DOLAR 32,7878 1.53%
EURO 35,1602 0.53%
ALTIN 2.456,522,76
BITCOIN 21656001,10%
İzmir
33°

AÇIK

üst menü altı
Tedavisi olmayan virüs salgına dönüştü! Sekiz yeni vaka

Tedavisi olmayan virüs salgına dönüştü! Sekiz yeni vaka

ABONE OL
23 Mart 2023 15:09
Tedavisi olmayan virüs salgına dönüştü! Sekiz yeni vaka
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Afrika'da geçtiğimiz yaz mevsiminde yeniden hortlayan salgın, 2023'e girilmesiyle üç ülkede daha ortaya çıktı. Dünya Sağlık Örgütü, bugün pozitif sonuç veren yeni testleri doğruladı.

İlk kez 1967'de Almanya'nın Marburg kenti ile Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da eş zamanlı salgınlarda görüldü. Salgının Uganda'dan ithal edilen Afrika yeşil maymunundan kaynaklandığı tespit edildi. Virüs sonra başka hayvanlar arasında da görüldü. Çoğunlukla yarasaların yaşadığı mağaralarda ve madenlerde uzun vakitler geçiren insanlar arasında yayıldı.

Salgın 2022'de yeniden hortladı, Batı Afrika ülkelerinden Gana'da iki kişi virüs nedeniyle hayatını kaybetti. Ateş, kas ağrıları, ishal, kusma ve pek çok vakada aşırı kan kaybıyla ölümle sonuçlanan bulaşıcı hastalığın salgına yol açmasından korkuluyordu, 2023'ün ilk günlerinde korkulan oldu.

Gana'dan önce Afrika'da Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Kenya, Güney Afrika, Uganda, Zimbabve ve Angola'da görülen virüsün bu kez adresi, kıtanın en küçük yüzölçümüne sahip ülkesi Ekvator Gine'siydi. Ebola'nın kuzeni olarak nitelenen Marburg salgınının Ekvator Ginesi'nde 11 can aldığı açıklandı.

Şubat ayında Kamerun'da iki Marburg vakası belirlendi.

Günler sonra bulaşıcı hastalık bu kez Afrika kıtasının doğusundaki Tanzanya'da beş hastanın ölümüne yol açtı. Tanzanya Sağlık Bakanlığı, geçen hafta Uganda'da sınırındaki Kagera'ya 'gizemli hastalık' nedeniyle acil müdahale ekibi gönderdi. Tanzanya Sağlık Bakanı Ummy Mwalimu, Marburg'un bulaştığı üç kişinin hastanede tedavi gördüğünü ve 161 temaslı kişinin belirlendiği bilgisini verdi.

Şubat ayı sonunda salgın ilan eden Ekvator Ginesi'nde bugün yeni vakalar ortaya çıktı. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Batı Afrika ülkesinde sekiz teztin daha pozitif sonuç verdiğini duyurdu. Ekvator Ginesi'ndeki toplam vaka sayısı 20'yi bulurken, yeni belirlenen hastalar ayrı bölgelerde yaşıyor.

WHO'nun verdiği bilgiye göre, virüsün ortaya çıktığı şehirler arasında 150 kilometre bulunuyor ve söz konusu durum Marburg'un geniş bir alanda yayıldığını gösteriyor.

Ekvator Ginesi'nde virüsle bağlantılı can kaybı 20'ye ulaştı.

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP