İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında, eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in danışmanı ve İZDOĞA’nın eski Yönetim Kurulu Başkanı Güven Eken ile dönemin üst düzey yöneticileri gözaltına alındı.
Sayıştay raporlarına da yansıyan “sıfır makine yerine ikinci el kurulumu” ve milyonlarca liralık kamu zararı iddiaları operasyonun merkezinde yer alıyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden İZDOĞA’nın geçmiş dönem faaliyetleri, yargı kıskacına alındı. Başsavcılığın talimatıyla bu sabah saatlerinde başlatılan eş zamanlı operasyonlarda, bir önceki dönemin kilit isimleri “görevi kötüye kullanma” ve “nitelikli dolandırıcılık” suçlamalarıyla emniyete götürüldü.
Gözaltına alınanlar arasında Tunç Soyer’in eski danışmanı Güven Eken ve İZDOĞA eski Genel Müdürü Özkan Baturu bulunuyor. Emniyet kaynaklarından alınan bilgiye göre; hâlihazırda başka bir kooperatif soruşturmasından tutuklu bulunan eski İZBETON Genel Müdürü Heval Savaş Kaya, İZBETON Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Şimşek ve Kırveli Mühendislik şirketinin bir yetkilisi hakkında da bu dosya kapsamında gözaltı işlemi uygulandı. Söz konusu isimlerin, geçtiğimiz aylarda savcılığa verdikleri ifadelerde haklarındaki suçlamaları reddettikleri öğrenildi.
MİLYONLUK TESİSE ‘İKİNCİ EL’ MAKİNE
Operasyonun temel dayanaklarından birini, kamu denetçilerinin tespitleri oluşturuyor. Sayıştay raporlarına yansıyan bulgulara göre; Şaşal Su Tesisi için çıkılan ihalede teknik şartname ile sözleşme hükümleri arasında ciddi uyumsuzluklar saptandı. Avans ödemelerinin mevzuata aykırı yapıldığı ve yüklenici firmaya gecikme cezası kesilmediği belirtilen raporda, asıl çarpıcı detay “şişirme makinesi” alımında ortaya çıktı.
Sıfır olarak teslim edilmesi gereken makinenin aylarca getirilmediği, daha sonra ise yerine “ikinci el” bir makine kurulduğu tespiti Sayıştay raporunda şu ifadelerle tutanaklara geçirildi:
“Tesisin bütün üretim süreçlerinin tamamen durması halinde aylık 10.368.000 litre kaynak suyunun kullanılmadan akıp gideceği ve (…) aylık ortalama 12.000.000 TL tutarında şirket giderinin gerçekleşeceği göz önünde bulundurulduğunda; söz konusu şişirme makinesinin süresinde (05.10.2023) teslim edilmemesi ve muadili olarak ikinci el makinenin kurulma tarihine (02.04.2024) kadar geçen süre zarfında şirket zarara uğratılmıştır.”
SORUŞTURMA DOSYASINDAKİ DİĞER AYRINTILAR: KOCAÇAY VE İZARITMA
Şüphelilere yöneltilen suçlamalar yalnızca Şaşal Su Tesisi ile sınırlı değil. Soruşturma dosyasında, Seferihisar Kocaçay Deresi’nin ıslahı ve restorasyonu için İZDOĞA üzerinden yürütülen yaklaşık 100 milyon TL bedelli kentsel tasarım projesinin de mercek altına alındığı aktarıldı.
Öte yandan, Büyükşehir Belediyesi’nin İZENERJİ üzerinden kurduğu ve sonrasında yetkilerini İZDOĞA’ya devrettiği İZARITMA şirketinin faaliyetleri de inceleme kapsamında. Gözaltına alınan yöneticilerin, İZDOĞA adına İZARITMA’da yürüttükleri işlemler ve imza attıkları sözleşmeler nedeniyle savcılık makamı tarafından sorgulanacağı belirtildi.