Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Yaş sebze meyve ihracatında 6 milyar dolarlık rekor

Türkiye, 2024 yılında yaş meyve sebze ve meyve sebze mamulleri ihracatını yüzde 4 artırarak 6 milyar 131 milyon dolara çıkardı. Ege Bölgesi, toplam ihracattan yüzde 22 pay aldı.

Türkiye, 2024 yılında yaş meyve sebze ve meyve sebze mamulleri

DEMOKRAT GÜNDEM-MELİKE ER-Türkiye’nin yaş meyve sebze ve meyve sebze mamulleri sektörü, 2024 yılında ihracatını yüzde 4 artırarak 6 milyar 131 milyon dolara taşıdı. Bu rakamla, sektör ilk kez 6 milyar dolar barajını aşmış oldu.

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, 2024 yılı ihracat rakamlarını değerlendirdiği basın toplantısında, Ege Bölgesi’nin toplam ihracattan yüzde 22 pay alarak 1 milyar 314 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini açıkladı.

HAYRETTİN UÇAK: İLK KEZ 6 MİLYAR DOLARI AŞTIK

Başkan Uçak, zorlukların üstesinden gelerek Ege Bölgesi’nde birlik olarak geçtiğimiz yıl bir mliyar 314 milyon dolarlık ihracata imza atmanın haklı gururunu yaşadıklarını belirterek, “Türkiye genelindeki yaş meyve sebze ve meyve sebze mamulleri ihracatımız, 2024 yılı itibarıyla tarihinde ilk kez 6 milyar doları aşarak 6 milyar 131 milyon dolara ulaştı. Bu rakam, 2025 yılına dair umutlarımızı pekiştirdi” dedi.

İzmir ve Ege Bölgesi’nin turşu, kurutulmuş domates-salça, meyve suyu, kiraz ve üzüm ihracatındaki önemini koruduğuna vurgu yapan EİB Koordinatör Başkan Yardımcısı Hayrettin Uçak, şu bilgileri paylaştı:

“Türkiye genelinde en çok ihracatı yapılan ilk 6 ürün sırasıyla 574 milyon dolar ile meyve suları, 475 milyon dolar ile mandalina, 428 milyon dolar ile turşular, 426 milyon dolar ile domates, 377 milyon dolar ile kurutulmuş domates ve salça grubu, 357 milyon dolar ile limon olmuştur. 

EN ÇOK İHRACATI YAPILAN ÜRÜN 319 MİLYON DOLAR İLE TURŞU

Birliğimiz ihracatındaki ürün ve ülke detaylarını inceleyecek olursak, en çok ihracatı yapılan ürünler 319 milyon dolar ile turşular, 170 milyon dolar ile kurutulmuş domates ve salça, 101 milyon dolar ile meyve suları, 55 milyon dolar ile kiraz, 44 milyon dolar ile domates, 41 milyon dolar ile üzüm olmuştur.

Birliğimizin en güçlü olduğu ürünlerde turşular, kuru domates, kestane gibi ürünler önemlerini korumuşlardır.  En çok ihracat yapılan ilk 6 ülke sırasıyla; 239 milyon dolar ile Almanya 197 milyon dolar ile ABD, 101 milyon dolar ile İngiltere, 95 milyon dolar ile Rusya, 71 milyon dolar ile Hollanda, 63 milyon dolar ile İtalya olmuştur.  

EİB TARIMSAL VE HAYVANSAL ÜRÜN İHRACATI 7 MİLYAR 600 MİLYON DOLARA ULAŞTI

Ege İhracatçı Birliklerince 2024 yılında gerçekleşen tarımsal ve hayvansal ürün ihracatı da 7 milyar 600 milyon dolara ulaşmıştır.”

Başkan Uçak, tarım ürünü ihracatının yüzde 25’inin EİB üyeleri tarafından gerçekleştirildiğine dikkat çekerek, ihracattaki artışın merkeze ‘kalite odaklı üretimi’ yerleştirmelerinin büyük katkısı olduğunu, “Son yıllarda ihracat politikalarımızın merkezine kalite odaklı üretimi yerleştirmiş bulunuyoruz. 2025 yılında da önceliğimiz yine üretim kalitesini artırmak ve bu doğrultuda ilerlemek olacak” sözleriyle dile getirdi.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ DOĞRUDAN YAŞAMIMIZA MÜDAHALE EDİYOR

EİB Koordinatör Başkan Yardımcısı Hayrettin Uçak, iklim değişikliğinin etkilerine karşı da tedbirli davrandıklarını dile getirdi; özellikle kalıntısız üretimi yaygınlaştırmak için biyoteknik mücadele yöntemlerini üreticilere de anlattıkları ve teşvik ettiklerini söyledi.

KALINTISIZ ÜRETİMİ TANITIP YAYGINLAŞTIRIYORUZ

Başkan Uçak, Türkiye’den yapılan bazı ürünlerin pestisit ve diğer tarım ilacı kalıntısı nedeniyle iadesi nedeniyle yaşanan ekonomik kaybının önüne geçmek için yürüttükleri projeleri ise şu şekilde anlattı:

“2024 yılı, kuraklığın etkilerini derinden hissettiğimiz ve tarım ürünlerimizin bu kuraklıktan olumsuz etkilendiği bir yıl olarak kayıtlara geçti. İklim değişikliği artık doğrudan yaşamımıza müdahale ediyor. Üreticilerimiz ve ihracatçılarımız adına, mevcut sınırlı kaynakları en etkin şekilde kullanmak artık bir tercih meselesi değil, zorunlu bir gereklilik haline geldi.

BİYOTEKNİK MÜCADELE YÖNTEMLERİNİ ÜRETİCİYE DE ÖĞRETİYORUZ

Dünyanın her köşesinde övünç kaynağımız olan ürün çeşitliliğimizi korumak ve kalıntısız üretimi yaygınlaştırmak adına, biyoteknik mücadele yöntemlerini üreticilerimize tanıtmayı ve teşvik etmeyi sürdüreceğiz.

PESTİSİTLERİ BİLİYORUZ PROJEMİZ BAŞARIYLA SÜRÜYOR

Ege İhracatçı Birlikleri olarak Ege bölgesinde yer alan ürünlerin sezonluk kalıntı durumlarını kontrol etmek için 4 yıldır “Kullandığımız Pestisitleri Biliyoruz Projesi”ni yürütüyoruz. Bu proje ile Mandalina, Limon, Üzüm, Kiraz, Domates, Mandalina, Portakal, Asma Yaprağı, Şeftali, Çilek, Biber gibi ürünlerin yoğun olarak üretildiği bölgelerden numuneler alarak analiz ettirdik ve sorunlu gördüğümüz bölgelerde çalışmalar yürütmeye devam ediyoruz.”

GIDA KAYIPLARININ ÖNÜNE GEÇECEĞİZ

EİB Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Ege Üniversitesi ile gıda kayıplarının önlenmesi için yürüttükleri projenin sonlandığını ve sonuç raporuna kayıpların önüne geçmeye başlayacaklaranı da açıkladı:

“Ege Üniversitesi ile gıda kayıplarının önlenmesine ilişkin bir proje yürüttüğümüzden bahsetmiştik. Projemiz nihayet sonuçlandı ve sonuç raporunu aldık. Nisan ayından itibaren üretici toplantılarına yeniden ağırlık vermeyi planlıyoruz, bu raporda görülen eksiklikler konusunda üreticilerimizi bilgilendirmeyi ve kayıpların önüne geçmeyi hedefliyoruz.”

YENİ PAZAR VE MÜŞTERİ BAĞLANTILARI KURACAĞIZ

Uçak, yeni pazarlara açılma hedeflerini sürdürdüklerini, yeni pazar ve müşteri bağlantıları kuracakları URGE projesini başlattıklarını anlatarak, şunları söyledi: “Üretim süreçlerimizi iyileştirmenin yanı sıra, yeni pazarlara açılma hedeflerimizi 2025 yılında daha da ileri taşımayı planlıyoruz. Bu amaç doğrultusunda, 44 firmamızın katılımıyla başlatılan yeni URGE projemiz, bizlere yol gösterecek.

Ticaret Bakanlığımızın desteğiyle, bu projede yer alan firmalarımızın ihtiyaçlarına uygun olarak yeni pazar ve müşteri bağlantıları kurmayı hedefliyoruz. İnşallah bu yılın ilk yarısında ilk yurtdışı pazarlama faaliyetimizi de gerçekleştirmiş olacağız.”

EN FAZLA İHRACI YAPILAN ÜRÜNLER

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin verilerine göre, 2024 yılında en fazla ihracatı yapılan ürünler:

  • 319 milyon dolar ile turşular
  • 170 milyon dolar ile kurutulmuş domates ve salça
  • 101 milyon dolar ile meyve suları
  • 55 milyon dolar ile kiraz
  • 44 milyon dolar ile domates
  • 41 milyon dolar ile üzüm oldu.

Türkiye genelinde ise en çok ihraç edilen ürünler arasında:

  • 574 milyon dolar ile meyve suları
  • 475 milyon dolar ile mandalina
  • 428 milyon dolar ile turşular
  • 426 milyon dolar ile domates
  • 377 milyon dolar ile kurutulmuş domates ve salça
  • 357 milyon dolar ile limon yer aldı.

En Fazla İhracat Yapılan Ülkeler

Türkiye’nin yaş meyve sebze ve mamul ihracatında en büyük pazarı Almanya oldu. 2024 yılında en fazla ihracat yapılan ülkeler şöyle sıralandı:

  • Almanya: 239 milyon dolar
  • ABD: 197 milyon dolar
  • İngiltere: 101 milyon dolar
  • Rusya: 95 milyon dolar
  • Hollanda: 71 milyon dolar
  • İtalya: 63 milyon dolar

CENGİZ BALIK: EN BÜYÜK SORUN PESTİSİT KALINTISI

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Cengiz Balık da yaş meyve sebze ihracatında en büyük sorunlardan birinin pestisit kalıntısı olduğunu belirtti.

Türk ürünlerinin dış pazardaki algısını güçlendirmek için Tarım ve Orman Bakanlığı’nın önümüzdeki dönemde kapsamlı çalışmalar yapacağını kaydeden Balık, bu sorunun yalnızca ihracat değil, üretim sürecinde çözülmesi gerektiğini vurguladı.

BALIK: İHRACATTAN DÖNEN ÜRÜNLER İÇ PİYASAYA SÜRÜLMÜYOR

Cengiz Balık, ihracattan geri dönen yaş meyve sebze ürünlerinin analiz edilmeden iç piyasaya sürüldüğüne dair haberlerin gerçeği yansıtmadığını ifade ederek, Avrupa’ya gönderilen ürünlerin sınır kapılarında sıkı denetimlerden geçtiğini ve analizlerden geçemeyen ürünlerin ticari değerini kaybettiğini belirtti.

İNTERFRESH FUARINA 2025’TE DAHA GÜÇLÜ KATILIM HEDEFİ

2024 yılında ilk kez İzmir’de düzenlenen ve meyve sebze sektörüne büyük katkı sağlayan Interfresh Fuarı’na, 2025 yılında daha güçlü bir katılım sağlanarak sektörün tanıtımında önemli bir rol üstlenilmesi hedefleniyor.

İlginizi çekebilir: Menemen’e milyon liralık yatırım

Demokrat Gündem