DOLAR 32,4585 -0.1%
EURO 34,7423 -0.68%
ALTIN 2.438,110,09
BITCOIN 2065143-1,03%
İzmir
21°

AZ BULUTLU

üst menü altı
Mahkeme kararına rağmen Orhanlı'da JES için onay verildi… Başkan Soyer: 'Sonuna kadar mücadele edeceğiz!'

Mahkeme kararına rağmen Orhanlı'da JES için onay verildi… Başkan Soyer: 'Sonuna kadar mücadele edeceğiz!'

ABONE OL
1 Temmuz 2022 13:22
Mahkeme kararına rağmen Orhanlı'da JES için onay verildi… Başkan Soyer: 'Sonuna kadar mücadele edeceğiz!'
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Orhanlı'daki direnişte mahkemenin verdiği yürütmeyi durdurma kararına rağmen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından projeye ÇED onayı verildi. Onayın verilmesinin ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer'den tepki geldi.

Orhanlı'daki çevre mücadelesine büyük destek veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kararı şöyle değerlendirdi:

'Devam edeceğiz. Her mağlubiyette vazgeçseydik bugün burada olmazdık. Direnmeye, hakkımızı istemeye, doğamızı korumaya devam edeceğiz. Yürütmenin durdurulması kararına rağmen ÇED onayı verilmesi inanılır gibi değil. Sonuna kadar mücadele edeceğiz, bu memleketin insanının, doğasının hakkını, hukukunu koruyacağız. Kimseye bırakmayacağız!' 

BAKANLIK AÇIKLAMA YAPMIŞTI

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, “İZMİR ili CUMAOVASI(MENDERES), SEFERIHISAR ilçesi Orhanlı ve Yebiköy Mahalleleri mevkiindeki Küçük Menderes Enerji Petrol Jeotermal Maden Elektrik Üretim Mühendislik ve İnşaat A.Ş. tarafından yapılması planlanan 37,5 MWe JEOTERMAL ENERJİ SANTRALİ VE YARDIMCI KAYNAK (GES+RES) TESİSLERİ projesi ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan ÇED Raporu İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Proje ile ilgili olarak ÇED Yönetmeliğinin 14. maddesi gereğince Komisyon çalışmaları ve halkın görüşleri dikkate alınarak Bakanlığımızca ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu’ Kararı verilmiş olup; İZMİR Valiliği(Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü) tarafından kararın halka duyurulması gerekmektedir. Ayrıca, söz konusu projeye ait Nihai ÇED Raporu ve eklerinde belirtilen hususlar ile 2872 sayılı Çevre Kanununa istinaden yürürlüğe giren yönetmeliklerin ilgili hükümlerine uyulması, mer’i mevzuat uyarınca ilgili kurum/kuruluşlardan gerekli izinlerin alınması gerekmektedir. İlgililere ve kamuoyuna duyurulur” denildi.

"ORHANLI KÖYÜ JES'E KURBAN EDİLMEK İSTENİYOR"

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer yaptığı açıklamada: “Zeytin ürünleriyle meşhur doğa harikası Orhanlı Köyü’nün suyu ve doğası JES’e kurban edilmek isteniyor. Ruhsat iptali için dava açtık. Şehrimizin bir karış toprağına zarar gelmesine izin vermeyeceğim” ifadelerini kullanmıştı.

İZSU Genel Müdürlüğü ile bölge dernek ve kooperatiflerinin açtığı davada mahkeme proje için yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP