Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Torbalı-Belevi Yolu Projesine ÇED muafiyeti: 14 mahalle için yeni ulaşım umudu

İzmir’in Torbalı ve Tire ilçelerinden geçecek 513 milyon TL’lik yol projesi, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekliliği olmadan onaylandı. Proje, 14 mahalleyi birbirine bağlayarak bölgesel ulaşımı rahatlatmayı hedefliyor.

İzmir'in Torbalı ve Tire ilçelerinden geçecek 513 milyon TL'lik yol

Demokrat Gündem- İzmir’in Torbalı ve Tire ilçelerinde planlanan Torbalı-Belevi Ayrımı-Bayındır İl Yolu projesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan onay aldı. İzmir Valiliği’nin yaptığı incelemeler sonucu proje için “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir” kararı verildi. Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü tarafından 2023’te tamamlanıp bakanlığa sunulan proje, 513 milyon 321 bin TL bütçe ile hayata geçirilecek.

PROJE DETAYLARI: HANGİ MAHALLELER BAĞLANACAK?

Proje, Torbalı ve Tire’de toplam 14 mahalleyi birbirine bağlayacak:

  • Torbalı: Pamukyazı, 19 Mayıs, Kırbaş, Atalan, Bülbüldere, Yeniçiftlik, Işıklar, Yenioba, Eskioba, Mahmutlar, Turgutlu, Akkoyunlu, Karateke, Turan.

Yolun temel amacı, bölgedeki ulaşım ağını güçlendirerek tarım, ticaret ve turizm hareketliliğini artırmak. Proje, özellikle Tire’nin kırsal mahalleleri ile Torbalı’nın sanayi ve tarım alanları arasında kesintisiz bir bağlantı sağlayacak.

ÇED MUAFİYETİ NE ANLAMA GELİYOR?

“ÇED Gerekli Değildir” kararı, projenin çevreye önemli bir etkisinin olmadığı veya bu etkilerin mevcut yasal düzenlemelerle kontrol edilebileceği anlamına geliyor. İzmir Valiliği, yapılan teknik incelemelerde projenin ÇED Yönetmeliği’nin 17. maddesi kapsamında değerlendirildiğini ve doğal yaşam ile yerleşim alanlarına risk oluşturmadığını açıkladı.

BAKANLIK AÇIKLAMASI: “ULAŞIM VE KALKINMA HEDEFLENİYOR”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, karar gerekçesini şu sözlerle paylaştı:

“Proje dosyası, mevzuatımız çerçevesinde titizlikle incelenmiştir. Bölge halkının ulaşım ihtiyacını karşılamak ve ekonomik kalkınmayı desteklemek amacıyla bu karar alınmıştır. Projenin çevresel etkileri, yönetmeliklerle uyumlu şekilde minimize edilecektir.”

SONRAKİ ADIMLAR VE BEKLENTİLER

Projenin ihale sürecinin 2024 içinde başlaması ve iki yılda tamamlanması planlanıyor. Yerel yönetimler, yolun tamamlanmasıyla birlikte bölgedeki trafik yoğunluğunun azalacağını ve tarım ürünlerinin lojistik maliyetlerinin düşeceğini öngörüyor.

Çevre dernekleri ise ÇED muafiyeti kararını eleştirerek, “Proje güzergahındaki tarım arazileri ve su kaynakları için risk analizi yapılmalıydı” çağrısında bulundu. Yetkililer ise tüm teknik önlemlerin alındığını vurguladı. (Haber Merkezi)

Demokrat Gündem