İsrail’in, Gazze’ye yardım taşıyan Madleen gemisine uluslararası sularda düzenlediği baskın sonrası gözaltına alınan aktivistlerden ilk grup sınırdışı edildi. İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg ve üç aktivist daha, İsrail’i terk etmek zorunda kaldı.
TERS KELEPÇELİ HALDE UÇAĞA BİNDİRİLDİ
İsrailli Haaretz gazetesinin haberine göre, Thunberg ve üç aktivist, İsrail’den sınırdışı edilmeyi kabul etti. Haberde, Thunberg’in ters kelepçeli bir şekilde uçağa bindirildiği görüntülere yer verildi. İsrail makamlarının, geri kalan aktivistlerin durumu hakkında henüz detaylı bir açıklama yapmadığı belirtildi.
İsrail Dışişleri Bakanlığı, dün X platformundan yaptığı açıklamada, gemide bulunan ve gözaltına alınan kişilerin sınırdışı edileceğini duyurmuştu. Bakanlık, aktivistlerin “İsrail karşıtı propaganda” yaptığını iddia etmişti.
“BU VİDEOYU İZLİYORSANIZ KAÇIRILDIK DEMEKTİR”
Özgürlük Filosu Koalisyonuna (Freedom Flotilla Coalition-FFF) ait Madleen adlı gemi, 12 aktivisti taşıyarak Gazze’ye gıda ve tıbbi yardım götürmek için 1 Haziran’da İtalya’nın Katanya kentinden denize açılmıştı.
Gemiye İsrail ordusu dün sabah erken saatlerde müdahale etti ve gemiyle irtibat kesildi. Koalisyonun, müdahale öncesi yayınladığı videoda Greta Thunberg, “Bu videoyu izliyorsanız yakalanıp kaçırıldık demektir” ifadelerini kullanmıştı.
İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Madleen gemisini durdurup arama yaptığını, geminin Aşdod limanına götürüldüğünü açıklamıştı. Gemide bulunan 12 aktivist ise gözaltına alınmıştı.
GEMİDE BEBEKLİK VE TIBBİ MALZEMELER BULUNUYORDU
Madleen gemisi, Gazze halkı için hayati önem taşıyan acil insani yardımlar taşıyordu. Bu yardımlar arasında bebek maması, un, pirinç, çocuk bezleri, kadın hijyen ürünleri, su arıtma kitleri, tıbbi malzemeler, koltuk değnekleri ve çocuk protezleri gibi malzemeler yer alıyordu.
Gemide bulunan ve halen İsrail’de tutulan diğer aktivistler şunlar:
- Rima Hassan (Filistin asıllı Fransa AP milletvekili)
- Yasemin Acar (Almanya)
- Baptiste Andre (Fransa)
- Thiago Avila (Brezilya)
- Omar Faiad (Fransa – Al Jazeera muhabiri)
- Pascal Maurieras (Fransa)
- Yanis Mhamdi (Fransa)
- Şuayb Ordu (Türkiye)
- Sergio Toribio (İspanya)
- Marco van Rennes (Hollanda)
- Reva Viard (Fransa)
Uluslararası toplum, aktivistlerin serbest bırakılması için İsrail’e çağrıda bulunurken, Türkiye Dışişleri Bakanlığı da gemide bulunan Türk vatandaşı Şuayb Ordu’nun durumu hakkında bilgi almak için girişimlerde bulunduğunu açıklamıştı.
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, İsrail’in müdahalesinin uluslararası hukuka aykırı olabileceğini belirterek, aktivistlerin derhal serbest bırakılmasını istedi.