Uzmanlar, Santorini çevresindeki sismik hareketliliğin tsunami riskini artırdığına dikkat çekiyor. Kaş Yarımadası ve Antalya Körfezi de risk altında.
Ege Denizi’ndeki deprem etkinliği korkutuyor
Kandilli Rasathanesi, Ege Denizi’nde meydana gelen deprem etkinliğine ilişkin 4. raporunu yayımladı. Rapora göre, 31 Ocak-7 Şubat tarihleri arasında bölgede 1.2 ile 5.3 büyüklükleri arasında toplam 1513 deprem kaydedildi. Bu depremlerden 108’inin büyüklüğü 4’ün üzerinde gerçekleşti.
TSUNAMİ RİSKİ DEVAM EDİYOR
Raporda, 1956 yılında Güney Ege’de yaşanan Amorgos depremine atıfta bulunularak tsunami tehlikesine dikkat çekildi.
O dönemde Kilimli Adası’nda 2.5 metreye kadar ulaşan dalgalar ve ciddi su baskınları yaşanmıştı. Günümüzde Santorini ve çevresinde devam eden sismik aktiviteler, bölgede potansiyel tsunami riskinin sürdüğünü gösteriyor.
İŞTE RİSKLİ BÖLGELER
Raporda, Türkiye’de Kaş Yarımadası ve Antalya Körfezi’nde 1 ila 3 metre arasında tsunami dalgalarının oluşabileceği belirtildi.
Orta ve Doğu Akdeniz ile Ege Denizi’nde yer alan Helen yayı çevresindeki sahillerde yüksek (3 metreyi aşan) tsunami tehlikesi olabileceği vurgulandı. Güney Ege, Trablusgarp, Doğu Sicilya, Güney İtalya, Batı Yunanistan ve Kıbrıs’ın batı ve güney kıyıları da riskli bölgeler arasında yer alıyor.
İlginizi çekebilir: İzmir’de “Afet Koordinasyon Çalıştayı”