. (Haber Merkezi)

Demokrat Gündem