Türkiye’den Yunan adalarına ‘kapıda vize’ uygulaması, Türk turistlerin ilgisini çekmeye devam ediyor. Nisan ayında başlayan ve 31 Mart 2025’e kadar sürecek olan bu uygulama sayesinde Türk vatandaşları Midilli, Sakız, Samos, Kos, Rodos gibi 10 farklı adayı ziyaret etti.
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) İzmir Bölge Temsil Kurulu Başkanı Kıvanç Meriç, “Bu yıl yaklaşık 60 bin kişi kapı vizesinden faydalandı. Uygulama, İzmir turizmine de önemli katkı sağladı” dedi.
İzmir Turizmi Canlanıyor
İzmir’e 2024 yılında yaklaşık 1,5 milyon turist geldiğini belirten Meriç, “Adnan Menderes Havalimanı’na inen yabancı turist sayısı 1,2 milyonu buldu. Turist başına harcama hedefimiz ise bin 100-bin 200 dolar seviyesinde” diye konuştu.
Adalara Yoğun İlgi
Yunan adalarına ilginin giderek arttığını ifade eden Meriç, “Kapıda vize kolaylık sağladı ancak uzun beklemeler de oldu. Adalara giden Türk turist sayısı geçen yıla göre %50 arttı. Örneğin, Samos Adası’na geçen yıl 80 bin kişi giderken, bu yıl sayı 120 bine yükseldi” dedi.
İzmir’de Konaklama Artışı
Adalara sabah erken saatlerde kalkan tekneler nedeniyle İzmir’de konaklamaların arttığını belirten Meriç, “Uzak şehirlerden gelen turistler İzmir’de konaklayarak kent ekonomisine katkı sağlıyor. Gelecek yıl, Yunan adalarını ve İzmir’i içeren seyahat paketleriyle bu rakamların daha da artacağını düşünüyoruz” diye ekledi.
TÜRSAB’tan Büyük Hedef
TÜRSAB Başkan Yardımcısı Davut Günaydın, Türkiye’nin turizm hedeflerini değerlendirdi: “100 milyon turist ve 100 milyar dolar gelir hedefimiz olmalı. İzmir’in tarihi, gastronomisi ve doğal güzellikleriyle daha fazla turisti hak ettiğini düşünüyoruz. Bu hedeflere ulaşmak için STK’lar ve devletin tüm kurumları uyum içinde çalışmalı.”
‘İlk Tercih KKTC Olmalı’
Kapıda vizeyle çok sayıda turistin yurt dışına çıktığını belirten Günaydın, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne de dikkat çekti: “KKTC, sahip olduğu kültürel ve doğal güzelliklerle öncelikli tercih olmalı. Herkes, bu güzel adanın kıymetini bilmeli.”
İlginizi çekebilir: Başkan Tugay: “Sağlıklı şehir bir sonuç değil, bir süreç ve bir yöntemdir”