DOLAR 32,2254 0.1%
EURO 34,9923 -0.05%
ALTIN 2.495,67-0,57
BITCOIN 22984356,88%
İzmir
26°

AÇIK

üst menü altı
Harmandalı ile ilgili çarpıcı çalıştay raporu: 'Heyelanın evlere ulaşma riski var; afet bölgesi ilan edilsin'

Harmandalı ile ilgili çarpıcı çalıştay raporu: 'Heyelanın evlere ulaşma riski var; afet bölgesi ilan edilsin'

ABONE OL
6 Aralık 2022 12:54
Harmandalı ile ilgili çarpıcı çalıştay raporu: 'Heyelanın evlere ulaşma riski var; afet bölgesi ilan edilsin'
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çiğli Kent Konseyi tarafından  Ekim ayında düzenlenen Harmandalı Katı Atık Bertaraf Tesisi ve yakınlarında yer alan Cumhuriyet Mahallesi’nde yaşanan heyelan ile ilgili teknik çalıştayın sonunda tespit, risk ve sonuçlar ile çözüm önerilerinin yer aldığı sonuç bildirgesi yayınlandı. Harmandalı’daki heyelan ve atık depolama alanı ve atık yönetim sürecine ilişkin değerlendirmelerin yapıldığı çalıştay sonunda yayımlanan sonuç bildirgesinde, Harmandalı Katı Atık Bertaraf tesisi çevresinde yaşanan heyelanın çevre alanları da etkilediği vurgulanarak, bölgenin hükümet tarafından acilen ‘Afet Bölgesi’ ilan edilmesi, yeni yerleşime kapatılması ve katı atık bertaraf tesisinin de kapatılarak başka bir alana taşınması çağrısında bulunuldu.

DEMOKRAT GÜNDEM-HABER MERKEZİ-MELİSA GÖNEN-(ASLI EROĞLU ER-STAJYER MUHABİR)-İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çiğli Belediyesi, İzmir Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, AFAD İl Müdürlüğü ,  TMMOB’a bağlı meslek odaları, Baro, Tabip Odası, çevre ve ekoloji örgütlerinin katıldığı teknik çalıştay kapsamında yapılan sunumların akabinde oluşturulan iki ayrı çalışma grubunda Harmandalı Heyelanı ve Harmandalı Atık Depolama Alanı ve Atık Yönetimi sürecine ilişkin değerlendirmelerle ilgili sonuç bildirgesi açıklandı.

""

SONUÇ BİLDİRGESİNİ İNCESU OKUDU

Teknik çalıştayın sonuç bildirgesini Çiğli Kent Konseyi Başkanı İbrahim İncesu okudu.Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Şükran Nurlu’nun da katıldığı İzmir Mimarlık Merkezi’nde gerçekleşen basın toplantısında sonuç bildirgesini Çiğli Kent Konseyi Başkanı İbrahim İncesu okudu.

İBRAHİM İNCESU: HEYELAN RİSKİ HARMANDALI İLE SINIRLI DEĞİL

Çiğli Kent Konseyi Başkanı İbrahim İncesu tarafından okunan sonuç bildirgesinde, Harmandalı Katı Atık Bertaraf Tesisi’nin bulunduğu alanda yaşanan heyelanın sadece Harmandalı ile sınırlı olmadığı, çevresini de kapsadığı vurgulanarak, “Bölgede heyelan, sadece Harmandalı’da sınırlı olmayıp, çevresini de kapsayan geniş bir bölgede etkindir. Harmandalı çevresi heyelanı tetikleyici özelliğe sahip birçok diri fayın etki alanı içerisindedir. Son yıllarda Ege Bölgesinde meydana gelen sismik etkinlik, mevcut heyelanların gelişmesine büyük ölçüde katkı yapmaktadır” dedi.

Bildirgeyi okuyan Kent Konseyi Başkanı İncesu, heyelanın çok daha geniş bir alanı etkileyerek, diğer evlere ulaşma tehlikesi bulunduğunu kaydederek, bölgenin acilen afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğini belirtti.

İNCESU: BÖLGE ACİLEN AFETE MARUZ BÖLGE İLAN EDİLMELİ

Çiğli Kent Konseyi Başkanı İbrahim İncesu, “Katı Atık Depolama Sahası çevresinde, onlarca metreye varan ciddi kütle hareketleri yaşanmakta olup bölgenin topografyası her geçen gün gözle görünür şekilde değişmektedir. Buna göre heyelan çok aktiftir ve bazı evlere kadar ulaşmıştır. 30 Ekim 2020 depremi ve Şubat 2021 şiddetli yağışı gibi yakın çevrede oluşabilecek tetiklenme ve ani bir hareketlenmeyle heyelanın çok daha geniş bir alanı etkileyerek diğer evlere kadar ulaşma tehlikesi bulunmaktadır. Bölgenin özel koşulları nedeni ile sahanın Afete Maruz Bölge ilan edilmesi  zorunluluğu bulunmaktadır.

Aktif heyelanın meydana geldiği bölge acilen Afete Maruz Bölge Kararı ile yerleşime kapatılmalıdır. Bunun yanında heyelanın günden güne gelişmesi göz önüne alınarak; zarar görmesi muhtemel potansiyel alanları için imar planları yenilenmeli ve bu planlara altlık oluşturacak jeolojik jeo-teknik etütlerin sonucuna göre mevcut imarlı alanlar daraltılmalıdır” ifadelerini kullandı.

UTKU GÜMRÜKÇÜ: BU KONU ARTIK ÇİĞLİ’NİN SORUNU OLMAKTAN ÇIKTI

Mimarlık Merkezi’ndeki basın toplantısına katılan Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü de kısa bir konuşma yaparak, Harmandalı’daki heyelan tehlikesine dikkat çekerek, sorunun artık Çiğli’nin sorunu olmaktan çıktığını söyledi.

""

GÜMRÜKÇÜ: UMARIM ÇİĞLİ ARTIK ÇÖPLE ANILMAKTAN KURTULACAKTIR

Başkan Gümrükçü, katı atık bertaraf tesisinin de kapasitesini aştığını, ömrünü tamamladığını vurgulayarak, “Bugün Çiğli tarihi için önemli bir gün Çiğli'nin kaderini etkileyen bir çöp tesisi var. Bu çöp tesisi yirmi yıl projelendirilmiş ve kapasitesini aşmış durumdadır. Alan yeni sorunları yaratıyor ve bundan etkileniyor. İnsanlar 30 yıldır çöple yaşıyor ve çevre kirliliğinden rahatsız olan insanlar kapatılmasını ve taşınmasını talep ediyorlar. Bu tesisin dezavantajlarını aksaklıklarını giderebilmek için belediye bütçesinden ciddi kaynaklar ayırarak yatırımlar gerçekleştirdik.

Çöpün içinden sızan sular, çeşitli kirliliğe yol açıyordu. Yoldan geçen, çöp taşıyan kamyonlar trafik sorunu yaratıyordu. Bunun sonucunda İzmir Büyükşehir Belediyesi bu sorunu çözmek ve bölgenin gönlünü alabilmek için çalışma yaptı. Bu konu artık Çiğli'nin sorunu olmaktan Çıkmış ve  İzmir genelini etkilemeye başlayan bir sorun haline gelmiştir. Bütün İzmir'i etkisine alan bir konu halini almıştır. Umarım Çiğli çöple anılmaktan kurtulacaktır” şeklinde çağrıda bulundu.

ŞÜKRAN NURLU: ARTAN ATIK MİKTARI YENİ TESİS İHTİYACINI DOĞURUYOR

Toplantıda konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Şükran Nurlu da vatandaşların mağdur olduğunu, artan atık miktarının yeni atık tesisi yapımının gerekliliği sonucunu çıkardığını belirtti.

NURLU: ALANIN ATIK YÜKÜNÜ AZALTIYORUZ, ETAP ETAP KAPATIYORUZ AMA..

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Şükran Nurlu, alanın atık yükünü azalttıklarını, etap etap kapattıklarını, Menderes’deki katı atık tesisiyle ilgili sürecin ÇED süreci nedeniyle tıkandığını, bu sorunun çözümüyle birlikte Harmandalı’ya atık gelmesinin de sonlanacağını kaydetti.

NURLU: MENDERES’TEKİ TESİS İÇİN ÇED SÜRECİ TIKANDI, ÇÖZÜLMESİNİ BEKLİYORUZ

Genel Sekreter Yardımcısı Nurlu, "Vatandaşların mağduruyeti ve atık tesisinin orada bulunması tüketim devam ettikçe atık devam edecektir. Artan atık miktarı yeni atık tesisi ihtiyacını da getirmektedir. Atığı başka tesislere yönlendirerek atık yükünü azaltmalıyız. Heyelandan zarar görmemek için danışmanlık hizmeti alıyoruz. Alanın atık yükünü azaltmaktayız. Atık tesisinin kapatılmasını büyükşehir olarak önemsiyoruz. Etap etap kapatıyoruz. Alternatif tesisler için Menderes Gölova'daki tesis yeri ÇED sürecinde tıkanmıştır. Harmandalıya atık getirmeye son verecektir. Bu tesis için uğraşlarımız sürüyor. Önem ve gerekliliğini merkezi hükümet tarafından desteklenmesini bekliyoruz" dedi.

Toplantıya  TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Koray Çetin Onalan, Çevre Mühendisleri Odası'ndan Helil İnay Kınay da katıldı. 

ÇALIŞTAY DÜZENLENMİŞTİ

Çiğli Belediyesi Pelikan Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirilen Teknik Çalıştaya, Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, Çiğli Kent Konseyi Başkanı İbrahim İncesu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Şükran Nurlu, AFAD İzmir İl Müdürü Kartal Muhcı, İzmir Çevre İl Müdürü Ömer Albayrak, akademisyenler, bürokratlar, yerel yönetimlerde görevli profesyoneller, sivil toplum kuruluşları, meslek odaları, dernek temsilcileri ve muhtarlar katılım göstermişti.  Çiğli Kent Konseyi Başkanı İbrahim İncesu ile Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü’nün açılış konuşmasını yaptığı çalıştay, çalışma masalarının bulgu ve önerilerinin sunumu, tartışılması ve sonuç raporunun açıklanması ile sona ermişti. Başkan Gümrükçü, “Çöp tesisi bir an önce kaldırılsın. Heyelanlarla ilgili gerekli tedbirler alınsın, bölgedeki mülk sahiplerinin mağduriyetleri giderilsin” ifadelerini kullanmıştı.

İŞTE SONUÇ BİLDİRGESİNİN TÜM AYRINTILARI:

Çalıştay kapsamında yapılan değerlendirmeler ışığında mevcut durum aşağıda özetlenmiştir.

1.  Katı Atık Tesisinin Güncel Durumu

Harmandalı Katı Atık Depolama Alanı; 1992 yılında, kurulduğu dönemin mevzuat ve hedefleri ile İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından faaliyete alınmıştır.  Bu süre dolduktan sonrasında da alternatif tesis çalışmalarına dair izin süreçlerinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle faaliyetine devam etmek durumu söz konusu olmuştur. Depolama faaliyeti, saha yönetim koşulları revize edilerek  devam etmiştir.

Harmandalı Katı Atık Depolama Alanı proje ve yer seçimine ilişkin fizibilite çalışmalarında proje ve projenin yapılacağı saha ile ilgili olarak; Boğaziçi, Hacettepe, Orta Doğu Teknik ve İstanbul Teknik Üniversiteleri tarafından akademik raporlar hazırlatılmıştır. Hazırlanan bu raporlarda; katı atık depolama tesisi alanı projesinin yer seçimine ilişkin jeolojik ve çevresel olarak uygun olmadığına dair herhangi bir veri yer almamaktadır.

İZMİR GENELİNDE GÜNLÜK 4 BİN 500 TON KATI ATIK ÇIKIYOR

İzmir Kenti genelinde; günlük ortalama 4 bin 500 ton katı atık çıkmaktadır. İlçe Belediyeleri tarafından toplama ve transfer işlemi gerçekleştirilen atığın yönetimi için; Harmandalı Katı Atık Depolama Tesisi’nin yanı sıra ve Çevre,  Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından lisansı olan Bergama ve Ödemiş’te de yer alan Entegre Katı Atık Bertaraf Tesisleri de faaliyete geçmiş durumdadır.

KATI ATIK TESİSLERİNDE 300 MBİN HANENİN İHTİYACINI KARŞILAYAN ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİLMEKTE

Harmandalı, Bergama ve Ödemiş Katı Atık Tesisleri’nde oluşan metan gazının toplanarak değerlendirilmesi ile yaklaşık 300 bin hanenin ihtiyacını karşılayan elektrik enerjisi üretilmektedir. Bu üretim sayesinde; katı atık depolama alanlarında kontrolsüz metan gazı çıkışları engellenmiştir.  Harmandalı Katı Atık Tesisi bünyesinde depolanan atık yükünü azaltmak amacıyla bir ayrıştırma tesisi kurulmuş olup Kasım 2022 itibarıyla faaliyete geçmiştir. 

HARMANDALI KATI ATIK TESİSİ KENT İÇİND EKALDI

Faaliyete başladığı tarihlerde, çevrede yapılaşma olmamasına karşın, yıllar içerisinde yerleşim alanları yürürlükteki yasal düzenlemelerdeki  “250 m. Mesafe bırakılmalı”  koşulu uyarınca  tesisin yanı başına kadar ulaşmış ve etkilenen nüfus artmıştır.

BÖLGE HALKI MAĞDUR

Bölgede yaşayan halk, 30 yıl öncesinin dinamikleri ve düzenlemeleri ile yapılmış olan yer seçiminin mağduru olmaktadır. 

SORUN SADECE ÇİĞLİ’NİN SORUNU DEĞİL

Sorun sadece Çiğli’nin sorunu değildir. İzmir Kenti Atık Yönetimi ve bölgenin jeolojik yapısı nedeniyle ortaya çıkan heyelan riski ile birlikte tüm kentin çözümün bir parçası olması gerekmektedir.

2.  Harmandalı’ndaki Heyelana İlişkin Tespitler

HARMANDALI BÖLGESİNDEKİ HEYELAN ÇEVRESİNİ DE KAPSIYOR

Bölgede heyelan, sadece Harmandalı’da sınırlı olmayıp, çevresini de kapsayan geniş bir bölgede etkindir.

HEYELAN DİRİ FAYLARIN ETKİ ALANI İÇERİSİNDE

Harmandalı çevresi heyelanı tetikleyici özelliğe sahip birçok diri fayın etki alanı içerisindedir. Son yıllarda Ege Bölgesinde meydana gelen sismik etkinlik, mevcut heyelanların gelişmesine büyük ölçüde katkı yapmaktadır. 

ATIKLAR HEYELAN KÜTLESİ İLE BİRLİKTE HAREKET EDİYOR

Bölgedeki kütle hareketlerinin geçmişi günümüzden binlerce yıl önceye dayanmaktadır. Dolayısıyla yapılan-jeolojik-jeoteknik  çalışmaların verileri baz alındığına, katı atık depolama sisteminin heyelanı oluşturmadığı, ancak süreç içerisinde atıkların heyelan kütlesi ile birlikte hareket ettiği ve atık suların kayma dairesi içerisinde heyelana ikincil bir etki yaptığı düşünülmektedir. 

HEYELANIN EVLERE ULAŞMA TEHLİKESİ VAR

Katı Atık Depolama Sahası çevresinde, onlarca metreye varan ciddi kütle hareketleri yaşanmakta olup bölgenin topografyası her geçen gün gözle görünür şekilde değişmektedir. Buna göre heyelan çok aktiftir ve bazı evlere kadar ulaşmıştır. 30 Ekim 2020 depremi ve Şubat 2021 şiddetli yağışı gibi yakın çevrede oluşabilecek tetiklenme ve ani bir hareketlenmeyle heyelanın çok daha geniş bir alanı etkileyerek diğer evlere kadar ulaşma tehlikesi bulunmaktadır.

AFET BÖLGESİ İLAN EDİLEMEYECEĞİ BELİRTİLMİŞTİ

İBB tarafından bölgenin Afete Maruz Bölge ilan edilmesi yönünde zorunluluk bulunduğu ifade edilmektedir. Ancak AFAD İl Müdürlüğü tarafından yapılan değerlendirmede , 7269 Sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Kanunu hükümlerine göre gerekli koşulları sağlamadığı gerekçesi ile Afete Maruz bölge ilan edilemeyeceği belirtilmiştir.

AFET BÖLGESİ İLAN EDİLSİN

Oysaki 7269 sayılı yasa hükümleri göz önüne alındığında ve bölgenin özel koşulları nedeni ile sahanın Afete Maruz Bölge ilan edilmesi zorunluluğu bulunmaktadır. Kaldı ki  katılımcılar tarafından adı her ne olursa olsun bölgedeki riske dair bir statünün ilgili kamu kurumları tarafından getirilmesi gerekliliği belirtilmiştir.

SONUÇ VE ÖNERİLER;

AFETE MARUZ BÖLGE İLAN EDİLSİN VE BÖLGE YERLEŞİME KAPATILSIN

Aktif heyelanın meydana geldiği bölge acilen Afete Maruz Bölge Kararı ile yerleşime kapatılmalıdır. Bunun yanında heyelanın günden güne gelişmesi göz önüne alınarak; zarar görmesi muhtemel potansiyel alanları için imar planları yenilenmeli ve bu planlara altlık oluşturacak jeolojik jeoteknik etütlerin sonucuna göre mevcut imarlı alanlar daraltılmalıdır.  

İMAR PLANLARI YENİDEN DÜZENLENMELİ

İzmir ilini kapsayacak mikro bölgeleme çalışmaları ile kütle hareketlerine duyarlı alanlar belirlenerek imar planları yeniden düzenlenmelidir.

PROJE ACİLEN UYGULAMAYA GEÇİRİLMELİ

Heyelan bölgesi sınırları içerisinde kalan ve “deve güreşi alanı” olarak bilinen alanın heyelan açısından topuk işlevi görebilmesi için heyelan bölgesinde İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından planlanan ve çalışmaları devam eden proje tüm tedbirler alındıktan sonra acilen uygulamaya geçirilmelidir.

DEPOLAMA ALANI GÜVENLİ ŞEKİLDE KAPATILIP, TERK EDİLMELİ

Bu hareketin yavaşlatılabilmesi için önlemler alınırken, Harmandalı Atık Depolama Alanı da güvenli bir şekilde kapatılıp, terkedilmelidir. Toprak hareketleri yavaşlatılmadan alınacak diğer mühendislik önlemleri kalıcı olmayacaktır. Sözü edilen terk etme sürecinin de uzun soluklu olacağı unutulmamalı; bugünden yarına tamamlanabileceği düşünülmemelidir.

BÖLGEYE ÖZEL MEVZUAT ÇALIŞMASI YAPILMALI

Doğal bir afet olan bu heyelan nedeniyle vatandaşların yaşadığı mağduriyetlerin giderilmesi ve yeni mağduriyetlerin yaşanmaması için bölge acilen ‘’Afete Maruz Bölge’’ kararı  ile yapılaşma dışı bırakılmalıdır. AFAD tarafından yapılan değerlendirmede , 7269 Sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Kanunu hükümlerine göre gerekli koşulları sağlamadığı gerekçesi ile Afete Maruz bölge ilan edilemeyeceği belirtilmiş olsa da; bölgedeki mevcut heyelan tehlikesi, yurttaşların can ve mal güvenliği düşünülerek bu kapsamda  konu acilen değerlendirilmeli ve gerekirse bölgeye özel mevzuat  çalışması yapılmalıdır. Bölgedeki sorun yerel idarenin imkanlarını aşacak boyutta olduğu için merkezi yönetim harekete geçmeli, “Afete Maruz Bölge’’ ya da gerekirse riske dair  farklı bir statü tanımlanarak ilan edilmesi için gerekli çalışmalar ivedilikle yapılmalıdır.

HARMANDALI ATIK TESİSİ MEVCUT YÜKÜ TAŞIYAMAMAKTA, ALTERNATİF YER SEÇİMİ YAPILSIN

İzmir Kentinde üretilen atıkların önemli bölümünün yönetimi ile ilgili sorun devam etmektedir. Kentte üretilen atığın büyük oranda depolandığı Harmandalı Atık Tesisi, mevcut hali ile bu yükü artık taşıyamamaktadır. İvedi olarak kentin katı atık sorununu çözümüne yönelik yeni adımlar atılmalı, kent merkezinde oluşan atıkların  bertarafı  amacı ile alternatif atık tesisi yer seçimi ile ilgili sorun ivedilikle çözülmelidir. 

SORUN SADECE HARMANDALI HALKININ SORUNU DEĞİL

Harmandalı Katı Atık Depolama Alanı ile ilgili yıllardır yaşanan sorunlar sadece Harmandalı halkının sorunu değildir. İzmir bütününde atığı üreten ve yöneten herkesin sorumluluğu ve sorunu olmalıdır.

BÜYÜKŞEHİR, İLÇE BELEDİYELERİ, KAMU KURUMLARI VE STK’LAR SORUMLULUK VE YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ YERİNE GETİRSİN

Atığın ekonomik değerini kullanmak, depolama anlayışının getirdiği riskler ve yer seçimi sorunlarından kurtulmak için öncelikle kentte oluşan atıkları kaynağından başlayarak ayrı toplamak, geri kazanım, enerji, kompost eldesi vb. ekonomik dönüşümünü sağlayacak entegre bir yönetim anlayışı ivedilikle hayata geçirilmelidir.  Bunun için kentte yaşayanların, ilçe belediyelerinin, büyükşehir belediyesinin, diğer kamu kurumlarının ve sivil toplum örgütlerinin tüm sorumluluk ve yükümlülüklerini yerine getirmesi gerekmektedir.

YER SEÇİMİNDE ŞEFFAF VE HALK KATILIMINI GÖZETEN BİR SÜREÇ YÜRÜTÜLMELİDİR

İzmir Kentinde Entegre Atık Bertaraf Tesisleri yer seçimlerinde şeffaf ve halk katılımını gözeten bir süreç yürütülmelidir.  Bu süreçte; merkezi ve yerel yönetimler, konuyla ilgili meslek odaları, çevre ve ekoloji örgütlerinin bulunduğu platformlar etkin olarak rol almalıdır.

YENİ SOSYAL VE TOPLUMSAL SORUNLARIN ÖNÜNE GEÇİLMELİDİR

Yapılan yer seçimleri; bilimsel temellere dayanan, çevre ve ekolojik değerler ile sosyal yapı açısından sakıncası minimuma indirildiği hususunda uzlaşılan ortak bir kabule dayandırılmalıdır. Atık yönetimi için zorunlu altyapı tesisleri olan atık bertaraf tesislerinin yer seçim süreçlerinde bu anlayışa uymayan veya yerelde kabul görmeyen yaklaşımlardan vazgeçilmeli, yeni sosyal ve toplumsal sorunlar olmasının önüne geçilmelidir.

