Türkiye, 14 Mayıs'ta gerçekleştirilecek seçimlerde, Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için sandık başına gidecek. Cumhurbaşkanlığı seçiminde, Tayyip Erdoğan, Muharrem İnce, Kemal Kılıçdaroğlu ve Sinan Oğan adaylıklarıyla yarışacaklar. Milletvekili Genel Seçimine ise 24 siyasi parti ile Türkiye genelinde 151 bağımsız milletvekili adayı katılacak.
Yaklaşık 64 milyon seçmenin oy kullanacağı seçimler için Türkiye genelinde 191 bin 884 sandık kurulacak. Deprem bölgesinde yaşanan son depremler sebebiyle, alınan yeni önlemler çerçevesinde, etkilenen illerdeki seçmenler adres kayıtlarını aldıkları yerlerde oy kullanacaklar.
Seçimlerde yaklaşık 133 bin seçmen, diğer illere kayıtlarını aldırdı. Ayrıca, cezaevinde tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü seçmen sayısı 53 bin 172. YSK tarafından yürütülen çalışmalar tamamlandı ve depremden etkilenen illerde seçimin sağlıklı şekilde yapılması için konteyner alanlar oluşturuldu.
Türkiye genelinde oy verme saatleri
Türkiye genelinde, oy verme saatleri 08.00-17.00 arasında yapılacak. Ancak, saat 17.00'den sonra sandık başında bekleyen seçmenler, sırayla oylarını kullanabilecekler. Seçmenler, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralarını taşıyan resmi nitelikteki belgelerini, sandık başkanına vererek oylarını kullanacaklar. Seçmenler, nerede oy kullanacaklarını gösteren seçmen bilgi kağıdını getirmek zorunda değiller, YSK'nin internet sitesinden de nerede oy kullanacaklarını öğrenebilirler.
Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı 3 milyon 416 bin 98 seçmen için 73 ülkedeki 156 yurt dışı temsilciliğinde sandık kurulacak. Bu temsilciliklerde oy verme işlemi, 9 Mayıs'ta sona erecek. Oy kullanamayan yurt dışı seçmenleri için, 46 gümrük kapısında 14 Mayıs'a kadar oy verme işlemi yapılacak. Gümrüklerde 24 saat oy verme işlemi devam edecek.
Şu ana kadar yurt dışındaki temsilciliklerde ve gümrüklerde 1 milyon 514 bin 987 kişi oy kullandı. Bu rakam, 2018 seçimlerinde yurt dışı seçmenlerin kullandığı oyların üzerine çıktı. 2018 seçimlerinde, yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı 1 milyon 358 bin 584 kişi oy kullanmıştı.
Oylar hangi hallerde geçersiz sayılacak?
Seçimde, hem cumhurbaşkanı hem de yeni parlamento üyeleri belirlenecek ve seçmenler iki ayrı oy pusulasını tek bir zarfa koyarak tercihlerini yapacaklar.
Oy pusulalarında yırtık, işaret veya yazı olmamasına özen gösterilecek. Pusulanın herhangi bir yerine imza atılması veya işaret konulması, "TERCİH" ya da "EVET" mührü dışında başka bir şey kullanılması durumunda oy geçersiz sayılacak. Ayrıca, "EVET" veya "TERCİH" mührü basılmayan, birden fazla ittifaka veya aynı ittifakta yer almayan parti veya adaya mühür basılması da oyların geçersiz sayılmasına neden olacak.
Seçmenlerin dikkatli olması ve sadece uygun şekilde mühürleme yapmaları gerekiyor, aksi halde oyları geçersiz sayılacak.
Cumhurbaşkanı seçimi ikinci oylamaya kalırsa
Seçimde, cumhurbaşkanı ve parlamento üyeleri belirlenecek. İlk oylamada geçerli oyların salt çoğunluğu sağlanamazsa, seçim ikinci oylamaya kalacak. İlk turda en çok oy alan iki aday, 28 Mayıs'ta yapılacak ikinci turda yarışacak. Eğer cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalırsa, seçmenler aynı seçmen bilgi kağıdı ile ilk turda oy kullandıkları sandık alanlarında oy kullanacaklar.