Amerika Birleşik Devletleri’nin Los Angeles kentinde gözaltına alınan düzensiz göçmenlere destek amacıyla başlayan protestolar üçüncü gününe girerken, ABD Başkanı Donald Trump’tan sert bir müdahale çağrısı geldi. Trump, sosyal medya platformu Truth Social üzerinden yaptığı paylaşımda, askeri birliklerin protestolara müdahale etmesi gerektiğini duyurdu.
“DURUM GERÇEKTEN KÖTÜ GÖRÜNÜYOR”
ABD Başkanı Trump, Los Angeles Polis Departmanı (LAPD) Şefi Jim McDonnell’ın protestocuların “çok daha saldırgan hale geldiği” yönündeki bilgisini paylaşarak, “Los Angeles’ta durum gerçekten kötü görünüyor. Askeri birlikleri getirin” ifadelerini kullandı.
Protestocuları sert bir dille eleştiren Trump, paylaşımında şu ifadelere yer verdi: “Bu haydutların yaptıklarının yanlarına kar kalmasına izin vermeyin. Amerika’yı tekrar büyük yap.” Başkan ayrıca, yüzü maskeli göstericilerin derhal tutuklanması yönünde talimat verdiğini de duyurdu.
ULUSAL MUHAFIZLAR DEVREDE
Kentte artan gerginlik nedeniyle yerel güvenlik güçlerinin yanı sıra Ulusal Muhafızlar da göreve başladı. Ancak güvenlik önlemlerinin artırılmasına rağmen kentin belirli bölgelerinde protestoların yoğunluğu azalmadı. Aksine, bazı bölgelerde göstericilerle polis arasında çatışmaların yaşandığı bildirildi.
Protestoların merkez üssü, gümrük muhafaza ekiplerinin çok sayıda düzensiz göçmeni gözaltında tuttuğu Los Angeles şehir merkezindeki Metropolitan Cezaevi çevresi oldu. Bölgede çatışmaların halen devam ettiği belirtiliyor.
GERGİNLİK ARTARAK DEVAM EDİYOR
Los Angeles’taki göçmen protestoları, Trump yönetiminin göçmenlere yönelik sert politikalarına tepki olarak başladı. Protestocular, gözaltına alınan düzensiz göçmenlerin serbest bırakılması ve göçmenlere karşı daha insani bir yaklaşım benimsenmesi taleplerini dile getiriyor.
Yerel yetkililer, gösterilerin başlangıçta barışçıl bir şekilde ilerlediğini, ancak son iki günde şiddet olaylarının arttığını bildirdi. Polis, kalabalığı dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullanırken, bazı göstericilerin de polise taş ve şişe attığı kaydedildi.
Trump’ın askeri birlikleri sokağa çağırmasının ardından, federal hükümet ile Kaliforniya eyalet yönetimi arasındaki gerilimin daha da artması bekleniyor. Demokratların kontrolündeki Kaliforniya, Trump yönetiminin göçmen politikalarına en sert muhalefet eden eyaletlerin başında geliyor.