DOLAR 32,3554 0.02%
EURO 34,8484 0.04%
ALTIN 2.406,850,57
BITCOIN 20830081,58%
İzmir
19°

AÇIK

üst menü altı
Büyükşehir Meclisinde gündem trafolar ve çimento fabrikaları

Büyükşehir Meclisinde gündem trafolar ve çimento fabrikaları

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Aralık ayı olağan meclis toplantısının 3. birleşiminde 2023 yılının son toplantısında, gündem trajik bir şekilde trafo alanları konusu oldu. Yeraltına alınması gerektiğine dair önerge, AK Parti ve CHP grupları arasında ciddi tartışmalara yol açtı.

ABONE OL
15 Aralık 2023 21:34
Büyükşehir Meclisinde gündem trafolar ve çimento fabrikaları
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Aralık ayı olağan meclis toplantısı Başkan Tunç Soyer başkanlığında gerçekleşti. Mecliste kent içinde kalan Batı Beton ve Çimentaş fabrikalarının şehir dışına taşınması ve trafoların yeraltına alınması konuları hakkındaki konular görüşüldü.

DEMOKRAT GÜNDEM- İki çimento fabirkasının sahipleriyle görüştüğünü ancak sonuç alamadığını kaydeden İzBB Başkanı Tunç Soyer, “Firma sahipleriyle defalarca görüştüm, olumlu yanıt alamadım. Şehrin göbeğinde bunlar, çok büyük kirlilik, sağlık sorunu yaratıyorlar. İvedi olarak bu meseleyle ilgili irademizi ortaya koymalıyız” dedi.

Fabrikaların kent dışına taşınması durumunda konut imarı verilebileceğine dair plan tadilatı, plana yönelik itiraz nedeniyle ikinci kez meclis gündemine geldi.

BOZTEPE: PLAN NOTLARINDA ZATEN VAR

AK Parti Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, plan tadilatının İzmir genelinde de uygulanması gerektiğini belirterek, “Batı Beton ve Çimentaş firmalarına yönelik plan tadilatı İzmir geneline uygulanmalı. Ağır sanayiyi kent dışına çıkaracağınızı söylemiştiniz, biz de size destek veriyoruz. Zaten bu alanlar kentsel yerleşim alanlarında kalıyor ancak Manisa ve İzmir’i kapsayan 1/100.000’lik planlarda zaten ağır sanayi firmalarının ömrü dolduğunda sanayi alanına taşınacağı yazıyor. Plan notlarında var. O yüzden burada alınan karar anlamsız. Zaten ekonomik ömürünü tamamladığında çıkacak” ifadelerini kullandı.

ÖNAL: BU FİRMALAR PARA KAZANIYOR AMA SAĞLIĞI BOZUYOR

CHP Meclis İmar Komisyonu Başkanı İrfan Önal, plan itirazına yapılan itirazı değerlendirdiklerini, ağır sanayi kurumlarının kent dışına çıkarılmasına katıldığını dile getirerek, “Plan tadilatına gelen itiraz kapsamında konu değerlendiriliyor. Vatandaşa zararı dokunan ağır sanayilerin şehir dışına çıkması konusunda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız açıklamada bulunmuştu. Bu firmalar para kazanıyor buna karşın insanların sağlığını bozuyor. Bunların kent dışına çıkmasını amaçlıyoruz” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de iki fabrika yetkilileri ile de birden fazla kez görüştüğünü aktararak, Batıbeton ve Çimentaş fabrikalarının aynı zamanda halk sağlığı riskine de neden olduğunu söyledi.

SOYER: ŞEHRİN GÖBEĞİNDE BÜYÜK KİRLİLİK VE SAĞLIK SORUNU YARATIYORLAR

Başkan Soyer, görüşmeleden olumlu sonuç alamadığını da vurgulayarak, “Şehir içindeki tüm ağır sanayilerin çıkılması ile ilgili imar komisyonu ve planlama dairesine söylüyorum, bu çalışmayı hemen başlatın ve çözümleri meclise getirin. 2 seneyi aşkın süredir bu şirketlerle defalarca bir araya geldim ve konuştum. Maalesef olumlu yanıt alamadık. 30 sene önce bu fabrikalar şehir dışı sayılıyordu. Artık şehrin göbeğinde bunlar, çok büyük kirlilik, sağlık sorunu yaratıyorlar. İvedi olarak bu meseleyle ilgili irademizi ortaya koymalıyız” ifadelerini kullandı.

ESHOT GENEL MÜDÜRÜ MURAT KOÇAK OLDU

Başkan Tunç Soyer yönetiminde gerçekleştirilen Aralık ayı meclis toplantısının sonunda önemli bir atama da yapıldı. Makine İkmal Bakım ve Onarım Dairesi Başkanı Murat Koçak, ESHOT Genel Müdürlüğü 1. derece Daire Başkanı olarak atandı.

KEMAL SEVİNÇ YENİDEN İMAR KOMİSYONUNDA

İYİ Parti Grup Başkan Vekili Kemal Sevinç’in istifası da meclis gündemine taşınan konular arasında yerini aldı. CHP Grup Başkan Vekili Murat Aydın’ın “Kemal Sevinç’in imar komisyon üyeliği sonlandırıldı. CHP olarak, komisyona yeniden seçim yapılmasını öneriyoruz ve bu doğrultuda Kemal Bey’i tekrar öneriyoruz” önerisi mecliste oybirliği ile kabul edildi.

TRAFOLAR YER ALTINA ALINSIN

İzBB Aralık ayı Meclis toplantısı son oturumunda ele alınan bir diğer konu ise trafoların yeraltına alınması şeklinde oldu. Mecliste söz alan AK Parti Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, “Son dönemde İlhan arkadaşımızın önerisiyle bir konuyu masaya yatırdık. Ancak bu konuda her trafoyu yer altına almanın mümkün olmadığını düşünüyoruz. Çocukların oyun oynadığı alanlar gibi uygun yerlerde yer altına almak mantıklı olabilir. Fakat her trafo için bu uygulama yapmak doğru değil” şeklinde görüş bildirdi.

MHP’Lİ ŞİMŞEK: ZORUNLU DURUMLARDA YERALTINA ALINABİLİR

MHP Meclis Üyesi Hakan Şimşek ise önergeyle ilgili olarak, “Yeni adımlar atarken dikkatli olmalıyız. Belki ileride zorunlu durumlar oluştuğunda trafo yeraltına alınabilir. Şehirlerimiz sürekli gelişiyor ve enerjiye olan ihtiyaç artıyor. Trafolarımızın büyüklüğü arttıkça yer altına alınması yüksek maliyetler getiriyor. Trafoların yükseltilmesi gerekliliği ortaya çıkıyor. Ayrıca, yer altına indiğinde yağmur suyu yönetimi gibi konularda da dikkatli olunması gerekiyor” şeklinde açıklamada bulundu.

trafo

CHP’Lİ BAKOĞLU: YERALTINDA OLMALI

CHP’li Meclis Üyesi Nilüfer Bakoğlu ise şirket Gediz A.Ş’nin trafolar konusunda sorumluluk alması gerektiğini belirtti. “Gediz parklarımız içine trafolar yerleştirdi. Büyük siteler kendi parsellerinde bu sorunu çözmeli. Yeraltında olmaları normal. Deniz kenarında ise yer üstünde olmaları doğal. Karşımızda kar eden bir şirket var ve bu durum için bedel ödemelidir” şeklinde konuştu.

AK PARTİLİ HIZAL: TÜM TRAFOLAR YERALTINA ALINMASI DOĞRU DEĞİL

AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal ise önergeye yönelik konuşmasında, “Burada bir şirketin lehine konuşmayacağız. Ancak son üç hafta içinde yaşanan su baskını ve deprem riskimiz göz önünde bulundurulmalı. Tüm trafoları yer altına almak doğru bir yaklaşım olmayabilir. Bu önergelerin tamamı tekrar değerlendirilmelidir” ifadelerini kullandı.

CHP’Lİ ÖNAL: GEDİZ İYİ NİYETLE YAKLAŞIRSA MÜZAKERELERE AÇIĞIZ

İmar ve Bayındırlık Komisyonu Başkanı CHP’li İrfan Önal, şirketle yapılan görüşmeler hakkında bilgi vererek, “İlgili şirketle görüştük ve yer altına alınamayan trafolar için ayrı yerler belirledik. Yapabilecekleri yaklaşık 450 trafonun sadece 1 ya da 2 tanesini yer altına alabileceklerini söylediler. Ancak ciddiye alınmadık. Eğer Gediz iyi niyetle yaklaşırsa, müzakerelere açık olacağız” şeklinde konuştu.

BAŞKAN SOYER: YERALTINA ALINMASINDA ISRARCI OLACAĞIZ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, önerge hakkında şunları söyledi: “Temel bir ilke olarak yer altına alınması için ısrarcı olacağız ancak ncak zorunluluk halleri söz konusu olduğunda ve başka seçenek olmadığında yer üstüne yapılmasına izin vereceğiz. Yer altına alınması noktasında kararlı bir duruş sergileyeceğiz.”

MAHALLE KOOPERATİFLERİNE DESTEK VERİLECEK

İzmir’deki deniz taşmasının etkisiyle zarar gören mahalle kooperatiflerine destek kararı alındı. Su altında kalan tekneler ve zarar gören barınaklar için S.S. Şemikler, Yalı, Örnekköy, Demirköprü, Emek, İmbatlı, Bahariye Mahalleleri Su Ürünleri Kooperatifleri’ne, S.S. Sasalı ve Çevre Köyleri Su Ürünleri Kooperatifleri’ne, S.S Tuzçulu ve Sahil Köyleri Su Ürünleri Kooperatifleri’ne, ve S.S. Seferihisar Su Ürünleri Kooperatifleri’ne 100 bin TL yardım yapılacağı açıklandı.

İlginizi çekebilir: Özgür Özel’den İYİ Parti ve ittifak çıkışı… Aydın ile ilgili açıklama

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP