DOLAR 32,3368 0.17%
EURO 34,8629 0.29%
ALTIN 2.399,440,27
BITCOIN 1982769-1,81%
İzmir
23°

KAPALI

üst menü altı
GİFED Başkanı Serter: İş Kadınları Federasyonu bir Anadolu hareketidir

GİFED Başkanı Serter: İş Kadınları Federasyonu bir Anadolu hareketidir

ABONE OL
17 Mayıs 2023 01:44
GİFED Başkanı Serter: İş Kadınları Federasyonu bir Anadolu hareketidir
0

BEĞENDİM

ABONE OL

DEMOKRAT GÜNDEM-HABER MERKEZİ-(MELİSA GÖNEN)- Girişimci İş Kadınları Federasyonu (GİFED)'in düzenlediği toplantıya İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve İYİ Parti Grup Başkan Vekili İzmir Mileltvekili Müsavat Dervişoğlu, İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray, İzmir İl Başkanı  Hüsmen Kırkpınar ve partinin üst düzey yetkililerinin yanı sıra iş dünyasından isimler de katıldı. Açılış konuşmasını yapan GİFED Başkanı Huriye Serter, iş kadınları dernekleri olarak  bir fedarasyon altında birleştiklerini belirterek kadın istihdamında ve kadının çalışma hayatında yaşadığı sorunları değerlendirdi, "Özel sektör ve kamu olmak üzere tüm kurumlarda eşitlik kültürünün yaygınlaştırılması büyük önem taşıyor. Kadın girişimciliğinin ve istihdamının desteklenmesi ve yaygınlaştırılması, tamamıyle devlet politikası olarak ele alınması gereken bir strateji olmalıdır" dedi.

"KADIN HAKLARI SİYASETİN İKİNCİL MESELESİ DEĞİL ASLİ MESELESİ OLMALI"

Türkiye'de kadınlar çok önemli bir güç ve giderek daha da bilinçlenen toplumsal bir grup olduğunu ve  toplumun yarısından fazlasını oluşturduklarını söyleyen Huriye Serter, "Bizler iş dünyasındaki kadınlar olarak artık siyasette, tüm kadınların gerek ekonomiye katılımında gerekse siyasette ve karar alma mekanizmalarında yer almalarında desteklenmesi gerektiğine inanan, kadınların kendi kararlarını verebilme özgürlüğüne sahip olarak yetişmelerini parti politikası olarak benimseyen liderler görmeyi istiyoruz.Bugün artık bu ülkenin kadın hakları veya kadınlarla ilgili politikalarının siyasetin ikincil meselesi değil, asli meselesi olduğunu en iyi şekilde fark eden ve harekete geçen siyasetçilere ihtiyacımız var"dedi.

"ÜLKEMİZDE 2 MİLYON 877 BİN KADIN OKUMA YAZMA BİLMİYOR"

İş hayatındaki kadınlar olarak büyük resme baktıklarında  pek de destek görmediklerini ifade eden Huriye Serter, konuşmasını bazı verileri paylaşarak devam etti, "Ülkemiz Dünya Ekonomik Forumu endeksine göre Türkiye eşitsizliğinde 146 ülke arasında 124'üncü sırada yer alıyor. Türkiye'den sonra Angola, Bhutan, Suudi Arabistan Afganistan, Pakistan, Kongo, Iran geliyor. Ruanda 6. sırada. Ülkemizde 2 milyon 877 bin kadın okuma yazma bilmiyor. Bu ne demek bu kadınların dünyayla iletişiminin olmaması demek. Kadınların % 70nin hiçbir geliri yok, bu yüzden ömür boyu erkeğe bağımlılar. Yani büyük bir kadın yoksulluğu var. Ülkemizde çalışabilir kadın nüfusu 31 milyon 509 iken bunun sadece 9 milyon 197bini istihdama katılabiliyor. Bu katılanların da maalesef hemen hemen yarısı yani 4 milyon küsürü 200 bin kayıt dışı çalışmak zorunda kalıyorlar. Yani neredeyse bir izmir nüfusu kadar kadın güvencesiz çalışıyor. Tarımda ücretsiz çalışanların % 80i de yine kadınlar. Girişimciliğe baktığımızda ise Türkiye'de 1 milyon 330 bin girişimci var, fakat bunlardan sadece 190 bini kadın girişimci. Endonezya, Meksika ve Brezilya'da kadın girişimcilerin sayısı erkek girişimcilerin sayısından fazla" ifadelerini kullandı. 

"KADINLARIN TOPLAM GİRİŞİM YATIRIMLARINDAN ALDIĞI PAY İSTENEN DÜZEYDE DEĞİL"

Kadın girişimcilerin işlerini zorlaştıran faktörlerin başında finansa erişim, bilgi ve mentorluk eksikliği, rol model eksikliği, iş dünyasında cinsiyet eşitliğinin özümsenmemiş olması geliyor diye Huriye Serter, "Türkiye'de kadın girişimcilere yapılan yatırım miktarı her yıl artsa da kadınların toplam girişim yatırımlarından aldığı pay hala istenilen düzeyde değil. Kamu kurumlarında tedarik zincirlerine kadınların yönettiği şirketleri dahil etmek gerekiyor" dedi.

""

"KAMU DESTEKLEYİCİ POLİTİKALARI HAYATA GEÇİRİLMELİ"

Kadın girişimcilerin desteklenmesi için yapılacak çok şey olduğunu ifade eden Serter, "Kamunun destekleyici politikaları hayata geçirmesi, kararlı teşvik ve destek programları uygulaması çok önemli. Girişimci kadınlar için kaynağa erişim sağlanması, vergi avantajlari, istihdam ve yatırım teşvikleri gerekiyor.İstihdamda olan kadınlar için de pek çok düzenlemenin yeniden yapılması gerekiyor.Örneğin işletmeler 150 kadından sonra başka kadın çalışan almıyorlar. Çünkü 150 kadın çalışandan daha fazlası olduğunda kreş açmak zorundalar.Aslında bizler işyerlerindeki çalışma koşullarının, sadece kadınların değil, erkeklerin de çocuklarına bakma yükümlülüğüne uygun şekilde düzenlenmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı. 

"EŞİTLİK KÜLTÜRÜNÜN YAYGINLAŞTIRILMASI BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR"

Son zamanlarda gündemde olan kreş ve bakım evlerine duyulan gereksinim hakkında da konuşan Serter, "Kadın/erkek olmasına bakılmaksızın, en az 50 işçi çalıştıran kamu/özel tüm işyerlerinde ücretsiz bakım evleri ve kreşlerin açılması zorunlu olmalıdır. Özel sektör ve kamu olmak üzere tüm kurumlarda eşitlik kültürünün yaygınlaştırılması büyük önem taşıyor. Kadın girişimciliğinin ve istihdamının desteklenmesi ve yaygınlaştırılması, tamamıyle devlet politikası olarak ele alınması gereken bir strateji olmalıdır" dedi.

""

"ÜLKEMİZDE ÇOK GÜÇLÜ KADINLAR VAR"

Meclisteki kadın temsili hakkında değerlendirmede bulunan Serter, "Meclise bakınca 1935 yılında yapılan ilk genel seçimlerde kadın sayısı oranı ile dünya ikincisiydik. Bugün geldiğimiz noktada TBMM 'de kadın temsili  Avrupa'da 37 ülke içinde sondan üçüncüyüz. Dünyada 192 ülke arasında 117'nci sıradayız.  Aslında ülkemizde çok güçlü kadılar var, ama siyasette, şirketlerde ticaret ve sanayi odalarında, yönetim kurullarında yani üst düzey temsillerde maalesef gördüğünüz gibi kadının adı yok.Aslında hepimiz çok iyi biliyoruz ki konu kadın meselesi değil, demokrasi meselesi" dedi.

"İŞ KADINLARI FEDERASYONU BİR ANADOLU HAREKETİDİR"

Biz artık kadınlar ve erkekler, el ele vererek, bu tablo değişsin istiyoruz, diyerek GIFED'in yol haritasını açıklayan Serter, "Teknolojinin, dijitalleşmenin giderek arttığı, robotların, yapay zekanın harekete geçtiği yeni bir dünya düzeni geliyor. Dünya böyle bir yöne evrilirken değişip dönüşürken biz neler yapıyoruz? Kadınları yeni dünya düzenine hazırlıyor muyuz? Onların sorunlarını dile getirip çözümler arıyor muyuz? İşte tam da burada bizler bu eksiğin farkına vararak iş kadınları dernekleri olarak bir federasyon çatısı altında birleştik, ve bu değişim ve dönüşümün bir parçası olduk. Böylece Türkiyede iş dünyasına yönelik kurulmuş ilk kadın federasyonu olan GIFED doğmuş oldu. GIFED İş Kadınları Federasyonu bir Anadolu hareketidir" dedi.

"ROL MODEL KADINLARIN DAHA GÖRÜNÜR OLMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ"

Yaptıkları çalışmaları anlatan Huriye Serter, "Etkin derneklerimizin birbirinden değerli başkanları ve derneklerimizin ülke ekonomisine yön veren, istihdam sağlayan çalışkan üyeleri ile birlikte tüm kadınların her alanda güçlenmesi, ekosistemimize yeni girişimci ve iş kadınları kazandırılması ama hepsinden önemlisi bereketli ve kadim Anadolu topraklarının yetiştirdiği o güçlü rol model kadınların daha görünür için tüm gücümüzle çalışmalarımızı sürdürüyoruz"dedi. 

"KONFOR ALANINDAN ÇIKMIŞ PEK ÇOK KADIN LİDER VAR"
Kuruldukları günden beri pek çok etkinlik ve proje ile fark yarattıklarını belirten Serter, "Dün sekiz şehrimizden GIFED derneklerimiz ve Kıbrıs İş Kadınları Derneği ile birlikte girişimcilik haftası kapsamında İzmirde Girişimcilik Zirvemizi gerçekleştirdik. Bugün buradan çıktıktan sonra iç İşleri Bakanlığından fon aldığımız, Anadolu'nun sekiz şehrinde gerçekleştireceğimiz "Anadolu Kadınları Haklarını Konuşuyor" projemizin açılışına koşacağız. Bugün burada hem ülke ekonomisine katkı koyan, hem de Ülkesinin geleceği için çalışan ama çok çalışan, konfor alanından çıkmış pek çok kadın lider var.Türkiye'deki kadın sorununun çözümünde elbette ki STK'larının önemi çok büyük, ama bizler yapacağımız iş birlikleri ve paydaşlıklarla sesimizin daha güçlü çıkacağına inanıyoruz. Bu yüzden yerel yönetimler, üniversiteler, meslek odaları, başka STK'lar ve basınımız ile yol arkadaşlıkları yapıyoruz" şeklinde konuştu.
 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP