Ekonomi yönetimi, 2024 ve 2025 yılları arasında emekli aylıkları arasında oluşacak büyük farkın önüne geçmek için bir düzenleme üzerinde çalışmaya başladı.
Mevcut emekli aylığı hesaplama formülü uyarınca, 2024 yılında emekli olacak bir sigortalının maaşı, 2025 yılında emekli olacak bir sigortalıya göre yüzde 30 daha yüksek olacaktı. Bu durum, yüzbinlerce kişinin yılbaşından önce emeklilik dilekçesi vermesine yol açabilecekti.
Yeni düzenlemede, emekliliğe hak kazanan sigortalıların aylıkları, hangi yıl daha yüksekse o yılın güncelleme katsayısına göre hesaplanacak. Böylece, enflasyon kaynaklı farkların yarattığı kayıpların önüne geçilmesi hedefleniyor.
Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Okan Güray Bülbül, maaş farklarının 2030 yılına kadar süreceğini belirtti.
2024 ve 2025 Arasındaki Fark Neden Oluşuyor?
Emekli aylıkları, güncelleme katsayısı ile hesaplanıyor ve bu katsayı, bir önceki yılın enflasyon verilerine dayanıyor. 2023 yılı enflasyonu 2024’teki emeklilik maaşlarını daha yüksek tutarken, 2024 yılı enflasyonu daha düşük olduğunda 2025’te hesaplanacak maaşlar daha düşük olacak. Bu yüzden, 2024’te dilekçe vermek daha avantajlı görünüyordu.
Ancak ekonomi yönetimi, bu farkın yarattığı sıkıntıları çözmek için yeni bir formül geliştiriyor. Buna göre, sigortalının emekli aylığı, hak kazandığı tarihten itibaren geçen süre boyunca hangi yıl daha yüksekse o yılın katsayısına göre hesaplanacak. Bu düzenleme, enflasyonun tek haneye düşene kadar yürürlükte olacak.
Uzun Vadede Maaş Farkları Sürecek
Dr. Bülbül, yıllar itibarıyla enflasyon kaynaklı farklılıkların devam edeceğini ve maaş farklarının 2030 yılına kadar süreceğini vurguladı.
2024 yılında emekli olan bir sigortalının maaşı, 2023 yılı enflasyon zammı ve güncelleme katsayısı ile hesaplanırken, 2025’te emekli olanlar daha düşük zam oranlarına tabi olacak.
İlginizi çekebilir: Dolar haftaya nasıl başladı? İşte son durum