DOLAR 32,2575 0.05%
EURO 34,8578 -0.12%
ALTIN 2.446,690,10
BITCOIN 19843550,62%
İzmir
23°

AÇIK

üst menü altı
Gizemli Yönetim: Dünyada Tek! Andorra’nın Eşsiz Siyasi Modeli

Gizemli Yönetim: Dünyada Tek! Andorra’nın Eşsiz Siyasi Modeli

ABONE OL
9 Ağustos 2023 15:44
Gizemli Yönetim: Dünyada Tek! Andorra’nın Eşsiz Siyasi Modeli
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dünyanın küçük coğrafyasına rağmen büyük bir cazibe merkezi olan Andorra, turizm ve siyasi özellikleriyle sıra dışı bir ülke olarak öne çıkıyor. Andorra’nın benzersiz yapısını şekillendiren siyasi modeli ve vergi sistemi, dünya çapında dikkat çekiyor. İki prens tarafından yönetilen bu gizemli ülke, pek çoğunu ilk kez duyacağınız ilginç gerçekleri barındırıyor. İşte Andorra’nın sıra dışı dünyasına yakından bir bakış.

Andorra, benzersiz siyasi yapısı olan minik bir ülkedir.

Andorra, uzun yıllar Müslüman hâkimiyetinde kaldıktan sonra 803’te Kral Şarlman tarafından fethedildi ve 819’da Urgel piskoposuna devredildi. 1278’de imzalanan özel bir anlaşma ile Andorra Prensliği kuruldu. Hala resmi olarak Andorra Prensliği adını taşıyan ülke, diarşi adı verilen eş yönetim sistemini benimsemiştir.

Andorra’nın yönetim biçimi, eş prenslik olarak bilinir. Bu sistemde iki farklı prens eşit yetkiye sahiptir ancak ikisi de ülkede ikamet etmez. Bu prenslerden biri Fransa Cumhurbaşkanı, diğeri ise İspanya’ya bağlı Katalonya’daki Urgell Piskoposudur. Bu özel sistem, bir devlet başkanının başka bir devlet tarafından seçildiği tek örnektir.

Andorra

Ülke, olağanüstü güvenliğiyle öne çıkar.

Elbette, neden olmasın? Andorra, son bin yılda hiçbir savaşa katılmamış nadir ülkelerden biridir. Fransız işgali gibi kısa süreli bir olay yaşanmışsa da, ülke hızla özgürlüğüne kavuşmuştur. 1993’te Birleşmiş Milletler’e katılması, güvenliği daha da güçlendirdi. Rivayete göre, ülkede bir bankanın üstüne çantanızı bıraksanız bile ertesi gün gidip alabilirsiniz. Dünyanın en yüksek yaşam beklentisine sahip 8. ülkesi olması, turizm ve yönetim esnekliği sayesinde ekonomik zorluklar yaşamamasının bir göstergesidir. Tüm bu faktörler, Andorra’nın olağanüstü güvenliğini anlamamıza yardımcı oluyor.

Ayrıca tütün ürünleri zenginlikleri arasında yer almasına rağmen, sigara içmek yasaktır.

Andorra’nın küçük coğrafyası nedeniyle tarım alanları sınırlıdır. Bu sınırlı alanın önemli bir bölümü, ülkenin çiftçileri tarafından tütün yetiştiriciliği için kullanılır. Tütün bahçelerini dolaşırken Andorra’nın genel manzarasında sık sık rastlanır. Ülkenin vergi durumu ve üretim potansiyeli, burada sigara fiyatlarının komşu ülkelere göre oldukça düşük olmasına sebep olmuştur. Ancak ilginç bir şekilde, 2014’te Andorra dünyanın en katı sigara yasaklarından birini benimsemiştir. Bu durumda, sigarayı ülkede alabilirsiniz ancak kullanımı kısıtlanmıştır. Bu önlem, sigaranın sağlığa olan ölümcül etkilerini göz ardı etmeden dikkate alınmalıdır.

Andorra’nın yaklaşık %10’u UNESCO Dünya Mirası olarak korunmaktadır.

Elbette, Avrupa’da bir ülkenin UNESCO Dünya Mirası olmaması pek düşünülemez. Andorra gibi minik bir ülkede de bu durum değişmiyor. Ülkenin en geniş doğal parkı olan Madriu Perafita Claror Vadisi, 2014 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edildi. Bu vadide buzullar, kayalar, ağaçlar ve yeşil otlar gibi çeşitli doğal güzellikler yer alıyor. Vadinin yüzde 9’luk alanı ülkenin toplam yüzölçümünü kaplıyor.

Andorra, küçük boyutlarına rağmen gerçek bir turizm cenneti olarak dikkat çekiyor. Bu benzersiz ülke hakkında paylaştığımız ilginç bilgiler, dünyanın ne kadar garip ve çeşitli bir yer olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor.

En az 10 karakter gerekli
Tüm Yorumlar (1)


HIZLI YORUM YAP