Türkiye ekonomisi, 2024’ü yüzde 3,2 büyüme ile kapattı, ancak yeni yılda enflasyon ve faiz politikalarına dair belirsizlikler gölgesini sürdürüyor.
TCMB’nin 6 Mart’ta açıklayacağı faiz kararı, hem yerel piyasalar hem de küresel ekonomideki dalgalanmalar nedeniyle kritik önem taşıyor. Ekonomistlere göre, politika faizi 250 baz puan indirilerek yüzde 42,5’e çekilecek. Yıl sonu beklentisi ise faizin yüzde 30’a kadar gerileyeceği yönünde.
ABD-AB TİCARET SAVAŞLARI VE FED’İN DURUŞU
Küresel piyasalar, ABD Başkanı Donald Trump’ın AB ve Çin’e yönelik ek gümrük vergisi açıklamalarıyla çalkalanıyor. Trump’ın AB’ye yüzde 25 tarife tehdidi ve Çin’e yönelik yüzde 10’luk ek vergi planı, enflasyon endişelerini körüklerken, Fed’in faiz indirim beklentileriyle çelişiyor. Fed yetkilileri, enflasyon risklerinin “yukarı yönlü” olduğunu vurgulayarak temkinli bir dil benimserken, piyasalar Haziran’da yüzde 92 olasılıkla 25 baz puanlık indirim bekliyor.
Veriler Ne Diyor?
- ABD’de kişisel tüketim harcamaları Ocak’ta yüzde 0,2 düştü.
- Çekirdek enflasyon (TÜFE) yıllık yüzde 2,6 ile beklentilere paralel.
- 10 yıllık ABD tahvil faizi 4,27’ye geriledi; altın ons fiyatı 2.849 dolarda.
AVRUPA’DA ECB VE AB’DEN TARİFE YANITI
Avrupa Merkez Bankası (ECB), 7 Mart’taki faiz kararı öncesinde enflasyon risklerini tartışıyor. Tutanaklarda, “jeopolitik gerginlikler ve ticaret sürtüşmelerinin ekonomik görünümü bulanıklaştırdığı” ifade edildi. AB Komisyonu ise Trump’ın tarife tehditlerine “orantılı ve hızlı” yanıt vereceğini duyurdu. İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, “AB olarak etkilenen sektörlere destek sağlayacağız” açıklaması yaptı.
Avrupa Borsaları:
- DAX 40: %1,23 yükseliş
- CAC 40: %0,53 düşüş (Fransa’da satış baskısı)
- ECB’den beklenti: Faizler sabit, ancak gevşeme sinyali aranıyor.
ASYA’DA ÇİN ETKİSİ VE GÜNEY KORE’DEN SÜRPRİZ İNDİRİM
Trump’ın Çin’e ek tarife açıklaması, Asya borsalarında satışları tetikledi. Güney Kore Merkez Bankası, politika faizini 25 baz puan indirerek yüzde 2,75’e çekerek sürpriz yaptı. Japonya’da şubat enflasyonu yüzde 2,9 ile beklentilerin altında kalırken, Çin’de imalat PMI verisi önümüzdeki hafta takip edilecek.
Asya Borsaları:
- Nikkei 225: %4,19 düşüş
- Hang Seng: %2,29 kayıp
TÜRKİYE’DE ENFLASYON VE BÜYÜME DENGESİ
TÜİK’in 3 Mart’ta açıklayacağı Şubat enflasyon verisi için ekonomistlerin ortalaması yüzde 2,97. Yıllık enflasyonun yüzde 40’a gerilemesi beklenirken, TCMB’nin faiz indirimiyle enflasyon hedefi arasındaki denge mercek altında.
2024 Büyüme Verileri:
- Son çeyrek büyüme: %3
- Kişi başı GSYH: 15.463 dolar (Ekonomi Servisi)