Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda, Hakimler Savcılar Kurulu’nun (HSK) görev süresi sona erecek 5 üyesinin yerine yeni üyelerin belirlenmesi amacıyla seçim yapıldı.
Görev süresi dolan üyelerin yerine seçilecek 15 aday, önce TBMM Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu tarafından belirlendi.
Bu adaylar Genel Kurul gündemine sunuldu. Milletvekilleri, Yargıtay üyesi kontenjanından 3, Danıştay kontenjanından 1, avukat veya yükseköğretim kurumu kontenjanından ise 1 isim belirledi.
Komisyon adayları belirledi
Yapılan birinci tur oylamada, üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu hiçbir aday tarafından sağlanamadı. Bunun üzerine ikinci tura geçildi. İkinci turda da adaylar, gerekli olan 360 oya ulaşamayınca üçüncü tura geçildi. Bu turda en çok oy alan iki aday arasında ad çekme usulüyle kura yapıldı.
Seçilen isimler açıklandı
Seçim sonucunda HSK üyeliğine seçilen isimler şöyle oldu: Fuzuli Aydoğdu, Hakan Yüksel, Seyfi Han, Cengiz Aydemir ve Alişan Tiryaki. Bu isimler 4 yıl boyunca görev yapacak.