HARMANDALI ÇÖP DEPOLAMA TESİSİ ACİLEN KAPATILMALI

Atık Bertaraf Tesisleri alanlarının belirlenmesinin gerekliliğinin ve Harmandalı Çöp Depolama Tesisinin kapatılmasının aynı zamanda bir “Mekansal  Adalet Sorunu” olduğu gözden kaçırılmamalıdır. 

YENİ ATIK TESİSİ ALANIYLA İLGİLİ SÜRECİN ÇÖZÜMÜ ACİLİYET TAŞIYOR

Harmandalı Katı Atık Depolama Alanının acilen kapatılması gerekmektedir. Bu nedenle bu bölgeye gelen atıkların bertaraf edileceği yeni atık bertaraf tesisi alanı için yer seçimi sorunları acilen çözülmelidir. Harmandalı Bölgesinde, ‘’Afete Maruz Bölge’’ kararı alınması durumunda Harmandalı Katı Atık Tesisinin de kapatılması söz konusu olacağından yeni atık tesisi alanı ile ilgili sürecin çözümü çok daha büyük bir aciliyet taşımaktadır. 

MESLEK ODALARI, KAMU KURUMLARI, İL MÜDÜRLÜĞÜ HEYET OLUŞTURSUN

Harmandalı bölgesi ile ilgili sürecin yakından takip edilmesi ve yeni katı atık bertartaf tesisleri için yer belirlenmesi amacıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi koordinasyonunda; bünyesinde TMMOB’a bağlı ilgili meslek odaları, İzmir Tabip Odası, İzmir  Barosu, Çevre Örgütlerinin, bilim insanlarının, ilgili kamu kurum ve kuruluşların (İlçe Belediyesi, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, AFAD İl Müdürlüğü) yer aldığı bir heyet oluşturulmalıdır. Bu heyet; sürecin her aşamasında çalışmalara katkı koymalıdır.

ÇED’İN YANISIRA SED SÜRECİ DE YÜRÜTÜLMELİ

Yeni kurulacak olan katı atık depolama alanlarında, katı atık yakma tesislerinin de bulunması halinde; yakma tesislerinin hava kirliliğine önemli katkısı bulunduğundan bu tesislerin yer seçimi ve oluşum süreçlerinde ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) sürecinin yanı sıra mutlaka SED (Sağlık Etki Değerlendirmesi) sürecinin de yürütülmesi gerekmektedir.

MENDERES’TEKİ TESİS İÇİN ÇED’DEKİ EKSİK KURUM GÖRÜŞLERİ İVEDİLİKLE TAMAMLANSIN

İzmir Kentinde üretilen evsel atıkların önemli bir bölümü Harmandalı Katı Atık Depolama Alanına gelmektedir. Dolayısı ile sorun sadece Harmandalı’nın sorunu değil tüm İzmir’in sorunudur, bedelini yıllardır yaşadığı sıkıntılar ile Harmandalı halkı ödemektedir. Evimizde, işyerimizde, hayatımızın her alanında oluşturduğumuz çöpün oluşturduğumuz andan itibaren bertaraf edildiği son noktaya kadar olan yolculuğunda sorumluluk tüm İzmir halkı, ilçe belediyeleri, büyükşehir belediyesi, ilgili kurum kuruluşlar olarak hepimizindir.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmakta olan çalışmalara ilgili kamu kurumları tarafından da destek verilmesi, İzmir için yeni atık tesisi alanlarının belirlenmesi, Menderes Entegre atık tesisi ÇED sürecindeki eksik kurum görüşlerinin tamamlanarak ivedilikle tesisin faaliyete geçmesi kentimiz için büyük bir önem taşımaktadır.

ÇÖZÜMÜN PARÇASI OLMAK İÇİN HERKESİ SÜRECE KATKI VERMEYE DAVET EDİYORUZ

Çözümün parçası olmak, daha sağlıklı bir kentte yaşamak için herkesi bu sürece katkı vermeye davet ediyoruz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP