Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Deutsche Bank’tan faiz ve kur uyarısı

Deutsche Bank Türkiye Ekonomisti Yiğit Onay, temmuz ayında faiz indirimi beklentisini paylaştı. Onay’a göre yıl sonuna kadar politika faizi yüzde 37,5’e inebilir, dolar/TL ise 45’i görebilir.

Deutsche Bank Türkiye Ekonomisti Yiğit Onay, temmuz ayında faiz indirimi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) politika faizini yüzde 46 seviyesinde sabit tutmasının ardından, Deutsche Bank Türkiye Ekonomisti Yiğit Onay, CNBC-e yayınına katılarak faiz kararı ve piyasa beklentilerine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

“İlk faiz indirimi temmuzda, 250 baz puan olabilir”

Kararın beklentilere paralel şekilde geldiğini belirten Onay, Merkez Bankası’nın temkinli duruşunu sürdürdüğünü, ancak enflasyon görünümünde önceki döneme kıyasla görece bir iyileşme yaşandığını söyledi.

Onay, finansal koşullarda temmuz ayına kadar bir rahatlama görülmesi durumunda, TCMB’nin 250 baz puanlık ilk faiz indirimi hamlesini yapabileceğini belirtti.

Haziran ayı enflasyonuna ilişkin beklentisinin yüzde 1,5 civarında olduğunu dile getiren Onay, “Özellikle don olaylarının etkisiyle gıda fiyatlarında sürpriz yaşanabilir. Son dönemde petrol fiyatlarındaki artışın da pompa fiyatlarına yansıdığını görüyoruz. Ancak Merkez Bankası’nın da belirttiği gibi ana eğilim halen aşağı yönlü” dedi.

“Yıl sonu faiz beklentimiz piyasanın üzerinde”

Deutsche Bank’ın yıl sonu faiz tahminini de paylaşan Onay, bu seviyenin piyasa beklentilerinin üzerinde olduğunu söyledi.

Onay, “Yıl sonuna kadar faizlerin kademeli olarak yüzde 37,5 seviyesine düşmesini bekliyoruz. Piyasa ise bu oranı yüzde 36 olarak öngörüyor” ifadelerini kullandı.

Mevcut reel faiz seviyesinin tarihsel olarak oldukça yüksek olduğunu vurgulayan Onay, bunun Merkez Bankası’na faiz indirimi için alan yarattığını belirtti ancak bu durumun para politikasında gevşeme anlamına gelmediğini de ekledi: “TCMB temmuzda faiz indirimine başlasa bile bu, sıkı para politikasının terk edildiği anlamına gelmez. Reel anlamda sıkılık sürecektir.”

Dolar tahmini: 45 TL

Yiğit Onay, yıl sonu için döviz kuru beklentisini de açıkladı. Deutsche Bank’ın dolar/TL kuru için yıl sonu tahmini 45 TL seviyesinde. Onay, bu tahminin mevcut makroekonomik riskler ve iç-dış fiyat baskıları göz önünde bulundurularak yapıldığını ifade etti.

Demokrat Gündem