DOLAR 32,2234 -0.11%
EURO 34,9331 0.17%
ALTIN 2.445,790,57
BITCOIN 19759900,14%
İzmir
21°

PARÇALI BULUTLU

üst menü altı
İsveç’in NATO üyeliği Komisyon’dan geçti: ABD bu adıma ne karşılık verdi?

İsveç’in NATO üyeliği Komisyon’dan geçti: ABD bu adıma ne karşılık verdi?

Meclis Dışişleri Komisyonu tarafından, İsveç’in NATO'ya katılım protokolünün onaylanmasına ilişkin kanun teklifi kabul edildi

ABONE OL
27 Aralık 2023 10:14
İsveç’in NATO üyeliği Komisyon’dan geçti: ABD bu adıma ne karşılık verdi?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Meclis Dışişleri Komisyonu tarafından, İsveç’in NATO’ya katılım protokolünün onaylanmasına ilişkin kanun teklifi kabul edildi. 

Gerçekleşen teklife AK Parti, MHP ve CHP evet oyu verirken, İYİ Parti hayır oyu verdi. DEM Parti ise oylamaya katılmadı. İsveç ve ABD’den karar sonrası ilk açıklamalar da yapıld

Yapılan toplantıda, Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar, İsveç’in NATO’ya üyelik sürecine ilişkin Komisyonu bilgilendirdi, milletvekilleri de kanun teklifi üzerinde görüşlerini dile getirdi.

Teklife AK Parti, MHP ve CHP evet oyu verirken, İYİ Parti hayır oyu verdi. DEM Parti ise oylamaya katılmadı.

Ankara Finlandiya’nın üyeliğine vize verdi

Komisyon aşamasının tamamlanmasının ardından gözler artık Genel Kurul’da olacak. İsveç’in NATO üyeliğine ilişkin teklifin Genel Kurul’da ne zaman ele alınacağına dair bir takvim yok.

Torba Yasa Teklifi görüşmelerinin ardından Genel Kurul, 16 Ocak 2024’e kadar tatile girecek. Bu tarihten sonra ele alınması beklenen teklifin Genel Kurul’da kabul edilmesi için salt çoğunluk gerekiyor.

İsveç, Ukrayna – Rusya savaşının başlamasının ardından Finlandiya ile birlikte NATO’ya girme kararı almıştı. Ancak Türkiye her iki ülkenin de üyeliğine itiraz etti. İtiraza, iki ülkenin terör örgütleriyle ilişkileri, terör örgütü üyelerinin iade edilmemesi ve Türkiye’ye yönelik silah ambargoları gerekçe gösterildi.

Geçen yıl mayıs ayında Madrid’de yapılan NATO zirvesinde İsveç ve Finlandiya, Türkiye’ye dönük taahhütleri içeren üçlü muhtıraya imza attı. Oluşturulan daimi mekanizma çerçevesinde yükümlülüklerini yerine getirince, Ankara Finlandiya’nın üyeliğine vize verdi.

İsveç’in NATO üyelik işlemleri ise hem yükümlülüklerini yerine getirmediği hem de Kuran-ı Kerim ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik provokatif eylemler nedeniyle askıya alındı. Temmuz ayında Vilnius’ta gerçekleşen NATO Zirvesi’nin ardından İsveç’in NATO Katılım Protokollerinin Meclis’e sevk edilmesi kararı alındı.

23 Ekim’de de Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç’in NATO’ya üyelik sürecine ilişkin teklifi Meclis’e gönderdi.

ABD durumu memnuniyetle karşıladı

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğine ilişkin attığı son adımı büyük memnuniyetle karşıladığını kaydetti.

Bakanlık açıklamasında, “Başkan Biden, uzun zamandır Türkiye’nin F-16 filosunun modernizasyonuna verdiği açık desteği sürdürmektedir ki bu durum NATO’nun operasyon kabiliyetini geliştirecektir.” ifadelerine yer verildi.

TBMM Dış İlişkiler Komisyonunda İsveç’in NATO’ya üyeliğine ilişkin teklifin kabul edilmesini memnuniyetle karşıladıklarını kaydeden ABD Dışişleri Bakanlığı, Ankara’ya F-16 satışına ilişkin Kongreye resmi bildirim yapılıncaya kadar bu tür dış silah satım süreçlerine ilişkin açıklama veya yorum yapamayacaklarını da belirtti.

Kaynak : NTV

Önerilen haber: Tepkilere neden olmuştu: Sinan Oğan’dan ‘Londra’ ve ‘atkı’ açıklaması

En az 10 karakter gerekli
Tüm Yorumlar (2)


HIZLI YORUM YAP