DOLAR 32,5599 0.08%
EURO 35,0072 0.02%
ALTIN 2.438,280,12
BITCOIN 2022265-1,64%
İzmir
35°

AÇIK

üst menü altı
Tartışmalı plan komisyonda: Tugay'dan irade mesajı

Tartışmalı plan komisyonda: Tugay'dan irade mesajı

ABONE OL
2 Ağustos 2021 20:52
Tartışmalı plan komisyonda: Tugay'dan irade mesajı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

BİLFEN Eğitim Kurumları'na ait parselde plan değişikliği yapılarak 'sosyal tesis ve spor alanı' kullanımının 'özel eğitim alanı'na çevrilmesiyle ilgili komisyona gönderilen önergeyle ilgili açıklama yapan Tugay henüz karar vermediklerinibelirterek, “Karşıyaka Meclisinin iradesine güveniyorum” dedi. 

Karşıyaka Belediyesi’nin, Ağustos ayı Olağan Meclis toplantısı Belediye Başkanı Cemil Tugay idaresinde, Nikah Sarayı’nda toplandı.  

Mülkiyeti Bilfen Eğitim Kurumları Yatırım Ortaklığı A.Ş.ye ait parselde plan değişikliği yapılarak 'sosyal tesis ve spor alanı' kullanımının 'özel eğitim alanı'na çevrilmesiyle ilgili komisyona gönderilen önerge Meclis gündemine geldi. Madde hakkında konuşan Tugay,” Burada bir imar plan değişikliği ile ilgili Atakent Mahallesi mülk sahiplerinin talep ve başvurularıyla gündemimize getirilen bir önerge” ifadelerini kullandı.  

AK PARTİLİ ÖZTÜRK: VASFI DEĞİŞTİRİLEN HER YER…
AK Partili Meclis Üyesi Adem Öztürk önerge hakkında yaptığı konuşmada, “Bu konu daha önce İzmir ve Karşıyaka gündemini sıkça meşgul etti. Planda bir vasıf değişikliği hakkında bir konu. Bu da spor ve sosyal tesis alanına olarak geçen bir yeri özellikle eğitim alanına çevrilmesiyle alakalı konu. Plan tadilatlarında vasfı değiştirilen her yer ranta açılabilir bir kapıdır. Biz biliyoruz ki siz sosyal demokratikçi belediye anlayışıyla bu gibi şeylerin karşısında şiddetle durdunuz. Ama bu maddenin bu meclisin gündemine gelmesi bu konu sizin sosyal demokratikçi anlayışınız açısından bir ikilem doğurmaktadır. Biz Cumhur İttifakı meclis üyeleri olarak bu konunun komisyonlara gitmesini bırak; burada mecliste ret edilmesini talep etmeliyiz. Çünkü bizim bu konudaki tavrımız bellidir. Sizden de aynı duruşu bekliyoruz. Ben beraber gmrev yaptığım CHP’li meclis üyesi arkadaşlarımın arsında da bu konuyla alaklaı rahatsızlığı olan arkadaşlarımı biliyotum. Eğer bu mecliste komisyonlara havale edilecekse lütfen açık bir iekilde sayılarak oylama yapılsın. Bu çok önem arz etmekte, bizim için çok önemli. Komisyonlara havale edilecekse de kaç kişinin oylarıyla havale edildi, biz bunu öğrenmeyi talp ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

CHP'Lİ ÖZCAN: KOMİSYONLARA GİTMESİ ZORUNLUDUR
CHP Grup Başkan Vekili Yaşar Özcan, “Biz bu konuyu özellikle de inceleyerek geldik. Belediye meclisi çalışma yönetmeliği 21. Madde 5. Fıkra. İmar ve Bütçe konuları komisyonlara havale edilmeden görüşülemez. Bu nedenle komisyonlara gitmesi zorunludur. Komisyona geldikten sonra tartışması yapılacaktır” dedi.  

AK Partili Meclis Üyesi Adem Öztürk ise, “Tamamen komisyona havale edilmemesini istiyoruz. Eğer edilecekse de çık bir sayım istiyoruz. Eğer bu talebimiz yerine gelmezse hukuki haklarımız doğacaktır. Kaç kişi kabul kaç kişi ret etmiş öğrenirsek bizim içimizde rahat edecektir” diye konuştu. 

TUGAY’DAN SAYIM ISRARI ÇIKIŞI: BİZ DE O TÜR ŞEYLER YOK
Tugay ise sayım ısrarı karşısında, “Sayımla ilgili bir sorun yok. Bunu tekrar tekrar söylemenize gerek yok. Şüpheli bir durum olunca sayıyoruz. Sanki sayımdan kaçıyormuşuz gibi davranmayın. İki buçuk yıla yakındır beraberiz, biz de o tür şeyler yok” ifadelerini kullandı.  

Madde hakkında konuşan CHP’li Meclis Üyesi Murat Aydın ise, “Bu önergenin teknik olarak tartışılması gereken yer komisyon. Komisyondaki raporda meclise bağlayıcı değil. Çıkan karar burada tartışacağız. Ama biz komisyona göndermeden karar verirsek bu neden ihtara nedeni olacaktır. O açıdan komisyona gitmeli, değerlendirme yapmalıdır. Sonra tartışmayı burada yapacağız” şeklinde konuştu.  

TUGAY: ÖZÜR DİLEYEREK SAMİMİYET RİCA EDİYORUM
Tekrardan söz alan Başkan Tugay, “Hiç görüşmeyelim demekle bizim kararımız iptal oluyor. Bizler gayet ciddi bir çalışma yapıyoruz. Karşıyaka’nın bütün kamu hakları ile ilgili belediyenin yetki çerçevesinde bize verilen sorumluluk çerçevesinde kararlar alıyoruz. Bunun İmar Komisyonun sevk edilmesini istemiyoruz demek bu konunun hiçbir şekilde görüşülmesini istemiyoruz demektir. Daha doğrusu görüşmeyeceğiz deyip kulaklarınızı kapatmak gibi bir şey. Sizin de içinde bulunduğunuz İmar komisyonu değerlendirir. Bu karar yanlıştır derseniz bu da meclise gelir öyle oylanır. Karar doğrudur derseniz, o zaman da meclis kendi iradesiyle siz onaylamanıza rağmen biz bunu reddediyoruz da diyebilir. Görüşülmesin demek kararın doğruluğunu yanlışlığını tartışmayalım demektir. Özür dileyerek samimiyet rica ediyorum” dedi. 

Önergenin, İmar komisyonuna gönderilmesi meclis gündemine sunuldu. Yapılan oylamada 20 kabul, 4 ret oy verildi. Oylamaya katılmayan meclis üyelerinin olması Meclis’te tartışmalara neden oldu. 

AK PARTİLİ BARAN: BELEDİYE MECLİSİN DE ÇEKİMSER OY YOKTUR
AK Partili Meclis Üyesi Ahmet Uğur Baran ise, “Belediye meclisin de çekimse oy yoktur. Ya ret ya kabul vardır” demesi üzerine Murat Aydın, “Çekimser oy vardır meclislerde” dedi. 

TUGAY’DAN AK PARTİ’YE SORULAR 
Gündem dışı konuşmalarda söz alarak plan değişikliği hakkında AK Partili meclis üyelerine sorular yönelten Başkan Tugay, “Burası bildiğimiz kadarıyla 2010 yılında TOKİ tarafından satıldı. TOKİ tarafında BİLFEN’e satışıyla ilgili; biz TOKİ’nin kamu arazilerini özel sektöre satmasına karşıyız. Karşı olduğumuza dair çok net bir tavır koyduk. Bu konuda bir yorumunuz var mı? Burayı TOKİ’nin zamanında BİLFEN’e satmasına karşı mıydınız? Karşıysanız size rağmen mi bu karar alındı, parti olarak soruyorum. Bugün ki duruma itirazının samimiyeti nedir acaba?” dedi. 

ÖZTÜRK: ÖZEL EĞİTİM ALANI TAMAMEN TİCARİ BİR MEVZU
AK Partili Meclis Üyesi Adem Öztürk ise yöneltilen soruya şu sözlerle cevap verdi: 
“Başkanın Samimiyet testine ben cevap vereyim. Daha önce biz bu konular hakkında TOKİ’nin daha önce sattığı yerler hakkında ilgili açıklamaları yaptık. Ranta olan her türlü plan değişikliğinin karşında olduğumuz belirttik. Bunu satan ister TOKİ olsun, ister Karşıyaka Belediyesi olsun. Bunu karıştırmamak lazım; TOKİ dediğimiz kurum devletin kurumu. Bu kurum Türkiye denetiminde yatırımlarını idame etmek için kendi elinde bulunan bütün taşınmazlarını vasıflarına bakmaksızın satar. Bunun önünde de hiçbir engel yoktur. Sıkıntı satılan yerlerde vasıf değişikliği olduğunda başlar. Biz Mavişehir olan yerler hakkında da aynı şeyi dedik. Vasıf değişikliği olursa sizin yanınızda oluruz dedik. TOKİ burayı satarken bir bölgenin planlaması yapılırken o bölgenin ihtiyacına karşılık oradaki planlama ilkeleri açısından teker teker oluşturulur. Siz eğer belediye meclisi olarak vasıf tayin edilen yerleri değiştirmeye kalktığınızda sorun başlar. Ranta yönelik plan değişikliklerinin karşısındayız. Bölgenin 5 binlik planları İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden geçerken rapor hazırladım. Burası spor tesis ve spor alanı. Burada ihtiyaç hasıl olduğu için tesis oluğu için yapılmış. Burayı daha önce satın alanlar plan değişikliği ile alakalı Karşıyaka Belediyesi’ne müracaat edildiğinde bir önceki belediye başkanı ve bir önceki İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı şiddetle karşı çıkmışlar. Şimdi bizim anlamaya çalıştığımız şu; CHP’li belediye yönetim anlayışında bir dönem değişmesinde neler değişti? Bir önceki yönetimde ret edilirken bu dönemki yönetim neden kabul edilmesinde bu kadar ısrarcı. Özel eğitim alanı tamamen ticari bir mevzu. Kamuya ayrılması gereken alan ticari maksatlı vasıf değiştirilmek isteniyor.” 

TUGAY’DAN TOKİ SORUSU: BURASI BİR TİCARİ ALANA DÖNÜŞTÜRÜLMÜŞ
Başkan Tugay bir soru daha yönelterek, “Bir alanın TOKİ tarafından satılması sonrası bu alanın ticari bir tesis alanına dönüştürülmesine ne derdiniz? Mavişehir’de, Ege Parkının önünde daha önce su dolu bir alan vardı. Daha sonra o kurutuldu. Alan TOKİ tarafından bir inşaat şirketine rekreasyon alanı olarak satılmış. Mavişehir, plan değişiklikleri belediyenin değil, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına yaptığı alan. Burası bir ticari alana dönüştürülmüş. Buranın yapılmasıyla ilgili görüşünüzü merak ediyorum” dedi. 

AK Partili Meclis Üyesi Öztürk ise, “Bu konuda da nerenin kastedildiğini biliyorum ama yanlış bildiğinizi de biliyorum. Burayı ben araştırdım” diyerek vasıf değişikliği olmadığını savundu. 

TUGAY: KARŞIYAKA MECLİSİNİN İRADESİNE GÜVENİYORUM
Tugay ise sözlerini şöyle tamamladı: 
Bir ilçe belediyesi olarak 1/1000’lik planları yapabiliyoruz. 1/5000’lik planlar Büyükşehir Belediyesi yapıyor. Orada epey bir gündemde kaldı, pek çok kez tartışıldı. Biz henüz bir karar vermedik. Bu önergeyi mülk sahipleri özel planlama şirketine yaptırıp belediyemize başvurmuşlar. Bizde kanunen gündeme almak zorundayız. Hiç dinlemeyelim yaklaşımı kurumsal olarak sıkıntı oluyor. İncelendikten sonra komisyon kararıyla ilgili karardan sonra görüşlerini dile getirebilir. Karşıyaka Meclisinin iradesine güveniyorum. Yetkin insanlarsınız. 1/500 planlı bozma yetkisini olmadığını yetkimizin 1/1000 olduğunu belirtiyorum. Biz sadece mutlak almamız gereken 1/100 plan kararı ile ilgili inceleme yapıyoruz. Bunu komisyondaki arkadaşlarımız yaptıktan sonra meclise gelecek. Sonra bu konu detaylarıyla konuşulabilir. Biz çözümü arıyoruz, bir şeyleri kurtarmaya çalışmıyoruz.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP