Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Sosyal Medya

Trump’tan İran’a: Ateşkes yaşam desteğine bağlı

ABD Başkanı Donald Trump, İran ile yürütülen ateşkes sürecinin “son derece zayıf” olduğunu belirterek, Hürmüz Boğazı’nda askeri bir harekatın parçası olacak “Özgürlük Projesi”ni yeniden başlatacağını duyurdu.

Tahran cephesi ise ABD’ye “her seçeneğe hazırız” restiyle karşılık verdi.

ABD Başkanı Donald Trump, İran ile yürütülen ateşkes sürecinin "son

Washington ve Tahran arasındaki diplomatik köprüler, karşılıklı sert açıklamalarla bir kez daha sarsıldı. ABD Başkanı Donald Trump, iki ülke arasındaki müzakere trafiğinde gelinen noktayı “teslimiyet” ve “zafer” ekseninde değerlendirirken, Hürmüz Boğazı’ndaki ablukayı derinleştirecek askeri hamlelerin işaretini verdi.

“İMHAYI BİZ YAPACAĞIZ, TOPYEKÜN ZAFERE ULAŞACAĞIZ”

İran’ın sunduğu karşı teklifi “boş” olarak niteleyen Trump, sürece ilişkin stratejisini şu sözlerle ilan etti:

“İran bize aptalca bir teklifte bulundu. Gönderilen boş teklifin tamamını okumadım bile. Sıkılacağımı ya da yorulacağımı sanıyorlar. Topyekün zafere ulaşacağız. Planımız basit; nükleer silaha sahip olamazlar, olmayacaklar da. Anlaşma yapılana kadar onlarla ilgileneceğim.”

Trump ayrıca, İranlı müzakerecilerin tesislerdeki “nükleer tozun” çıkarılması için teknolojik yetersizlik itirafında bulunduğunu öne sürerek, “Bu tozu yeraltı tesisinin enkazından ancak ABD ya da Çin çıkarabilir” dedi.

HÜRMÜZ’DE “BÜYÜK ASKERİ OPERASYON” PLANI

6 Mayıs’ta durdurulduğu açıklanan “Özgürlük Projesi”nin yeniden masaya geldiğini belirten Trump, bu hamlenin kapsamını genişletti:

“Hürmüz’de Özgürlük Projesi’ni yeniden başlatmayı düşünüyorum. Bu, daha büyük bir askeri operasyonun bir parçası olacak. İran ateşkesi şu an adeta yaşam desteğine bağlı.”

GALİBAF’TAN ABD’YE CEVAP: “HER SEÇENEĞE HAZIRIZ”

Tahran cephesi, Trump’ın “beğenmedim” diyerek reddettiği teklifin ardından geri adım atmayacaklarını duyurdu. İran Meclis Başkanı Bakır Galibaf, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Her seçeneğe hazırız, ABD’nin İran’ın haklarını kabul etmekten başka yolu yok. İran halklarının haklarını kabul etmeyen tüm yaklaşımlar tamamen sonuçsuz kalacaktır. Ne kadar gecikirlerse ABD’li vergi mükellefleri kendi ceplerinden o kadar fazla masraf yapacak.”

MASADAKİ “TESLİMİYET” TARTIŞMASI

ABD’nin sunduğu 14 maddelik taslağı “teslimiyet” olarak niteleyen İran; Hürmüz Boğazı’ndaki ablukanın kalkması ve petrol yaptırımlarının 30 günde sona ermesini şart koşuyor. ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio ise “Özgürlük Projesi”ni, bölgede mahsur kalan 23 bin sivilin kurtarılması için başlatılan bir harekat olarak tanımlamaya devam ediyor.

Tahran merkezli Tasnim haber ajansı ise son durumu tek cümleyle özetledi: “Trump’ın tepkisi önem taşımıyor; o memnun değilse, bu İran için daha iyidir.”

Trump'tan İran'a: Ateşkes yaşam desteğine bağlı
Demokrat Gündem