DOLAR 32,7878 1.53%
EURO 35,1602 0.53%
ALTIN 2.456,522,76
BITCOIN 21812520,64%
İzmir
30°

AÇIK

üst menü altı
Başkan Batur'dan Şehir Plancıları Odası'na çağrı: 'Gelsinler, masaya oturalım. Fikirlerini söylesinler ama..'

Başkan Batur'dan Şehir Plancıları Odası'na çağrı: 'Gelsinler, masaya oturalım. Fikirlerini söylesinler ama..'

ABONE OL
16 Mart 2022 12:35
Başkan Batur'dan Şehir Plancıları Odası'na çağrı: 'Gelsinler, masaya oturalım. Fikirlerini söylesinler ama..'
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Konak Belediye Başkanı Mimar Abdül Batur, Konak’taki 3 yıllık görev döneminde yaptıkları hizmetleri, projeleri değerlendirdi. Gültepe ve Beştepe planlarıyla başladıkları kentsel dönüşüm süreci hakkında bilgi veren Başkan Batur, planlara itiraz eden Şehir Plancıları Odası’na çağrıda bulundu. Batur, “Talepleriniz, önerileriniz, itirazlarınız var mı, bize ışık tutun diye yazı yazdık. Ne cevap veren veren ne.. Odalarımız da kamu hizmeti yapıyor. Bu kentin bu şekilde kalması mı iyi yoksa bu çalışmalar mı kenti rahat ettirecek. Oradaki vatandaşlarımız mutsuz, yeşil alan yok, sosyal tesis yok. O vatandaşlarımız da bu kentin insanı. Bu sosyal yapısından yararlanması gerekiyor. Kent yenilenmediği sürece hem görsel kirlilik hem can güvenliği açısından tehlikeli binalar. Odayla masaya oturalım şehir plancıları odasıyla. Gelsinler fikirlerini söylesinler. Ama uygulanabilecek fikirler söylesinler. Nüfus, emsal artışı olmadan o bölge öyle kalır. Başka bir şey olmaz. Realiteyi söylesinler bize. Başka bir şey olmaz” dedi.

DEMOKRAT GÜNDEM- Alsancak Tarihi Havagazı Fabrikası’nda gerçekleşen ‘Konak’ta Hizmet Dolu 3 Yıl’ başlıklı değerlendirme toplantısına İzmir’de yayın yapan basın-yayın kurumlarının temsilci ve muhabirleri katıldı.

Başkan Batur, sunum ve konuşmalarının ardından basın mensupları ve temsilcilerinin sorularını yanıtladı.

Hizmet döneminde yapılanları ve yapılacakları anlatan video gösteriminin ardından kürsüye gelen Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, hizmet sürelerinin üçte ikisinin sosyal yardım ve dayanışma ile geçtiğini belirtti.

GÜLTEPE’Yİ YENİLEMEKTEN KESİNLİKLE VAZGEÇMEDİK

Büyük önem verdikleri kentsel dönüşüm sürecinin Gültepe planları bölümüne açılan davadan iptal kararı çıkması nedeniyle oluşan kesintiye karşın kararlılıklarından ödün vermeyeceklerini kaydeden Başkan Batur, “Meclislerdeki tüm partilerin desteklediği bu plan, maalesef Şehir Plancıları Odamızın açtığı bir dava ile iptal oldu. Peki, biz Gültepe’yi yenilemekten vazgeçtik mi? Kesinlikle hayır! Mahkemenin işaret ettiği noktaları yeniden ele alıp, bu bölgenin planını hayata geçirmekte kararlıyız. Bu olay sadece bize ve bölgede yaşayan halka zaman kaybettirdi.  Yılmak, moral bozmak bizim anlayışımızda yok” dedi.

""

KEŞKE MAHKEMELERE GİTMESEYDİ, KAZMA VURUR NOKTAYA GELMİŞ OLSAYDIK

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başkan Batur, ‘Keşke’ dediği bir durum olup olmadığı sorusuna, “Keşke dediğimiz projeler kentsel dönüşüm projesi. Keşke dediğimiz bir şey yok. Çalışmalar keşke bu kadar aksamasaydı, mahkemelere gitmeseydi ve kazma vurur noktaya gelmiş olsaydık. Bu kentin beklemeye tahammülü yok” yanıtını verdi.

HER BİNANIN ENVANTERİ VAR, JEOFİZİK MÜHENDİSİ DE İSTİHDAM EDECEĞİZ

Konak’ta bina envanteri çıkarılıp çıkarılmadığı ve jeofizik mühendisi istihdam edilip edilmeyeceği sorusunu yanıtlayan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, “En hazır belediyelerden biriyiz. Tecrübeleriyle geçmişten bu yana özellikle arşiviyle gelişmiş bir belediye. Yapılan çalışmalar zaten envanterimizde var. Her binanın ne olduğu, betonarme-yığma-kaç yılında yapıldığı gibi tüm bilgilere sahibiz. Jeofizik mühendisi de alacağız. Onun dışında tüm teknik birimler bizde var. Gereğini yapacağız” dedi.

BATUR’DAN ŞEHİR PLANCILARI ODASINA ÇAĞRI

Emsal artışı ve kat artışı verilmeden bir uygulama yapmanın mümkün olmadığını kaydeden Başkan Batur,  şehir plancıları odasına çağrıda bulundu.

ODAYLA MASAYA OTURALIM VE…

Başkan Batur, şu çağrıyı yaptı: “O bölgede emsal artışı, kat artışı verilmeden bir uygulama yapmanız mümkün mü? Mümkün değil. Sadece emsal artışı ve nüfus artışı o bölgenin yapısını değiştirecek şekilde anlayışla mahkemelere müracaat ediliyor. Ben de mimarım. Oda mensubu olmaktan onur duyuyorum. Aynı sunumları mimarlar odasına da yaptık, Gültepe ve Beştepeler ile ilgili. Onlar da teknik arkadaşlarımız. Şehir plancıları odası nedense her konuyu mahkemeye götürüyor. Sırf bizimkini değil büyükşehir belediyesinin tüm çalışmalarının mahkemede olduğunu görüyoruz. Biz diyoruz ki masa başında oturup konuşalım. Talepleriniz, önerileriniz, itirazlarınız var mı, bize ışık tutun diye yazı yazdık. Ne cevap veren veren ne.. Odalarımız da kamu hizmeti yapıyor. Bu kentin bu şekilde kalması mı iyi yoksa bu çalışmalar mı kenti rahat ettirecek. Oradaki vatandaşlarımız mutsuz, yeşil alan yok, sosyal tesis yok. O vatandaşlarımız da bu kentin insanı. Bu sosyal yapısından yararlanması gerekiyor. Kent yenilenmediği sürece hem görsel kirlilik hem can güvenliği açısından tehlikeli binalar. Odayla masaya oturalım şehir plancıları odasıyla. Gelsinler fikirlerini söylesinler. Ama uygulanabilecek fikirler söylesinler. Nüfus, emsal artışı olmadan o bölge öyle kalır. Başka bir şey olmaz. Realiteyi söylesinler bize. Başka bir şey olmaz.

BU İŞ ZATEN MAHKEMEYE GİDİYOR, MAHKEME İLE ÇÖZÜLECEK BİR KONU OLACAK

Zorlu binasıyla ilgili sürecin ne durumda olduğu sorulan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, oradaki yükseklik sıkıntısıyla son durumu anlattı ve, “Zorlu projesi geçtiğimiz dönem başlayan, yükseklik sıkıntısı olan bir binaydı. 2008 yılında başlayan bir süreci var. 2019 şubat ayında da inşaat ruhsatı verilmiş, seçimlerden2 ay önce. Göreve geldikten sonra yükseklik bazında kenti rahatsız edecek yükseklikte olduğunu tespit ettik. 156 metre. Kentin silüetini bozacakşekilde. Estetik komisyonumuz da bununla ilgili çalışma yaptı. Hilton 131 metre. 131 METRE OLARAK karar verdik. Sonra kararımız büyükşehire gitti. Teknik kurul ve meclis üyelerinin çalışmasından sonra sıkıntı yaratacağına hükmedilerek, yükseklik 84 metreye düşürüldü. 84 metreden sonra itirazlar oldu hem yapımcı firmalar tarafından diğer meslek kuruluşları tarafından. 84 metreye indiren bizim meclisimiz değil. O yüzden geri gönderdik. Bu kararı veren büyükşehir belediye meclisi. O yüzden geriye gitti. Bu iş zaten mahkemeye doğru gidiyor. Odalar ve yapımcı firma açısından. Herhalde mahkeme ile çözülecek bir konu olacak” dedi.

EN AŞAĞI 20 YILLIK BİR SÜREÇ

Konak’taki kentsel dönüşüm sürecinin uzun soluklu olduğunu en az 20 yıllık bir süreç olduğunu dile getiren Başkan Batur, konuya dair soruyu, “Bir yandan gelecek dönem için projeler hazırlayıp bunları hayata geçirmek istiyoruz. Bu projelerin bir bölgesinden temel atma noktasına geldiğimiz an, işe başlamak zaten işin yarısı. Bundan sonraki süreç uzun soluklu bir süreç. Hazırladığımız planlara Anayasa diyorum. Bu Anayasaya göre kenti daha sağlıklı ve dönüşümü emin adımlarla yürüyecek hale gelir. Ama dört dönem mi beş dönem mi olur. Ama en aşağı 20 yıllık bir süreç” şeklinde ifadeler kullandı.

BAŞKANIMIZLA OMUZ OMUZA, DİNLEYEREK-UZLAŞARAK ÇALIŞIYORUZ

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer ile aralarında hiçbir sorun olmadığını kaydeden Başkan Batur, “Konak için hazırlığımıza devam ediyoruz. Soyer’in kulakları çınlasın. Çok güzel anlaşıyoruz. Hizmetleri, projeleri tartışarak uzlaşarak hayata geçiriyoruz. Hedefimiz en iyi noktada hizmet götürmek. Konak’ta yapılacak çok iş var.  Onu (büyükşehir belediye başkanı ile aralarının iyi olmadığı şeklindeki açıklamalar kast ediliyor) bir ilçe başkanı yapıyor. Bizden kurtulup rahat rahat çalışmak istiyor. Seçimleri kazanma düşüncesinde arkadaş. Samimiyetle söylüyorum, başkanımızla omuz omuza, dinleyerek, uzlaşarak, en önemlisi de aramızda seçim sürecindeki birbirimize olan saygımız aynen devam ediyor. Saygı ve sevginin olduğu yerde sıkıntı olmaz. Başkanımızla da sıkıntı yok. Hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

GIDA ÇARŞISINDA ESNAF VE DERNEKLERLE TOPLANTILAR YAPTIK VE…

Gıda Çarşısı’ndaki sıkıntıların neler olduğu sorusu sorulan Başkan Batur, “Gıda Çarşısı’nda özellikle 2-3 kez toplantı yaptık esnaf ve derneklerle. Orada trafik ve otoparkla ilgili büyük problem var. Esnafın da bize yardımcı olması lazım yalnız. Refüj, orta refüj ve otopark konusunda projelerimiz hazır. Yakın süreçte başlayacağız. Her şey hazır. En büyük sıkıntı o. İkinci sıkıntı esnafın vatandaşa ve bize yaptığı işgal noktasındaki sıkıntı. Biz cezacı belediye değiliz. Ayaklarına gidip uyarıyoruz. Esnafımızın zaten sıkıntısı var. Bu sıkıntıları beraber aşarız diye düşünüyoruz” yanıtını verdi.

KURTULUŞ MÜZESİNİ 2023’E YETİŞTİRECEĞİZ

Kurtuluş Müzesi ile ilgili soruya yanıt veren Başkan Batur, “Büyükşehir başkanımızla beraber bizim Yemişçizade Konağımızı var. Restorasyonu bitti. Bu binayı nasıl kullanalım diye kendisini götürdüm. Sayın Ulvi Puğ da oradaydı. Bir Kurtuluş Müzesi anı evi yapalım diye karar çıktı. Protokolleri büyükşehirle yaptık. Ortaklaşa bir çalışma yapıyoruz. Kurulun başında da sayın Puğ var. 2023’e yetiştireceğiz” dedi.

Basmane Çukuru ve Kültürpark ile ilgili süreci de anlatan Başkan Batur, “Tunç Başkanla özel görüşmelerimiz oluyor. Bunlar büyükşehir belediyesinin konuları. Basmane çukuru İzmir kentinin en büyük ayıbı. Herkes soruyor, burası ne olacak, diye. Bu iktidar değişmediği sürece bu anlayışla 2055 yılına kadar devam eder. Tunç başkan bu alanın depremden sonra, bu alana talip oldu. Bize burayı satın veya verin, ben karşılığında başka bir yer vereyim. TMSF’den olumlu yanıt gelmedi. Harika bir şey olurdu. Bu kente kazandırılan güzel bir eser olurdu. Kültürpark ile ilgili platformla görüşme yapılmış dün zaten. İleriki süreçte yine biraraya gelme noktasında anlaşılmış. Bazı noktalarda sıkıntı var Kültürpark’ta. Büyükşehirin şu anda kullandığı holler var. Nasıl yıkacak büyükşehir belediyesi? Belli bir süreç verilmesi lazım ki, yerine gelsin. Hem Kültürpark hem Basmane çukuru konusunda büyük performans sergiliyor çözülmesi noktasında sayın Tunç Başkan” diye konuştu.

KEMERALTI’NIN HER TARAFI KAZILACAK VE YENİDEN İMALATLARI YAPILACAK

Kemeraltı ile ilgili olarak büyükşehir ile birlikte çalıştıklarını kaydeden Başkan Abdül Batur, “Kemeraltı’nda yapılacak çok iş var. Unesco listesinde. Ortak konsorsiyum var. Birinci etap bunu sağlamamız gerekiyor. Yaptığımız çalışmaların çoğu zaten Kemeraltı’nda. 4 tane binanın restorasyonuna başladık. Büyükşehir belediyesi, biz, Tarkem o bölgenin kalkındırılması noktasında. Hedef şu, turist kafilesi restorasyonu tamamlanmış havralar sokağından geçip karşıda Agora, Agora’nın üstünde amfi tiyatro var.  Kente turist geldiğinde bu bölgeyi gezdirecek çalışmaları yürütüyoruz. Unesco miras listesine girdiğimizde hızlı kalkınmayı sağlayacak maddi fonlar da devreye girecek. Altyapı çalışmaları var. Yağmur suyuyla ilgili. Her gelen esnaf soruyor. Sorunun cevabı şu, yağmur suyu kanalları için Kemeraltı’nın her tarafı kazılacak ve yeniden imalatları yapılacak” ifadelerini kullandı.

ON KİŞİYE SORSANIZ KALBİN KONAK OLDUĞUNU SÖYLER AMA…

Bayraklı Belediyesi’nin yeni sloganı da olan Kentin kalbi Bayraklı sloganını nasıl değerlendirildiği sorulan Başkan Batur, esprili bir yanıt verdi. Batur, “On kişiye sorsanız Konak olduğunu söyler. Benden önceki başkanların da kullandığı bir slogan. Gece ve gündü nüfusu arasında en büyük uçurumun olduğu ilçe. Kentli merkeze geliyor. Akşam 400 bin, gündüz nüfusumuz 1,5 milyon. Başkanım yeniden diyor. Başkanı severim biliyorsun. O da yeni bir heyecan katmak istiyor ilçesine. Onu da saygıyla karşılamak istiyorum” dedi.

Pandemi döneminde Romanların yaşadığı bölgelerde büyük destek sağladıklarını anlatan Başkan Batur, “En fazla yardımı Romanların yaşadığı) o bölgeye götürdük. Yavaş yavaş düzelmeye başladı. Oturdukları binalar, eğitim, en önemlisi iş bulma, gençlerin uyuşturucu ile olan ilişkileri. Yani o bölge en fazla sorunlu olan bölgemiz. Gençlik destek eğitim merkezimiz var. Denetimli serbestlik müdürlüğü ile çalışıyoruz. Uyuşturucuya yakalanmadan meslek sahibi yapmaya çalışıyoruz” diye konuştu. 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP