DOLAR 32,2638 0.02%
EURO 34,7179 0%
ALTIN 2.395,54-0,18
BITCOIN 1991406-2,82%
İzmir
28°

AZ BULUTLU

üst menü altı
İzmirli avukatlar atık çöp ithalatına savaş açtı: 'Türkiye Avrupa'nın çöplüğü olmamalı!'

İzmirli avukatlar atık çöp ithalatına savaş açtı: 'Türkiye Avrupa'nın çöplüğü olmamalı!'

ABONE OL
28 Haziran 2022 11:22
İzmirli avukatlar atık çöp ithalatına savaş açtı: 'Türkiye Avrupa'nın çöplüğü olmamalı!'
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İzmirli çevre konularındaki duyarlı avukatlar Senih Özay, Murat Fatih Ülkü ve Hilal Elbüken,  Türkiye'de plastik çöp (atık) ithalatına izin veren işlemlerin iptali için Danıştay'da dava açtı. 

AYKUT POLATLI- DEMOKRAT GÜNDEM- (TELİF HABER)- Türkiye'nin Avrupa'nın çöplüğü olmlaması ve atık ithalatına derhal son vermesi gerektiğini belirten İzmirli avukatlar, Danıştay'da dava açarak mücadeleye hukuksal olarak başladıklarını duyurdu. 

MURAT FATİH ÜLKÜ: ÇÖP İTHALATINA DERHAL SON VERİLMELİDİR 

Avukat Senih Özay, Murat Fatih Ülkü ve Hilal Elbüken, "Türkiye Avrupa'nın çöplüğü olamaz. AKP iktidarı, çöp ithalatına derhal son vermelidir. Gelecek kuşaklara böyle bir kirlilik bırakamayız. Çin'in vazgeçtiği, Güneydoğu Asya'da yer bulamayan plastik çöp ithalatı geri kalmış ülkelerin tercih edebileceği. bir yöntem. Bu yöntemin ülkemize gelmesi milli ve yerli sloganıyla hareket eden 20 yıllık AKP iktidarı döneminde ulusal onuru da zedeleyen bir başka girişim. Biz İzmirli avukatlar olarak, Anayasa, Çevre Kanunu, uluslararası sözleşmelere aykırı, tüm ülkemizi etkileyecek kirlilik kaynağı plastik çöp ithalatına izin veren işlemlerin iptali için Danıştay'da dava açtık" dedi. 

ÜLKÜ: PLASTİK ATIK İTHALATI 2021 YILINDA 518 BİN TONA ULAŞTI 

"Ülkemizde, Avrupa’dan gelen plastik çöplerin (atıkların) önemli bir kısmının denetimsiz içimde doğal alanlara, dere kenarlarına, tarım topraklarına bırakıldığı ve atıldığı, yakıldığı bir çok habere konu olmuş, sonunda sabit bir gerçek haline gelmiştir. Kamuoyundaki tepkilere rağmen, plastik çöp (atık) ithalatı yoğunlaşarak devam etmiş, 2021 yılında 518 bin 80 tona ulaşmıştır. Greenpeace’in açıkladığı bilimsel raporlara göre, ithal edilerek doğaya bırakılan bu plastik çöpler nedeniyle toprakta ve sularda oluşan kirlilik kaynaklı ortaya çıkan ve “Adana’da tespit edilen dioksinfuran miktarı, kirletilmemiş toprak numunesinin 400 bin katı ve şimdiye kadar Türkiye’de toprakta rapor edilen en yüksek toksik düzey. Dioksin-furanların bilinen en önemli özelliği ise kanserojen olması. Bu kimyasal, anne karnındaki bebekler için toksik olabilir, tümörleri tetikleyebilir, hormon ve bağışıklık sistemlerini etkileyebilir" diyen İzmirli avukatlar adına konuşan Murat Fatih Ülkü, merkezi ve yerel yönetimleri görevlerini yerine getirmeye çağırdı. 

ÜLKÜ: TÜRKİYE AVRUPA'NIN ÇÖPLÜĞÜ OLARAK BEDEL ÖDEMEMELİ

Avukat Ülkü, "Ülkemizde geri dönüşüme uygun plastik çöplerin ayırdedilerek toplanamaması, bu nedenle de plastik yerli çöpü ayrıştırmaktan daha ucuz olan plastik çöp ithalatının tercih edildiği söylenmektedir. Bu olgu, sadece ülkemizdeki merkezi ve yerel yönetimlerin diğer bir yetersizliğini göstermektedir. Ülkemizdeki çöplerin geri dönüşüme uygun olanlarının ayırdedilerek toplanması, biyolojik atıkların da ayırdedilerek toplanıp ivedilikle gereksinim duyulan biyolojik gübrenin karşılanması için çözüm üretmesi gereken merkezi ve yerel yönetimlerin bu görevlerini yerine getirmemeleri ayrıca üzerinde durulması gereken bir konu olduğu gibi, devletin, idarelerin bu görevlerini yerine getirmemesinin bedelini Türkiye Avrupa'nın çöplüğü olarak ödememelidir. Çin’in vazgeçtiği, kendine Güneydoğu Asya'da yer bulamayan plastik çöp ithalatının ancak geri kalmış ülkelerin tercih edebileceği bir yöntem olarak ülkemize gelmesi, son dönemde “milli ve yerli” sloganı ile hareket eden 20 yıllık AKP iktidarı döneminde ulusal onuru da zedelediği gibi, esasen ülkemizin ve gelecek kuşakların sırtına bir türlü giderilemeyecek bir kirlilik bırakmaktadır" ifadelerini kullandı. 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP