DOLAR 32,2053 -0.22%
EURO 35,1156 -0.22%
ALTIN 2.498,171,32
BITCOIN 21548911,82%
İzmir
24°

PARÇALI AZ BULUTLU

üst menü altı
Uzmanlar değerlendirdi: Omikron ile Delta'nın ilk 7 günü

Uzmanlar değerlendirdi: Omikron ile Delta'nın ilk 7 günü

ABONE OL
17 Mayıs 2023 19:28
Uzmanlar değerlendirdi: Omikron ile Delta'nın ilk 7 günü
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Covid-19'un yeni varyantı Omicron ve Delta varyantının ilk 7 günlük gidişatı karşılaştırıldı. Karşılaştırmayı değerlendiren Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği’nin (KLİMİK) yaptığı açıklamaya göre ilk 7 gün sonuçlarında Omikron’da yoğun bakım ve solunum desteği ihtiyacının Delta’ya göre çok daha az olduğu görüldü.

 

Bilim Kurulu Üyesi ve KLİMİK Derneği Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, “Elimizdeki ilk verilere göre Omikron tanımlanmış hastalarda virüs daha hafif seyrediyor. Avrupa’da çok az insanda tanımlandı henüz. Virüs bağışıklıktan kaçıyor ama aşı ya da hastalık geçirenlerde vücudunuz virüsü tanıdığı için hafif geçiyor. Eğer aşılı ya da hastalığı geçirmişseniz rahatlatıcı olabilir. Yaklaşık 2 hafta içerisinde virüsün gidişatı daha net belli olacak” diye konuştu.
 

YENİ AŞI GEREKEBİLİR 

Klimik Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap ise Omikron’un Delta’ya göre 4 ile 6 kat daha bulaşıcı olduğunu belirterek şunları söyledi: “Delta varyantı da Alfa’dan daha dayanıklıydı. Virüs doğası gereği her mutasyonda bağışıklıktan kaçmak için çabalayacak. Bizim beklediğimiz de buydu o yüzden belki belli bir noktadan sonra yeni aşı yapmak daha makul olacak. Antikorların etkisi her bir varyantta azalıyor. Dolayısıyla ağır hastalıktan koruyucu etkisi de azalmış oluyor.”

OMİKRON ÇOK HIZLI BULAŞIYOR, ÖLDÜRMÜYOR 

Omikron’un hala ayırıcı bir belirtisi yok
Delta’ya göre 4 ila 6 kat arasında daha hızlı bulaşıyor
Yaklaşık 1 ayda hakim varyant olacak
Yoğun bakım oranı Omikron’da yüzde 6.3
Afrika’daki diğer varyantlara göre ölüm oranı yüzde 23 daha az
Şu ana kadar 70’ten fazla ülkede görüldü.
Omikron ile Delta’nın ilk çıktığı andan itibaren 7 günlük toplam vaka seyri karşılaştırıldığında da Omikron daha umut verici görünüyor. Pozitif vaka sayısı olarak hızla bulaştığı görülse de yoğun bakım ve solunum desteği ihtiyacı Delta varyantına göre daha az. Ancak uzmanlar yine de dikkatli olunması gerektiğini belirterek uyarıyor: Aşısızlarda nasıl etki edeceğini bilmiyoruz.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP