DOLAR 32,3407 -0.06%
EURO 34,9728 0.5%
ALTIN 2.389,06-0,30
BITCOIN 19126770,58%
İzmir
24°

PARÇALI AZ BULUTLU

üst menü altı
Tunç Soyer’den gündem değerlendirmeleri: ‘Niye bize bunu çok görüyorsunuz?’

Tunç Soyer’den gündem değerlendirmeleri: ‘Niye bize bunu çok görüyorsunuz?’

İzmir Büyükşehir Belediyesi (İZBB) Başkanı Tunç Soyer, Kültürpark’ta bulunan meclis toplantı salonunda bir basın toplantısı düzenleyerek Harmandalı Katı Atık Bertaraf tesisindeki son durum, mezarlık yeri tahsisi, Narlıdere Metrosu’nun ne zaman biteceği, büyükşehir belediyesinin borç durumu gibi konular başta olmak üzere gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.

ABONE OL
27 Temmuz 2023 13:30
Tunç Soyer’den gündem değerlendirmeleri: ‘Niye bize bunu çok görüyorsunuz?’
0

BEĞENDİM

ABONE OL

DEMOKRAT GÜNDEM-İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, büyükşehir belediyesinin Euro borcunun döviz kurundaki yükseliş nedeniyle 650 milyon euroya ulaştığını, buna karşın 90 milyon Euro borç ödemesi yapıldığını söyledi.

SAPASAĞLAM AYAKTAYIZ

Başkan Soyer, “İBB borcuna sadık, bütün bu yangın ortamında, ekonomik kriz, yüksek enflasyon, döviz kuru hareketliliğinde dimdik ayakta duran bir kurumdur. Tüm yatırımlarının de devamını getirecektir. Sapasağlam ayaktayız. Tüm engellemelere rağmen. En kaliteli hizmeti veriyoruz” dedi.

İBB’NİN MUTFAĞINDA DA YANGIN VAR

Açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Başkan Tunç Soyer, yapamadıklarının neler olduğu sorusuna, “O kadar çok şey var ki. Pandemi çok ciddi ket vurdu. Deprem ciddi ket vurdu. Ondan sonra büyük deprem ket vurdu, çünkü biz 4 şehirde 2 bine yakın personelimizle konteyner kentler kurduk. Ciddi bir kaynak ve personel taşıması yaptık oraya.

BORCUMUZ BÜYÜYOR, YATIRIM KABİLİYETİMİZİ AŞAĞI ÇEKİYOR

Bir yandan yaşadığımız ekonomik kriz. Borcumuz büyüyor. Yatırım kabiliyetimizi aşağı çekiyor. Birçok sebep nedeniyle 2019 yılında öngördüğümüz hizmet hızı sürekli geriye basıyor. Maalesef bunları gerçekleştirmekte zorlanıyoruz. Ekonomik kriz herkesin mutfağında yangına neden oldu. İBB’nin mutfağında da yangın var” yanıtını verdi.

HİÇBİR İZMİRLİ MAĞDUR OLDUĞUNU DÜŞÜNMESİN

İZBB Başkanı Tunç Soyer, ekonomik krize karşın yatırımlarının sürdüğünü vurgulayarak, yaklaşan yerel seçimler nedeniyle sıkıntı yaşayıp yaşamayacakları sorusunu ise, “Hiçbir İzmirli vatandaşımız bu engellemeler, çengeller nedeniyle mağdur olduğunu düşünmesin. İBB bütün hizmetlerini ve projelerini hayata geçirmeye muktedirdir. Torbalı’dan geliyorum şu anda, orda 1 milyar liralık yatırım yapıyoruz. İzmirlinin beklediği ne varsa yapmaya devam edeceğiz” şeklinde yanıtladı.

NARLIDERE METROSU İÇİN KAYNAĞIN AKTARILMASINI BEKLİYORUZ

Narlıdere Metrosu’nun yüzde 95’inin tamamlandığını kaydeden İZBB Başkanı Tunç Soyer, “Narlıdere metrosunda durum böyle değil. %95’ini tamamlamış durumdayız son kalan 30 milyon euro mart ayında bize bu aktarımı yapmıyorlar. Zaten hakkımız olan meblağ gönderilmiş, hükümetin aktarması lazım aktarmıyor. Temin ettiğimiz kaynağın aktarılmasını bekliyoruz. Bunun için bakan beye de cumhurbaşkanına da talepte bulunduk. Tahmin ediyorum ki olumlu yanıt verilecektir. Son detaylar tamamlanacak. Yetiştirme konusunda elimizden gelen tüm gayreti göstereceğiz” diye konuştu.

HARMANDALI TESİSİNİ 2024’TE KAPATACAĞIZ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, heyelan riski de yaşanan Harmandalı’daki  Katı Atık Bertaraf Tesisi’ni 2024 yılında kapatılacağını ve 2025 yılında buradaki atık bertarafı ve çöp depolamayı sona erdireceklerini ancak yeni çöp tesisleri için yaptıkları çalışmalarda yaşadıkları sorunları da anlattı.

tunç soyer

KÖRDÜĞÜM OLAN BU MESELEYİ BERABER ÇÖZELİM

Tunç Soyer, “Bölgede bir heyelan tehlikesi çıkıyor. İBB protokol yaparak bölgedeki heyelanın incelenmesini talep ediyoruz, bu inceleme devam ediyor. Ön raporlara göre heyelan oradaki atık tesisiyle ilgili bir şey değil. Eski jeolojik dönemlere giden bir kitlenin harekete geçmesiyle ilgili. Buna rağmen biz Harmandalı’yı terk etme kararı verdik.  2024 sonunda burayı kapatıp, 2025’te atık bertarafı ve çöp depolamayı sonlandırmayı düşünüyoruz.  Tabi ki bulacağız çöp bertarafı için yer. Bakanlık, kamu kurumları el ele versinler, bu meseleyi beraber çözsünler. Ama bizim temennimiz el birliğiyle tıkanmış, kördüğüm olmuş bu meseleyi beraber çözelim” çağrısında bulundu.

TUNÇ SOYER, YENİ ATIK BERTARAF TESİSLERİYLE İLGİLİ ENGELLENDİKLERİNİ SAVUNDU

Yeni çöp bertaraf tesisleriyle ilgili izin verilmemesini eleştiren Başkan Soyer, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger ile de konuyu görüştüğünü kaydederek, süreci şu şekilde anlattı:

“Urla ve Menderes’te bertaraf tesislerine ihtiyaç var. Urla ve Menderes’te ne oluyor? Urla’da ön görülen alan İYTE Rektörlüğü tarafından reddediliyor. Uzunkuyu taş ocağı tesisi de uygun görülmüyor. Orada durduruluyoruz.

Menderes’te uzun soluklu bir yolculuk var. 3. Yılın sonunda geldiğimiz nokta şu; olumlu değerlendirmeler, raporlar bir tarafta duruyor. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün olumsuz görüşü nedeniyle imalata başlayacak noktaya gelemiyoruz. 3 yıllık ÇED süreci var. 3 yılın dolmasına bir ay kaldı. 24 Ağustos’ta duracak.

tunç soyer

VALİMİZDEN RİCADA BULUNDUK

Valilikten bir ricada bulunduk. Dedik ki, durum bu sayın valimiz. Burada müdürlüğün önceki görüşüne dönmesi lazım ki, biz Menderes’te imalata başlayabilelim.

HARMANDALI’YI BİZ ZATEN KAPATMAYA KARARLIYIZ

Harmandalı’yı biz zaten kapatmaya kararlıyız. Menderes, Urla’da izin vermiyorsunuz. Bergama’da kapasiteyi arttırmamıza izin vermiyorsunuz. Peki İBB ne yapacak? Nereye götürüp çöpü bertaraf edeceğiz. Kimin bahçesinde. Talep ettiğimiz yerlerle ilgili hepsiyle ilgili olumsuz görüş verilmiş. Bir yer bulup onunla ilgili ÇED sürecinin tamamlanması 3 yıl.

BERGAMA, MENDERES, URLA’DA İZİN VERMEDİNİZ

Bergama, Menderes, Urla’da izin vermediniz. İzmir’in nüfusu sürekli artıyor. Bunlar olmadığı için biz 90 tırla, her gün 18 bin km yol yaparak, yılda 500 milyon lira bedel ödeyerek, çöpü bertaraf tesislerine taşıyoruz. Yıllık maliyeti taşımanın sadece 500 milyon lira. Bu hepimizin parası değil mi? Bu kamu zararı değil mi? Bugün değilse de bir gün bu kamu zararını yaratanlardan hesap sormak lazım. İzmir’de yaşayan herkesin hakkı var bu parada.

NİYE BİZE BUNU ÇOK GÖRÜYORSUNUZ?

Niye bize bunu çok görüyorsunuz. Biz taşımaya devam ederiz ama buna hakkınız yok. İBB’nin gücü buna yeter. Ama yazık. İzmir’e, İzmir’in parasına yazık.”

CUMHURBAŞKANINDAN TALEPLERİMİZ OLMUŞTU AMA

Mezarlık yeri tahsisi, elektrikli otobüs alımı, çocuklara gıda paketi dağıtılması izinlerinin de verilmediğini kaydeden İZBB Başkanı Tunç Soyer, duruma isyan etti.

ENGELLİLERİN AD-SOYAD VE İLETİŞİM BİLGİLERİNİ İSTİYORUZ, VERMİYORLAR

Soyer, Cumhurbaşkanına yazdığı mektubu da anımsatarak, “12 Haziran’da Cumhurbaşkanına mektup yazdım. Birkaç talebimiz olmuştu. Engelli çalışmalarında kullanmak üzere engellilerin ad soyad ve iletişim bilgilerini istemiyoruz. Yaklaşık bir seneyi geçmiş, vermiyorlar. 100 elektrikli otobüs alacağız, yazımıza cevap vermiyorlar. Sadece izin gerekiyor. Yok.

6 elektrikli yolcu gemisi alacağız, izin yok. Mezarlıkları söylemiyorum bile.

MEZARLIK YERİ NEDEN VERİLMEZ?

Mezarlık yeri tahsisi için gerekli izinlerin verilmediğini ve bunu anlamanın oldukça güç olduğunu vurgulayan İZBB Başkanı Tunç Soyer, “Rica ile minnetle mezarlık yeri gösteriyoruz. Yok çünkü. Her yıl 200 bin metrekarelik mezarlık alanına ihtiyacımız var. 7 milyon metrekarelik bir mezarlık alanıyla ilgili talepte bulunmuşuz. Bakanlıklardan hepsinden taleplerimiz var. Hatta mahkeme kararları almışız. 260 bin metrekare ile ilgili. Mahkeme kararına karşın tahsis edilmeyen mezarlık alanları var.

Bunları niye tahsis etmiyorsunuz? Bu bir rant kapısı değil. Niye yıllarca bunları bize tahsis etmiyorsunuz. Bu nasıl bir ruh halidir. Beni cezalandırmak için İzmir’i niye cezalandırıyorsunuz. Mezarlık yeri neden verilmez?” diye sordu.

ÇİĞLİ TRAMVAY HATTINDA MALİ SIKINTI YAŞIYORUZ AMA MUTLAKA ÇÖZECEĞİZ

Tunç Soyer, Çiğli Tramvayı’nda mali sıkıntı yaşandığını ama mutlaka çözeceklerini de söyledi. Soyer, “Çiğli tramvay hattında mali sıkıntı yaşıyoruz. Dün genel müdürle görüştük. Ama mutlaka çözeceğiz” dedi.

Tunç Soyer’in konuşmasının satır başları:

-İzmir’in borç sorunu var. 2019 da göreve geldiğimizde 650 milyon euro borcu var İzmir’in. Bu 4 senenin sonunda 90 milyon euronun üzerine bir borç ödemesi yapmışız. Ama borç büyümeye devam ediyor. Bu kuru biz belirlemiyoruz.

-Neden peki dışardan borçlanıyoruz? Hükümetimiz raylı sistemler yatırımı, arıtma tesisileri yatırımı olsun, içme suyu yatırımları olsun bunların hiçbirini girmiyor. Mesela Halkapınar otogar metrosu 8 sene önce cumhurbaşkanlığı yatırım planına alınmış.

-İzmir’de hükümetin, Ulaştırma Bakanlığı’nın tek bir metre metro tüneli yok. Gidiyoruz borç alıyoruz biz yapıyoruz. Buca metrosu en büyük kamu yatırımlarından biri. Biz bu ekonomik —-Kriz içinde bu Buca metrosunun parası ne olacak diye bir telaş içinde değiliz çünkü kurduğumuz konsorsuyumla o meblağ yatıyor.

-Fakat Narlıdere metrosunda durum böyle değil. %95’ini tamamlamış durumdayız son kalan 30 milyon euro mart ayında bize bu aktarımı yapmıyorlar. Zaten hakkımız olan meblağ gönderilmiş, hükümetin aktarması lazım aktarmıyor.

– Torbalı arıtma tesislerini bir yıl içinde açacağız. Kuraklık döneminde, bu iklim krizinde arıtılan suyun tarımsal sulamada kullanılacak seviyede arıtıyoruz. Çift taraflı kazanım oluyor böylece.

-İBB borcuna sadık, bütün bu yangın ortamında, ekonomik kriz, yüksek enflasyon, döviz kuru hareketliliğinde dimdik ayakta duran bir kurumdur. Tüm yatırımlarının de devamını getirecektir. Sapasağlam ayaktayız. Tüm engellemelere rağmen. En kaliteli hizmeti veriyoruz.

-Harmandalı meselesi çok enteresan bir hikaye. 2018 yılından önce İBB ve Bakanlık, 5 noktada çöp atık bertaraf tesisi kurulmasıyla ilgili bir mutabakata varıyorlar. Bu beş noktada tesis kurulmasıyla ilgili. O bölgede sadece9 ilçe çöpü götürülüyor. Sonra bu rakam 30 ilçeye çıkıyor, bu 30 ilçenin atığının ibb tarafından bertaraf edilmesi bekleniyor. Harmandalı yeterli olmayacağı için diğer tesislerin kurulmasına karar veriliyor.

-2018 yılında bu mutabakata varıldıktan sonra Menderes, Urla, Bergama, Ödemiş’te ne olmuş? Çiğli Harmandalı’da biyo mekanizasyon yöntemiyle sağlıklı atık bertaraf süreci başlatılmış. Elde edilen elektrikle de ciddi gelir elde ediliyor ve 100 bin ailenin elektriği karşılanıyor.

HARMANDALI’YI TERK ETME KARARI VERDİK AMA…

Bölgede bir heyelan tehlikesi çıkıyor. İBB protokol yaparak bölgedeki heyelanın incelenmesini talep ediyoruz, bu inceleme devam ediyor. Ön raporlara göre heyelan oradaki atık tesisiyle ilgili bir şey değil. Eski jeolojik dönemlere giden bir kitlenin harekete geçmesiyle ilgili. Buna rağmen biz Harmandalı’yı terk etme kararı verdik.

2024 sonunda burayı kapatıp, 2025’te atık bertarafı ve çöp depolamayı sonlandırmayı düşünüyoruz.

4 AYRI NOKTADA ATIK BERTARAF TESİSİNE İHTİYAÇ VAR

4 ayrı noktada da atık bertaraf tesisine ihtiyaç var. Bergama ve Ödemiş’teki tesisler çalışıyor. 4500 İzmir’in toplam çöp oranı.

Urla ve Menderes’te bertaraf tesislerine ihtiyaç var. Urla ve Menderes’te ne oluyor? Urla’da ön görülen alan İYTE Rektörlüğü tarafından reddediliyor. Uzunkuyu taş ocağı tesisi de uygun görülmüyor. Orada durduruluyoruz.

Menderes’te uzun soluklu bir yolculuk var. 3. Yılın sonunda geldiğimiz nokta şu; olumlu değerlendirmeler, raporlar bir tarafta duruyor. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün olumsuz görüşü nedeniyle imalata başlayacak noktaya gelemiyoruz. 3 yıllık ÇED süreci var. 3 yılın dolmasına bir ay kaldı. 24 Ağustos’ta duracak.

VALİLİKTEN BİR RİCADA BULUNDUK

Valilikten bir ricada bulunduk. Dedik ki, durum bu sayın valimiz. Burada müdürlüğün önceki görüşüne dönmesi lazım ki, biz Menderes’te imalata başlayabilelim.

ÇÖPÜ NEREYE BERTARAF EDECEĞİZ PEKİ?

Harmandalı’yı biz zaten kapatmaya kararlıyız. Menderes, Urla’da izin vermiyorsunuz. Bergama’da kapasiteyi arttırmamıza izin vermiyorsunuz. Peki İBB ne yapacak? Nereye götürüp çöpü bertaraf edeceğiz. Kimin bahçesinde. Talep ettiğimiz yerlerle ilgili hepsiyle ilgili olumsuz görüş verilmiş. Bir yer bulup onunla ilgili ÇED sürecinin tamamlanması 3 yıl.

BU HEPİMİZİN PARASI DEĞİL Mİ?

Bergama, Menderes, Urla’da izin vermediniz. İzmir’in nüfusu sürekli artıyor. Bunlar olmadığı için biz 90 tırla, her gün 18 bin km yol yaparak, yılda 500 milyon lira bedel ödeyerek, çöpü bertaraf tesislerine taşıyoruz. Yıllık maliyeti taşımanın sadece 500 milyon lira. Bu hepimizin parası değil mi? Bu kamu zararı değil mi? Bugün değilse de bir gün bu kamu zararını yaratanlardan hesap sormak lazım. İzmir’de yaşayan herkesin hakkı var bu parada.

İZMİR’İN PARASINA YAZIK

Niye bize bunu çok görüyorsunuz. Biz taşımaya devam ederiz ama buna hakkınız yok. İBB’nin gücü buna yeter. Ama yazık. İzmir’e, İzmir’in parasına yazık.

MEZARLIK YERİ NEDEN VERİLMEZ?

Rica ile minnetle mezarlık yeri gösteriyoruz. Yok çünkü. Her yıl 200 bin metrekarelik mezarlık alanına ihtiyacımız var. 7 milyon metrekarelik bir mezarlık alanıyla ilgili talepte bulunmuşuz. Bakanlıklardan hepsinden taleplerimiz var. Hatta mahkeme kararları almışız. 260 bin metrekare ile ilgili. Mahkeme kararına karşın tahsis edilmeyen mezarlık alanları var.

Bunları niye tahsis etmiyorsunuz? Bu bir rant kapısı değil. Niye yıllarca bunları bize tahsis etmiyorsunuz. Bu nasıl bir ruh halidir. Beni cezalandırmak için İzmir’i niye cezalandırıyorsunuz. Mezarlık yeri neden verilmez?

856 İTFAİYECİ ÇALIŞTIRMAMIZ LAZIM, BİR YILDIR NEDEN KADRO AÇILMIYOR?

Mesela norm kadro ihtiyacımız nüfusumuz nedeniyle 1540 itfaiye memuru çalıştırmamız gerekiyor. Mevcut kadromuz 684. Aradaki fark 856 itfaiyeci çalıştırmamız lazım. Çevre Bakanlığı’ndan talep ediyoruz, bir senedir kadro açmıyorlar. Niye açmıyorsun? Maaşı biz veriyoruz. Kuralı sen koymuşsun? Norm kadrosu koymuşsun. İzmir’in 1540 itfaiyeci çalıştırması gerekiyor demişsin. Talep ediyoruz, niye vermiyorsun? Kendi yandaşlarımızı sokalım diye bir arayış içinde de değiliz.

CUMHURBAŞKANINA MEKTUP YAZMIŞTIM

12 Haziran’da Cumhurbaşkanına mektup yazdım. Birkaç talebimiz olmuştu. Engelli çalışmalarında kullanmak üzere engellilerin ad soyad ve iletişim bilgilerini istemiyoruz. Yaklaşık bir seneyi geçmiş, vermiyorlar.

100 elektrikli otobüs alacağız, yazımıza cevap vermiyorlar. Sadece izin gerekiyor. Yok.

6 elektrikli yolcu gemisi alacağız, izin yok. Mezarlıkları söylemiyorum bile.

GERÇEKTEN AKIL ALIR GİBİ DEĞİL

Beslenme çantalarına 20 gr fındık, 50 gr kuru üzüm koyacağız. Altından kalkabiliyoruz. Hesabını kitabını yapıyoruz. Bir seneyi geçti. İzin vermiyorlar. Çocukların fındığına, üzümüne neden izin vermiyorsunuz. Küçük küçük paketler çantalarına koyacağız. Gıda geçsin boğazlarından. Gerçekten akıl alır gibi değil. Bilmeniz lazım.

ASLA ŞİKAYET, YAKINMA İÇİN PAYLAŞMADIM BUNLARI

Bunlar yakınma, şikayet, mazeret diye algılanabiliyor. Asla bir şikayet, yakınma için paylaşmadım bunları sizlerle. Sadece bilinmesi lazım. Bütün çıplaklığıyla İzmirli bilsin istiyoruz. O yüzden sizinle paylaştık. Biz İBB olarak muktediriz. Kimsenin kaygısı, endişesi olmasın. Bu koşullarda en yüksek kalitede, en yüksek yatırımları yapmaya devam edeceğiz.

VALİDEN TALEP ETTİĞİMİ İZMİRLİNİN BİLMESİ LAZIM

Validen talep ettiğimi İzmirlinin bilmesi lazım. Sayın Valimiz ile aramızda iletişim, anlaşma problemi yok. Tabi ki konuşuyoruz, elinden geleni yapıyor. Ama sayın validen talep ettiğimi İzmirlinin bilmesi gerekiyor.

Tabi ki bulacağız çöp bertarafı için yer. Bakanlık, kamu kurumları el ele versinler, bu meseleyi beraber çözsünler. Ama bizim temennimiz el birliğiyle tıkanmış, kördüğüm olmuş bu meseleyi beraber çözelim.

TUNÇ SOYER’E YÖNELTİLEN SORULAR VE YANITLARI:

Soru: Otogar proje detayları ne durumda?

Yanıt: Hem taşınması hem yarışmayla ortaya çıkan projeler arasından seçim yapılması, bu süreçlerde yol alıyoruz. Ama paylaşmak için henüz erken. Çok kısa sürede daha somut bilgiyi paylaşacağız.

Soru: Müzakere masasından bir sonuç çıkmadı, AK Parti ile.

Yanıt: Umudum var. Sonuçta onlar da İzmir milletvekilleri. İzmir ile ilgili iyi şeyler yapmaları lazım. Herkes İzmir için kaygı duyuyor. Umudumu koruyorum. Mecliste yaptığım çağrıyı tekrarlıyorum, biz buna açığız ve hazırız. Birlikte yürüyelim. Belediyecilik öyle bir iş ki, herkesi kucaklamanız gerekiyor. O müzakere masasına ihtiyacımız var. Birlikte çalışmaya ihtiyacımız var.

Belediyecilik ortak aklı zorunlu kılar. Biz o umudu koruyoruz.

Soru: Kentsel dönüşüm..

Yanıt: Halk konutta 5 ayrı noktada kurduğumuz kooperatiflerle inşaatlar sürüyor. Örnekköy’de kendi kendimize durdurduğumuz bir süreç var. Beton kırılacak ve tekrar kaldığı yerden devam edecek. Kaynak sağlam, model sağlam, İBB’nin yeni organizasyon modelini de oluşturduk.

KENTSEL DÖNÜŞÜMLE İLGİLİ YEPYENİ BİR UFKU YAKINDA PAYLAŞACAĞIZ

Kentsel dönüşümde çok daha büyük adımlar atmaya yaklaştık. Asıl başka bir çalışmayı sürdürüyoruz. İzmir’in kırmızı hatlarını belirliyoruz şu anda. Fay hatları, sulak alanları, doğal SİT alanları, tarihi alanlar ve tarihi alanlar. Bu beş kırmızı çizginin üst üste oturtulmasıyla bu şehrin nereye doğru yapılaşmasına dair kararlar alıyoruz. Kentsel dönüşümle ilgili yepyeni bir ufku yakında paylaşacağız.

Türkiye’nin hiçbir kentinde böyle bir çalışma yok ama İzmir yapıyor. Önümüzdeki günlerde çözümlerimizi paylaşacağız.

Soru: Narlıdere Metrosu yeni eğitim öğretim yılına yetişecek mi?

Narlıdere metrosu yüzde 95 tamamlanmış durumda. Temin ettiğimiz kaynağın aktarılmasını bekliyoruz. Bunun için bakan beye de cumhurbaşkanına da talepte bulunduk. Tahmin ediyorum ki olumlu yanıt verilecektir. Son detaylar tamamlanacak. Yetiştirme konusunda elimizden gelen tüm gayreti göstereceğiz.

Yamanlar 144 hektar alan. 72 parsel özel mülk. 5 yıl orda açtığımız davayı kaybetmişiz. Oradaki kamulaştırma çalışmalarına ve parsel mülklerini kamulaştırma yoluna gitmiş olsaydık, daha 10 sene daha uğraşıyor olurduk. Çözüm önerdik diyenlerin çözümlerinin çözüm olmadığı ayan beyan ortada.

Soru: Tunç Soyer’in gözünden İzmir’de eksik kaldığınız, yapamadığınız şeyler var mı?

Yanıt: O kadar çok şey var ki. Pandemi çok ciddi ket vurdu. Deprem ciddi ket vurdu. Ondan sonra büyük deprem ket vurdu, çünkü biz 4 şehirde 2 bine yakın personelimizle konteyner kentler kurduk. Ciddi bir kaynak ve personel taşıması yaptık oraya. Bir yandan yaşadığımız ekonomik kriz. Borcumuz büyüyor. Yatırım kabiliyetimizi aşağı çekiyor. Birçok sebep nedeniyle 2019 yılında öngördüğümüz hizmet hızı sürekli geriye basıyor. Maalesef bunları gerçekleştirmekte zorlanıyoruz. Ekonomik kriz herkesin mutfağında yangına neden oldu. İBB’nin mutfağında da yangın var.

Soru: CHP’nin iyi bir muhalefet yapamadığı eleştirisi var.

Yanıt: Ne olacak CHP’nin halinden ne olacak AKP’nin haline geçseniz. Kuruluştaki oylarının altına indiler. Kimse AKP’nin en olduğunu konuşmuyor. Bence basınımız bu yönde kafa yormalı.

Soru: Yerel seçimler yaklaşıyor. İktidarın yerel seçime dönük planları var. İzmirliler e

Yanıt: Hiçbir İzmirli vatandaşımız bu engellemeler, çengeller nedeniyle mağdur olduğunu düşünmesin. İBB bütün hizmetlerini ve projelerini hayata geçirmeye muktedirdir. Torbalı’dan geliyorum şu anda, orda 1 milyar liralık yatırım yapıyoruz. İzmirlinin beklediği ne varsa yapmaya devam edeceğiz.

Soru: Tasarruf genelgesi var. İBB ve yatırımları etkilenecek mi?

Yanıt: Daha başka enstrümanlar bulamadılarsa bunu da kullanırlar, bizim önümüzü kesmek için. Ama biz devam edeceğiz. Biz zaten har vurup harman savuran, tasarruf etmeyen bir belediye değiliz.

Tarkan konseri yaptık mesela. Büyük paralar verildi, israftı denildi. Ekonomik etki analizi yaptırdık. Tarkan konserinin İzmir ekonomisine etkisini araştırdık. Konaklamada 42 milyon, perakende sektöründe 3.6 milyon lira, taşımacılıkta yaklaşık 3 milyon lira, yeme içme sektöründe 16,5 milyon lira. En az 100 milyon lira sadece o gün İzmir esnafına o gün ekstra gelir yaratılmış. Konaklama, yeme içme, taşımacılık ve benzeri kalemlerde yapılan araştırma.

Biz dış borcumuzu da gününde ödemeye devam ediyoruz. O nedenle kredi derecelendirme kurumlarındaki derecemiz 3A olarak devam ediyor. Kısacası biz tasarruf konusunda aman tasarruf et denecek en son belediyeyiz. Kime söylenmesi gerekiyorsa ona söylensin.

Soru: Harmandalı. Özgür Hızal, o bölgeye hiç gitmediğinizi iddia etti.

Yanıt: Sadece yalan deyip geçeyim. Böyle birşey olur mu? Ne demek gitmemek. Doğru değil. Oradaki vatandaşlarımızla ilgili çok ciddi bir destek çalışması da yaptık ayrıca. Mağduriyet yaşayanların beyaz eşyasının temininden, hatta çeyizinin iadesine kadar ciddi kaynak ayırdık. Tek tek hane hane çalıştık. Ama kira yardımı yapmaya devam ediyoruz.

Bu kadar heyelanın olduğu bir yer neden afete maruz bölge ilan etmiyorsunuz? Soru çok basit. Bana bunu sorana kadar dönüp kendisine bu soruyu sorması gerekmez mi? İBB oraya gitmemiş olabilir mi?

Soru: Çiğli Tramvayı ne durumda?

Çiğli tramvay hattında mali sıkıntı yaşıyoruz. Dün genel müdürle görüştük. Ama mutlaka çözeceğiz.

Soru: İşçilerin TİS’ten gelen geriye dönük ödemeleri ne zaman yapılacak?

Böyle bir borcu yok. İBB Türkiye’de bütün belediyeler arasında TİS’te en eşit işe eşit ücret başarısını sağlamış belediyedir. SODEMSEN başkanıyım aynı zamanda, diğer belediyelerin yaptığı anlaşmalardan haberdarım. İşçiden, emekçiden yana, sosyal hakları veren ve ücret düzenlemesini yapan bir belediyedir. Sosyal hakların ve maaşların ödenmesiyle ilgili hiçbir sıkıntısı ve borcu yoktur. Sadece bu TİS’in yapıldığı günden itibaren hakları doğdu. Onun da tamamını ödememizi bekliyorlar. Bu ay tamamını değil bir kısmını ödeyeceğiz, bir kısmını da önümüzdeki süreçte ödeyeceğiz. Hepsini bir kalemde yapmak isterdik. Ne yazık ki bunu yapamıyoruz. Ama en kısa sürede kapatmış olacağız.

Bu haber de ilginizi çekebilir: İzmir’de kuraklıkla mücadeleye susuz, atalık tohumla tarım çözümü!

En az 10 karakter gerekli
Tüm Yorumlar (2)


HIZLI YORUM YAP