DOLAR 32,8826 -0.25%
EURO 35,1821 -0.54%
ALTIN 2.449,68-0,30
BITCOIN 1986861-1,71%
İzmir
33°

AÇIK

üst menü altı
DEVA'dan ittifak açıklaması

DEVA'dan ittifak açıklaması

ABONE OL
13 Eylül 2021 14:47
DEVA'dan ittifak açıklaması
0

BEĞENDİM

ABONE OL

DEVA Partisi Genel Sekreteri Medeni Yılmaz, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun İzmir programı kapsamında yaptığı, DEVA ve Gelecek Partisi’nin de ittifak içinde yeralabileceğini ancak bunun kendi tercihleri olduğu şeklindeki açıklamalarını değerlendirdi. Genel Sekreter Yılmaz, “Seçim kararı alınmamışken, ittifak çalışması görüşmesi yapılmamışken, (ki bu seçim kararı alındıktan sonra yapılan bir şey), ittifaktan bahsetmemiz doğru değil. Bu karşı ittifaklara da haksızlık olur. Seçim kararı alındıktan sonra ittifak görüşmeleri elbette yapılır” dedi.

DEMOKRAT GÜNDEM- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, güçlendirilmiş parlamenter sistemde partilerle söylem birliği içinde olduklarını ve ortak bir çalışma içinde olduklarını açıkladı. 

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, “Bir ortak söylemimiz var: ‘Güçlendirilmiş parlamenter sistem.‘ DEVA ve Gelecek partilerinin genel başkanları da güçlendirilmiş parlamenter sistemden bahsediyorlar. Söylem birliğimiz var burada. Ama şu çalışmayı yapıyoruz: ‘Güçlendirilmiş parlamenter sistem ne?’ Bunu çalışıyoruz. Burada her partinin bir genel başkan yardımcısı görevli. Ön çalışmalar yapıldı. Birinci taslak metinler ortaya da çıktı. Bunu 1-1,5 sayfayı aşmayan bir metne dönüştürüp ‘partilerin ortak hedefi’ diye kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz. DEVA ve Gelecek partileri ittifak içinde yer alır mı kendi tercihleridir. Ama şu anda gördüğümüz belli konularda ortak söylem geliştiriyoruz” açıklamasını yapmıştı.

""

MEDENİ YILMAZ: KENDİMİZİ OLMADIĞIMIZ BİR İTTİFAKIN İÇİNDE GÖSTERMEK YA DA…  

Açıklamaları Demokrat Gündem Gazetesi’ne değerlendiren DEVA Partisi Genel Sekreteri Medeni Yılmaz, “Seçim kararı alınmamışken, ittifak çalışması görüşmesi yapılmamışken, (ki bu seçim kararı alındıktan sonra yapılan bir şey), ittifaktan bahsetmemiz doğru değil. Bu karşı ittifaklara da haksızlık olur. Kendimizi olmadığımız bir ittifakın içinde göstermemiz doğru değil. İttifak içinde gösterilmemiz de doğru değil. Seçim kararı alındıktan sonra ittifak görüşmeleri elbette yapılır. Ortak şeyleri düşünen partiler biraraya gelirler. Bu o günün işidir” değerlendirmesinde bulundu.

PARTİLER SEÇİM KARARI ALINDIĞI ZAMAN ANLAŞIR, GÖRÜŞÜR…

Cumhur İttifakı’nın resmen biten ittifaklarını seçim sonrasında da yazılı olmayan bir koalisyon şeklinde sürdürdüğünü belirten DEVA Partisi Genel Sekreteri Medeni Yılmaz, şöyle konuştu- “Seçimden sonra Cumhur İttifakı koalisyon havası içinde ittifakını sürdürdü. Yazılı programı, protokolü olmayan ama fiili bir koalisyon olarak ülkeyi yönetiyorlar, beraberce hareket ediyorlar. Ama bu Millet İttifakı’ndaki blokta seçim öncesi başladı. Birlikte hareket eden siyasi partiler var. Yeni kurulan bir partiyiz. 1.5 yıllık. Kendi özgün kimliğimizi inşa etmek için çalışıyoruz. Tanıtım faaliyetleri yapıyoruz. İttifak konusunu Genel Başkanımız Ali Babacan da sürekli açıklıyor. Verdiği cevap aynıdır. İttifaklar bir önceki seçimde yasayla çıktı. Buna göre, seçim öncesi siyasi partiler seçimde işbirliği için ittifak kurabiliyorlar. Yasal imkan haline getirildi. İttifaklar seçim öncesi kurulan partilerin bir araya geldiği bir işbirliğidir. Sürekli değildir yani. Her siyasi parti kendi kimliği ve siyasal çalışmalarını yapar. Birlikte hareket eden partiler seçim kararı alındığı zaman anlaşır, görüşür, ittifak çatısı altına girerler.”

TÜM SİYASİ PARTİLER ORTAK BİR GÖRÜŞE SAHİP

DEVA Partisi Genel Sekreteri Medeni Yılmaz, güçlendirilmiş parlamenter sisteme geri dönüş konusunda hem fikir olduklarını da vurgulayarak, “Kemal beyin bahsettiği parlamenter sistemle ilgili bizim başından beri öngördüğümüz, söylediğimiz ve üzerinde çalışma yaptığımız bir alandır. Sistemin asla ve asla doğru olmadığını, 3,5 yıllık denemeden sonra zarar ve sıkıntıdan başka bir şey getirmeyeceğini, toplumun hepsi de biz de gördük. Hızlı şekilde seçimlerden hemen sonra mutlaka bu ucube sistemden bu toplumun kurtulması lazım. Tüm siyasi partiler ortak bir görüşe sahip” dedi.

BİZ BU HAZIRLIĞI YAPAN İLK PARTİLERDEN BİRİYİZ

Parlamenter sisteme geri dönmek isteyen birçok siyasi partinin konuyla ilgili çalışma yaptığını, kendilerinin de 74 maddeden oluşan bir parti çalışması yaptıklarını ancak bunu henüz kamuoyuyla paylaşmadıklarını anlatan DEVA Partisi Genel Sekreteri Medeni Yılmaz, bu çalışmayı diğer siyasi partilerle de görüşüp ortak metin haline getirdikten sonra açıklayacaklarını açıkladı.

74 MADDELİK ÇALIŞMAMIZI YAPTIK, AÇIKLAMADIK, ÇÜNKÜ…

CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş ile ilgili partilerin üzerinde çalıştığı ‘ortak açıklama metnini’ doğrulayan DEVA Partisi Genel Sekreteri Medeni Yılmaz, açıklamalarını şöyle sürdürdü?

“Birçok siyasi parti de bu konuda kendi çalışmalarını yapmış ve bir kısmı da açıklamış durumda. Biz bu hazırlığı yapan ilk partilerden birisiyiz. Güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş hakkında geçtiğimiz Aralık ayında 74 maddelik  parti çalışmamızı yaptık. Ama bunları kamuoyuna açıklamadık. Diğer partiler de çalışmalarını bitirsinler, biraraya gelelim, kamuoyuna ortak metin olarak açıklayalım dedik. Bazı partiler bu konuda iradelerini önceden açıkladılar ama önemli değil. Bu, önümüzdeki günlerin, ayların seçim sürecine girmeden önce olabilecek bir konusudur”

ÜLKEMİZ DEMOKRATİK SİSTEME DÖNMEK ZORUNDA

DEVA Partisi Genel Sekreteri Medeni Yılmaz, içinde bulunulan sistemin demokratik olmadığını, Türkiye’nin bu durumu daha fazla kaldıramayacağını ve seçim bekleyişi içinde olduklarını da söyledi.

SEÇİM BEKLEYİŞİ İÇİNDEYİZ

Genel Sekreter Medeni Yılmaz, açıklamalarını, “Mutlaka ve mutlaka ülkemiz güçler ayrılığının güçlü şekilde olduğu, yasama yürütme yargının ayrı ayrı birbirinden bağımsız çalışabildiği demokratik sisteme dönmek zorunda. Bulunduğumuz sistem asla ve asla demokratik değil, tek kişinin iradesiyle yürüyen bir sistemdir, daha doğrusu sistemsizliktir. Ülkemiz bunu daha fazla kaldıramaz. Seçim bekleyişi içindeyiz. Umut ediyoruz ve bunun için çalışıyoruz” şeklinde sonlandırdı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP