Demokrat Gündem- Son yıllarda hızla artan kira fiyatları, hem kiracıları hem de ev sahiplerini zor durumda bırakırken, sektör uzmanları bu soruna çözüm arayışlarını sürdürüyor. Uzmanlar, semtlere özel olarak belirlenecek tavan ve taban fiyatların yürürlüğe girmesi gerektiğini savunuyor.
Uluslararası Modeller: ABD, Birleşik Krallık, İsveç ve Almanya
Bu uygulamanın başarılı örnekleri arasında ABD, Birleşik Krallık, İsveç ve Almanya yer alıyor. Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, Almanya’da kira endeksi modelinin uygulandığını belirtti. Akçam, “Bu model, kira artışlarını sınırlayan ve taban ve tavan kiraları gösteren önemli bir düzenleme. Kiraların, aynı bölgedeki benzer konutların kiralarını yansıtması gerekiyor” dedi. ABD’de ise kira artışları, Kira Kurulu tarafından yıllık olarak belirleniyor.
Birleşik Krallık ve İsveç: Bağımsız Kira Belirleme ve Müzakere Sistemleri
Birleşik Krallık’ta, Kira Yasası ile kiraların bağımsız bir kira memuru tarafından belirlendiği bir sistem mevcut. İsveç’te ise Kiracılar Birliği ve Ev Sahipleri Derneği arasında ulusal düzeyde müzakere imkanı tanınıyor. Akçam, “Bizde de en azından büyükşehirler için semte göre ‘tavan-taban fiyat’ uygulamasına geçilmeli” değerlendirmesinde bulundu.
Bölgesel Tavan Fiyat Uygulaması: Acil İhtiyaç
Tüketici Konfederasyonu Emlak Komisyonu Başkanı Bora Tren, bölgesel bazda tavan fiyat uygulamasının hızla hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Tren, “Belediyelerdeki konut rayiç bedelinin yüzde 6’sını aşmamak üzere kira miktarı belirlenebilir. Örneğin, 1 milyon liralık bir rayiç bedel varsa yüzde 6’sı yıllık 60 bin liradır, bu da aylık 5 bin liraya gelir” dedi.
Enflasyon ve Kira Artış Oranı
Temmuz ayı enflasyon rakamlarının belli olmasıyla birlikte, ağustos ayı kira artış oranı da netleşti. TÜFE, temmuz ayında on iki aylık ortalamalara göre yüzde 65.93 olarak gerçekleşti. Buna göre, kontrat süresi bu ay dolan ev ve iş yeri sahipleri, kiraları için yüzde 65.93 oranında zam yapabilecek.
Artan enflasyon ve kira fiyatları karşısında uzmanlar, tavan ve taban fiyat uygulamaları gibi çözümleri hayata geçirmenin, kira artışlarını kontrol altına almak için etkili olabileceğini belirtiyor. (Ekonomi Servisi)