DEMOKRAT GÜNDEM- İzmir Büyükşehir Belediyesi Mayıs ayı olağan meclis oturumunun ikinci birleşimi, kentsel yatırımlar ve bütçe kesin hesapları üzerinden karşılıklı suçlamalara sahne oldu.
AK Parti grubunun eleştirilerine “veriler ve onaylanmayan projeler” üzerinden yanıt veren Başkan Cemil Tugay, İzmir’in merkezi hükümet tarafından ekonomik bir kıskaç altına alındığını iddia etti.
“ENFLASYONU BİZ BELİRLEMİYORUZ, HAK EDİŞİMİZ KESİLİYOR”
Bütçe disiplini ve kesin hesap kalemlerine yönelik eleştirilere Türkiye’nin genel ekonomik tablosunu hatırlatarak başlayan Tugay, yerel yönetimin gelirlerinin doğrudan müdahaleye maruz kaldığını savundu.
İZBB Başkanı Cemil Tugay, “Acaba Merkez Bankası’nın sene başındaki yıllık enflasyon tahmini ile yıl sonunda çıkan rakam arasındaki fark İzBB’yi etkilemiş midir? Biz Eylül ayında bütçeyi buna göre yapıyoruz; enflasyonu da kuru da biz belirlemiyoruz ancak gelirlerimizi doğrudan etkiliyor. 2025 yılının ilk 4 ayında İller Bankası’ndan gelen hak edişimiz kesildi. Eleştirileriniz bunlarla alakalı olabilir mi?” ifadelerini kullandı.

“11 YER TEKLİF ETTİK, NEDEN HEPSİ REDDEDİLDİ?”
Kent gündemini meşgul eden çöp tesisi krizine ilişkin yer seçimleri üzerinden AK Parti kanadına “neden” sorusunu yönelten Tugay, teknik verilerin göz ardı edildiğini öne sürdü.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, “Çöp tesisi için 11 tane yerle ilgili teklifte bulunduk. Yamanlar’da yapma konusundaki ısrarınız dışında hangisine onay verdiniz? Yamanlar’da 620 metre rakımlı, her aracın çıkamadığı o noktaya tesis yapmamızı neden istiyorsunuz? Neden başka tekliflerimize evet demediniz? Neden acaba?” diye sordu.
“SİYASETİNİZİ BİZİM DARDA KALMAMIZ ÜZERİNE OTURTTUNUZ”
Buca Metrosu finansmanı ve onay bekleyen krediler konusunda “engelleme” vurgusu yapan Tugay, bakanlıklardaki çözüm süreçlerinin tıkandığını iddia etti, “Buca Metrosu’nu kendi kaynaklarımızla yaptıracağız. Ancak görüyoruz ki hükümet sizin kredilerinizi onaylamıyor, ekonomik baskı kuruyor. Siz önce bu baskıyı kaldırın, kredilerin önünü açın. 2 yıldan uzun süredir beklenen kredileri onaylayın, sonra eleştirin. Hiçbir şeye izin vermiyorsunuz. Belediye ekonomik olarak sıkıntıya girsin diye elinizden geleni yapıyorsunuz. Herhangi bir bakanlıkta sorun çözülmesinde bir gram katkıda bulunmadınız. Siz bizim darda kalmamızı istiyorsunuz. Siyasetinizi bunun üzerine oturttunuz” dedi.