Dönüşüm süreçleri, yasalar, durum ve sorunlar üzerine konuşan Başkan Dr. Cemil Tugay, kentsel dönüşümün hızlı ve sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için 6 çözüm önerisi sundu. Çözüm için karşılıklı iş birliklerine hazır olduklarını ifade eden Başkan Dr. Cemil Tugay, “İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak şehrimizdeki binaların yüzde 33’ünün dönüşmesi gerektiği bilinciyle önümüzdeki dönemde belirttiğim 6 sorunla ilgili atılacak adımların bir parçası olmaya hazırız” dedi.

Zirveye yoğun katılım
İzmir Ticaret Odası ve Yeni Asır Gazetesi, İzmir 2. Kentsel Dönüşüm Zirvesi düzenledi. İzmir Ticaret Odası Kongre Salonu’nda yapılan zirveye İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay başta olmak üzere Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Ömer Bulut, İzmir Vali Yardımcısı Mehmet Sadık Tunç, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Yeni Asır Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ercan Demir, Buca Belediye Başkanı Görkem Duman, İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratları, siyasi parti ve sektör temsilcileri katıldı.

Tugay, Türkiye’nin dönüşüm süreçlerini anlattı
Kentin altyapı, ulaşım planlaması ve kentsel dönüşüm konusunda eksikleri olduğunu ifade ederek konuşmasına başlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Türkiye’nin son 60-65 yıl içinde üç kez dönüşüm süreci geçirdiğini belirtti.
1950-1980 arasını Hızlı Kentleşme, 1980-2000 arasını Büyük Dönüşüm, 2000 yılından günümüze kadar olan süreci ise Afet Riskli Dönüşüm süreci olarak nitelendiren Başkan Tugay, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin dönüşüm çalışmalarını anlattı. Kentsel dönüşüm uygulamalarının 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ve 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 73. maddesi kapsamında yürütüldüğünü belirten Tugay, aynı alanda iki ayrı kanun olmasının süreci yavaşlattığını kaydetti.

Tugay, “Analizler sonucunda İzmir’in tamamında bulunan 2 milyon 639 bin 406 konutun yüzde 33’ünün yenileme önceliği bulunduğu ortaya çıkmaktadır. Yaklaşık 880 bin konut” dedi.
“Kentsel dönüşümde çalışmalar sürüyor”
Başkan Tugay, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “Afet riski altında bulunan alanlarda dönüşüm çalışmaları”, “Belediye tarafından yapılan imar plan revizyonları ile dönüşümün vatandaş tarafından gerçekleştirilebileceği alanlar” ve “Kent bütününde planlı alan olmasına rağmen kaçak yapılaşmanın olduğu alanlardaki dönüşüm çalışmaları” olmak üzere kentsel dönüşümde 3 ana başlıkta çalıştığını söyledi.
Karabağlar Uzundere, Karşıyaka Örnekköy, Gaziemir Aktepe-Emrez, Konak Ege Mahallesi, Konak Ballıkuyu ve Çiğli Güzeltepe’de kentsel dönüşüm çalışmalarını sürdürdüklerini kaydeden Tugay, “Hak sahiplerinden 405 bin metrekarelik tapu devri alınmış durumda. Bin 150 bağımsız birimin anahtar teslimi yapıldı. 5 bin 798 bağımsız birimin yapım çalışması devam ediyor. Toplamda 7 bin 948 bağımsız birim için çalışmış oluyoruz” dedi.

Başkan Tugay, kentsel dönüşüm sürecinin daha hızlı ve sağlıklı ilerlemesi için 6 çözüm önerisinde bulundu.
Başkan Tugay’dan 6 çözüm önerisi
“Kanunlar birleştirilmeli”
Tugay, kentsel dönüşümün temel uygulamalarının 5393 Sayılı Belediye Kanunu ve 6306 Sayılı “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun” esaslarına göre gerçekleştirildiğini, bunun çeşitli sorunlar yarattığını belirterek, “Mevcut Kentsel Dönüşüm Yasaları (6306 Sayılı Kanun ve 5393 sayılı Kanun’un 73. maddesi) birleştirilerek tek bir Kentsel Dönüşüm Kanunu olarak düzenlenmeli ve 5393 sayılı Kanun’un 73. maddesinde Büyükşehir Belediyeleri’ne verilen yetkiler korunmalıdır” dedi.
“Diğer yasalarla uyum sağlanmalı”
Kentsel dönüşüm mevzuatı ile ilgili diğer kanunlar arasında koordinasyon oluşturulamadığını belirten Tugay, “İmar Kanunu, Kamulaştırma Kanunu, Kat Mülkiyeti Kanunu, Medeni Kanun, Türk Borçlar Kanunu, Emlak Vergisi Kanunu, Tebligat Kanunu, Kamu İhale Kanunu, Tapu Kanunu, Kadastro Kanunu, Harçlar Kanunu, Arsa ve Arazi Düzenleme Yönetmeliği gibi düzenlemelerde uyumlu hale getirme zorunluluğu var” dedi.

“İhtisas mahkemesi kurulmalı”
Tugay, “Kentsel dönüşüm uygulamalarına ve imar, planlama konularına ilişkin uyuşmazlıkları çözüme kavuşturmak üzere ‘ihtisas mahkemesi’ kurulmalı ve ‘ivedi yargılama usulü’ kullanılmalıdır” dedi.
“Kredi desteği sağlanmalı”
Ekonomik koşullar ve artan inşaat maliyetlerinin süreci zorlaştırdığını belirten Tugay, “Risk grubundaki yapıların dönüşümünü hızlandırmak için uygun ödeme koşullu kredi sağlanmalı. Bu kapsamda Dünya Bankası ile yapılan protokol ve benzeri kredi imkanları devreye alınmalı” diye konuştu.
“Tapulardaki şerh sorunu çözülmeli”
Tugay, “Aktepe Emrez Mahallesi’nde ‘Hazine Fazlalığı’ şerhi büyük sorun yaratıyor. Bu tür şerhlerde, kamu idaresi adına emlak vergi beyan değeri üzerinden devri sağlanmalı” dedi.
“Rezerv alanlar belediyelere devredilmeli”
Kentsel dönüşüm alanlarında yapılaşma hakkının taşınabilmesi için rezerv alanlara ihtiyaç olduğunu belirten Tugay, “Bu alanların belediyelere devri gerekiyor” dedi.
“İrade ortaya koymak istiyoruz”
Tugay, “Şehrimizdeki binaların yüzde 33’ünün dönüşümü gerektiği bilinciyle daha yapıcı adımların bir parçası olmaya hazırız. Görüşmelerimiz sürecek” dedi.
Bulut: Bakanlık olarak her zaman yanınızdayız
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Ömer Bulut, Tugay’ın önerilerini not ettiklerini belirterek, “6306 sayılı kanunla sahada gerçekleştirmek istediğiniz projelerde yanınızdayız. Dönüşüm için iş birliği yapmaya hazırız” dedi.
Özgener: Ortak akılla yönetilmeli
İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener, “Kentsel dönüşüm sürecinin ortak akılla yönetilmesi gerektiğine inanıyoruz. Biz de üzerimize düşeni yapmaya hazırız” dedi.
Demir: O hayal bu salonda başlıyor
Yeni Asır Genel Yayın Yönetmeni Ercan Demir, “Kentsel dönüşüm sadece yeni yapılar değil; daha yeşil, güvenli ve yaşanabilir bir İzmir demek. Bu hayal bu salonda başlıyor” dedi.
İlginizi çekebilir: Büyükşehir’den Buca’ya yeni cazibe merkezi