Orta Doğu’da kalıcı barışın tesisi için diplomatik kanallar işletilmeye çalışılırken, sahada İsrail’in ateşkes ihlalleri ve göçe zorlama politikası hız kesmeden sürüyor.
ABD arabuluculuğunda yürütülen ve henüz 17 Mayıs itibarıyla 45 gün daha uzatılmasına karar verilen ateşkes süreci, İsrail ordusunun resmi saldırı tehditleriyle yeniden tehlikeye girdi.
12 BELDE İÇİN ACİL TAHLİYE ÇAĞRISI
İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı resmi açıklamada, İsrail silahlı kuvvetlerinin Lübnan’ın güneyindeki geniş bir hattı hedef alacağını duyurdu.
Adraee; Tora, Yukarı Nebatiye, Habbuş, Bazuriyye, Tayr Diba, Kefer Huna, Ayn Kana, Lebaya, Cebşit, Şehhabiyye, Burc Şemali ve Homin beldelerini isim isim sayarak, buralarda yaşayan Lübnanlı sivillerin can güvenliği için bulundukları yerlerden en az 1 kilometre uzaklaşmaları gerektiğini iddia etti.
Bu açıklama, bölgede yeni bir bombardıman dalgasının başlayacağı şeklinde yorumlandı.
İŞGAL VE GÖÇÜN KRONOLOJİSİ
İsrail ordusu, Lübnan topraklarına yönelik yoğun hava taarruzlarını 2 Mart’ta başlatmış ve kısa sürede ülkenin güneyindeki stratejik birçok beldeyi kara operasyonlarıyla işgal etmişti.
Saldırıların başlamasının ardından Lübnan hükümeti tarafından yapılan resmi açıklamalarda, bombardımanlar nedeniyle evlerini terk ederek ülke içinde ya da komşu ülkelerde yerinden edilen sivillerin sayısının 1 milyonu aştığı belirtilmişti.
TRUMP DEVREYE GİRMİŞ SÜRE 45 GÜN UZATILMIŞTI
Bölgedeki insani krizin derinleşmesi üzerine ABD yönetimi arabuluculuk rolünü üstlenmişti. ABD Başkanı Donald Trump, 24 Nisan’da yaptığı açıklamada, 17 Nisan’da yürürlüğe giren 10 günlük geçici ateşkesin 3 hafta daha uzatıldığını duyurmuştu.
Diplomatik trafiğin devamında, 14-15 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilen 3. tur görüşmeler neticesinde taraflar, 17 Mayıs itibarıyla ateşkesin 45 gün daha uzatılması ve haziran ayı başında 4. tur görüşmelerin yapılması konusunda el sıkışmıştı. Ancak İsrail’in son hamlesi, haziran ayında yapılması planlanan müzakerelerin zeminini de sarstı.
ACI BİLANÇO: 3 BİN 20 CAN KAYBI
İsrail’in Lübnan genelindeki askeri operasyonlarının yarattığı yıkım ise resmi rakamlara yansıdı. Lübnan Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan dünkü açıklamada, İsrail ordusunun 2 Mart’tan bu yana sürdürdüğü saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının 3 bin 20’ye ulaştığı bildirildi.
Bölgedeki yerel kaynaklar, tahliye tehdidi alan 12 beldede halkın panik halinde güvenli bölgelere doğru kaçmaya başladığını aktarıyor.
İlginizi çekebilir: Ekonomist İnan Mutlu’dan korkutan 19 Mayıs uyarısı: “En ciddi sorunumuz bu gençlik geleceksizleşiyor!”