Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Zelenski’den Avrupa’ya ‘ordu kurun’ çağrısı

Münih Güvenlik Konferansı’nda konuşan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya saflarında savaşan Kuzey Koreli birliklere dikkat çekerek Avrupa’nın ortak bir ordu kurması gerektiğini söyledi. NATO üyeliğinden vazgeçmeyeceklerini belirten Zelenski, “Şimdi NATO’nun en etkili üyesi Putin gibi görünüyor” ifadelerini kullandı.

Münih Güvenlik Konferansı’nda konuşan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya

Demokrat Gündem- Münih Güvenlik Konferansı’nda konuşan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya saflarında savaşan Kuzey Koreli birliklere dikkat çekerek Avrupa’nın ortak bir ordu kurması gerektiğini söyledi. NATO üyeliğinden vazgeçmeyeceklerini belirten Zelenski, “Şimdi NATO’nun en etkili üyesi Putin gibi görünüyor” ifadelerini kullandı.

MÜNİH GÜVENLİK KONFERANSI’NDA UKRAYNA GÖLGESİ

Almanya’nın Münih kentinde düzenlenen Münih Güvenlik Konferansı, Ukrayna savaşı ve Avrupa güvenliği konularının gölgesinde başladı. Açılış konuşmasını yapan Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Ukrayna’nın desteklenmeye devam edileceğini belirterek, “Demokrasimizle nasıl ilerleyeceğimize kendimiz karar vereceğiz. Ukrayna’da dikte edilen barış asla desteğimizi bulamayacak” ifadelerini kullandı. Scholz, Batı’nın Ukrayna’ya verdiği desteğin Rusya’ya açık bir mesaj olduğunu vurguladı.

Konferansta söz alan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ise çok daha sert açıklamalarda bulundu. Ukrayna’nın NATO üyeliğinin masadan kaldırılmayacağını söyleyen Zelenski, Avrupa ülkelerine daha büyük bir askeri hazırlık yapmaları gerektiğini ifade etti.

ZELENSKİ’DEN AVRUPA’YA ‘ORDU KURUN’ ÇAĞRISI

Zelenski, Avrupa ülkelerine hitaben yaptığı konuşmada, Rus ordusu saflarında savaşan Kuzey Koreli birliklerin modern savaş tekniklerini öğrendiğini ve bu durumun Batı için büyük bir tehdit oluşturduğunu savundu. “Kuzey Koreli askerler, Rus ordusunun yanında savaşarak tecrübe kazanıyor. Bu sadece Ukrayna için değil, Avrupa için de bir tehdit” diyen Ukrayna lideri, Avrupa’nın ortak bir ordu kurma zamanının geldiğini söyledi.

Zelenski ayrıca, Ukrayna’nın NATO üyeliği konusunda geri adım atmayacağını vurgulayarak, “Şimdi NATO’nun en etkili üyesi Putin gibi görünüyor. O, NATO’yu harekete geçirebilecek tek kişi haline geldi” ifadelerini kullandı.

RUSYA-BELARUS HATTINDA YENİ HAREKETLİLİK İDDİASI

Ukrayna Devlet Başkanı, Kiev yönetiminin Rusya’nın Belarus’a bu yaz asker göndermeyi planladığına dair “açık istihbarata” sahip olduğunu belirtti. Bu gelişmenin Avrupa için büyük bir tehdit oluşturduğunu belirten Zelenski, Batılı liderlere, “Rusya saldırı ya da sahte bayrak operasyonu başlatırsa ordularınız buna hazır mı?” diye sordu.

Batı’nın Ukrayna’ya verdiği desteğin devam etmesi gerektiğini söyleyen Zelenski, Avrupa ülkelerinin kendi güvenlikleri için de aktif adımlar atması gerektiğini savundu.

AVRUPA’DA ORTAK ORDU TARTIŞMALARI

Zelenski’nin açıklamaları, Avrupa’da uzun süredir tartışılan “ortak Avrupa ordusu” fikrini yeniden gündeme getirdi. Avrupa Birliği içerisinde özellikle Fransa ve Almanya’nın desteklediği bu fikir, NATO’nun yanında ek bir askeri güç oluşturulması gerektiğini savunan çevreler tarafından dile getiriliyor.

Ancak birçok üye ülke, bu fikrin NATO ile çelişebileceğini ve Avrupa’nın savunma harcamalarını artırma yükümlülüğüne gireceğini savunarak çekimser yaklaşıyor. Zelenski’nin çağrısı, Avrupa başkentlerinde yeni bir güvenlik tartışmasını alevlendirebilir.

PUTİN’E YANIT GELECEK Mİ?

Ukrayna liderinin sert açıklamalarına karşılık, Moskova’nın nasıl bir yanıt vereceği merak konusu. Kremlin yetkilileri, daha önce Avrupa’nın askeri kapasitesini artırmaya yönelik girişimlere tepki göstermiş ve NATO’nun genişlemesini “Batı’nın Rusya’yı çevreleme politikası” olarak nitelendirmişti.

Münih Güvenlik Konferansı’nda verilen mesajların önümüzdeki günlerde Avrupa ve Rusya ilişkilerini nasıl etkileyeceği ise yakından takip ediliyor. (Dış Haber Servisi)

Demokrat Gündem