Ekonomideki durgunluk sinyalleri giderek belirginleşirken, işsizlik verileri yaklaşan tehlikeyi gözler önüne serdi.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 yılı ikinci çeyrek işgücü istatistiklerine göre, sanayi sektöründe istihdam edilen kişi sayısı yıllık 121 bin kişi azaldı.
Aynı dönemde, TÜİK’in atıl işgücü olarak tanımladığı gerçek işsizlik oranı yüzde 27,3’e çıkarak 2021 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.
Ekonomi yönetiminin enflasyonla mücadele kapsamında uyguladığı sıkı para politikaları ve faiz artışları, üretimden istihdama kadar pek çok alanda olumsuz etkiler yarattı.
Yılın son çeyreğinde hem yüksek enflasyon hem de ekonomik durgunlukla karşılaşılabileceğine yönelik endişeler artarken, işgücü piyasasındaki veriler de bu tehlikeyi doğruluyor.
2024 yılının ikinci çeyreğinde toplam istihdam yıllık bazda 1 milyon 189 bin kişi artış gösterse de, sanayi sektöründe bu rakam tersine döndü.
Sanayi istihdamındaki düşüş, pandemi döneminden bu yana en düşük seviyeye geriledi ve sanayinin istihdam içindeki payı yüzde 20,5’e kadar düştü.
Sanayi sektöründe Haziran ayında yaşanan yüzde 4,7’lik üretim daralması, pandemiden sonraki en büyük düşüş olarak kayıtlara geçti.
Gerçek işsiz sayısının 10 milyon 890 bin kişiye ulaştığı bu dönemde, istihdamın yüzde 58,1’i hizmet sektöründe yoğunlaşırken, sanayideki gerileme endişe verici bir hal aldı.
Çeyreklik verilere göre, 1 milyon 965 bin kişi iş bulma umudunu kaybettiği için iş aramıyor, 1 milyon 880 bin kişi ise iş başı yapabilecek durumda olmasına rağmen iş aramaktan vazgeçmiş durumda.
Gençler arasında da durum pek parlak değil; 15-34 yaş grubundaki gençlerin yüzde 26’sı ne eğitimde ne de istihdamda yer alıyor.
Artan geçim zorlukları, emeklileri ve ev işleriyle meşgul olan kadınları da iş aramaya zorluyor.
Geçen yılın aynı döneminde ev işleriyle meşgul olduğu için iş aramayan kadınların sayısı 9 milyon 264 binken, bu sayı yüzde 17 azalarak 7 milyon 714 bine geriledi. Emeklilik nedeniyle iş aramayanların sayısı da yüzde 16 düşüşle 4 milyon 373 bin kişiye düştü.
Bu veriler, ekonomideki daralmanın iş gücü piyasasına etkilerini net bir şekilde ortaya koyuyor ve işsizlikte fırtınanın kapıya dayandığını gösteriyor.
İlginizi çekebilir: 2025’te Emekliye ve Çalışana Yüzde 20 Zam Sınırı