DOLAR 32,2975 0.06%
EURO 34,9162 0.13%
ALTIN 2.433,110,05
BITCOIN 20225772,18%
İzmir
25°

PARÇALI BULUTLU

üst menü altı
Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi: ‘Kavala ve Demirtaş derhal serbest bırakılsın’

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi: ‘Kavala ve Demirtaş derhal serbest bırakılsın’

Avrupa Konseyi'nin icra organı olan Bakanlar Komitesi, Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş'ın davalarında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına uymama konusunu ele aldı. Toplantı sonrasında, Türkiye'ye Kavala ve Demirtaş'ın derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.

ABONE OL
11 Aralık 2023 15:12
Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi: ‘Kavala ve Demirtaş derhal serbest bırakılsın’
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Avrupa Konseyi’nin icra organı olan Bakanlar Komitesi, Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş’ın davalarında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına uymama konusunu ele aldı. Toplantı sonrasında, Türkiye’ye Kavala ve Demirtaş’ın derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Komite, 5-7 Aralık tarihlerindeki toplantılarında, Türkiye’nin AİHM kararlarına uymamasını ve bu durumunun değerlendirmesini yaptı. Türkiye’ye, Kavala ve Demirtaş’ın derhal serbest bırakılması çağrısında bulunarak, Mart 2024’e kadar Ankara ile teknik temasın artırılmasını kararlaştırdı.

Ayrıca, Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) yapısının evrensel standartlara uymadığını vurgulayarak, bu yapının değiştirilmesi gerektiğini bir kez daha belirtti.

AVRUPA KONSEYİ BAKANLAR KOMİTESİ ‘HAK İHLALİ’ DEDİ

Bakanlar Komitesi, Osman Kavala’nın cezaevinde uzun süredir bulunmasından duyduğu derin üzüntüyü ifade etti. Kararda, Türk ceza yargı sisteminin davada istismar edildiği ve Kavala’nın susturulmak amacıyla tutuklu kaldığı ifade edilerek, AİHM kararlarına rağmen Kavala’nın haklarının hala ihlal edildiği vurgulandı.

avrupa konseyi

Komite, Kavala’nın Anayasa Mahkemesi’ne yapılmış iki ayrı başvurusuna da atıfta bulunarak, Türk yetkililere AİHM kararlarına ve Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’na uygun bir şekilde Kavala’nın özgürlüğünü sağlama çağrısında bulundu.

Mart ayındaki toplantılara kadar Türkiye ile AİHM kararlarının uygulanmasındaki sorunların çözümü için yüksek düzeyli teknik görüşmeler yapılması çağrısında bulunan Komite, bu görüşmelerin Kavala’nın serbest bırakılmasını sağlayacak şekilde yapılması gerektiğini vurguladı.

KOMİTENİN BİR SONRAKİ ADIMI YEREL SEÇİMLERDEN SONRA

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin Mart ayındaki toplantısında, bu çalışmaların sonuçlarının değerlendirilmesi öngörülüyor. Komite’nin bir sonraki adımının, Türkiye’de 31 Mart 2024’te yapılacak yerel seçimlerin ardından olabileceği düşünülüyor.

Bakanlar Komitesi, Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş’ın davalarında görülen süreçlerle ilgili olarak Türk yargısının bağımsızlık ve tarafsızlık konularında yaşanan yaygın sorunlara dikkat çekti. Özellikle Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) yapısına vurgu yaparak, HSK’nın yürütme tarafından etkilenmemesi gerektiğini belirtti.

Komite, Türk yetkililere Türk yargısının karşı karşıya olduğu yapısal sorunları bir an önce çözme çağrısında bulunarak, HSK’nın yürütme etkisinden çıkarılması gerektiğini özellikle vurguladı.

Öncesinde Türkiye’nin Avrupa Konseyi nezdindeki Daimi Temsilciliği, Kavala davasından önce Bakanlar Komitesi’ne gönderdiği bilgilendirici mektupta, HSK’nın bağımsız ve tarafsız bir kurum olduğunu belirtmiş ve yapısal olarak TBMM’nin dahil olduğunu ifade etmişti.

AİHM, 2017’den bu yana tutuklu olan Kavala’nın davasında kararın uygulanmaması üzerine konuyu Bakanlar Komitesi’nin gündemine getirmiş ve Türkiye aleyhine “ihlal prosedürü” başlatılmıştı.

AVRUPA KONSEYİ DEMİRTAŞ DAVASINI DA ELE ALDI

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi ayrıca Selahattin Demirtaş davasını da ele aldı. Demirtaş’ın ve Figen Yüksekdağ’ın AİHM kararlarıyla haklarının ihlal edildiğini belirtti.

Türk yetkililerin, her iki siyasetçinin farklı soruşturmalar nedeniyle hala tutuklu bulunmalarının yerinde olmadığını ifade etti. Ayrıca, Türk yetkililerin her iki davada da yeni delillerin ortaya çıktığını, ancak bunların AİHM tarafından dikkate alınmadığı görüşünü not etti.

Komite, Selahattin Demirtaş’ın Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yaptığı başvurunun hala sonuçlandırılmamış olmasından duyduğu endişeyi dile getirdi. AYM’nin, AİHM kararlarına uygun şekilde ve en kısa sürede kararını açıklaması için çağrıda bulundu. Demirtaş’ın 2019’da yaptığı başvuru daha sonra diğer başvurularla birleştirilmişti. Mahkeme, Temmuz ayında konuyu ele almış ancak teknik bir gerekçeyle ertelediğini açıklamıştı.

Komite, Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın bir an önce serbest bırakılması çağrısını tekrarlarken, Demirtaş’ın durumuyla ilgili olarak Anayasa Mahkemesi’nin kararını beklerken tutukluluğa alternatif önlemlerin araştırılması gerektiğini vurguladı.

Türkiye’nin Avrupa Konseyi nezdindeki Daimi Temsilciliği, 5-7 Aralık toplantıları öncesinde Bakanlar Komitesi’ne ilettiği mektupta, Demirtaş hakkında Anayasa Mahkemesi’nden karar çıkana kadar Komite’den herhangi bir karar almamasını talep etmişti. Ancak Komite, Demirtaş’ın durumuyla ilgili sürecin Mart ayındaki toplantıda yeniden ele alınacağını belirtti.

İlginizi çekebilir: Asgari Ücret Komisyonu toplantısı sona erdi… TÜRK-İŞ’ten ilk açıklama

En az 10 karakter gerekli
Tüm Yorumlar (1)


HIZLI YORUM YAP