DEMOKRAT GÜNDEM- Geçtiğimiz yaz İzmir’de sağanak yağış sırasında iki kişinin hayatına mal olan elektrik çarpması olayında, altı uzmanın hazırladığı yeni bilirkişi raporu, olayda birinci dereceden sorumlu dört kişiyi ve ihmal zincirini gözler önüne serdi. 23 yaşındaki genç kadın ve onu kurtarmaya çalışan 44 yaşındaki vatandaşın ölümüyle sonuçlanan trajedide, kurumlar arası koordinasyon eksikliği ve teknik ihmaller ön plana çıkıyor.
BİLİRKİŞİ RAPORU DÖRT ANA SORUMLUYU İŞARET ETTİ
Rapora göre, dört kişinin olayda en yüksek teknik sorumluluğu bulunuyor: İZSU taşeronu Argan Mühendislik’ten inşaat mühendisi D.K. ve üç GDZ Elektrik çalışanı F.A., arıza onarım müdürü A.K. ve arıza onarım ustası M.T.
Raporda, GDZ Elektrik arıza onarım müdürü A.K.’nin 2019’da gerçekleşen elektrik kaçağı olaylarına rağmen, 9 Ocak 2024’te yüzeye yakın kablo eki işlemine kesin çözüm getirmediği belirtiliyor. A.K.’nin yağmur suyu mazgallarının hemen yanından geçen hatların can ve mal güvenliğini tehdit ettiğini görmediği ve arıza ekiplerinin bozdukları asfaltın yenilenmesi için İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne başvuruda bulunmak üzere gerekli GDZ Elektrik birimlerini harekete geçirmediği ifade edildi.
GDZ Elektrik personeli F.A., kabloların mazgallara çok yakın olduğunu görmesine rağmen yerlerini değiştirmediği için eleştirildi. Raporda, F.A.’nın “elektrikle ilgili bir fen adamı” olarak, elektrik ve suyun “yan yana gelmemesi gereken iki tehlikeli unsur” olduğunu anlayabilecek ve su birikintisi durumunda elektrik kaçağının can ve mal güvenliğini tehdit edeceğini bilecek yeterli bilgiye sahip olduğu vurgulandı.
İZSU taşeronu Argan Mühendislik’ten inşaat mühendisi D.K.’nin, 3 Ocak 2024’te olay yerinde yaptığı ve yaptırdığı yağmur suyu rögarlarının hatalı imalatı nedeniyle birinci derece sorumluluğu bulunduğu kaydedildi.
GDZ Elektrik arıza onarım ustası M.T.’nin, 9 Ocak 2024’te yapılan kablo eki işinde kabloların yüzeye yakın ve mazgala aşırı yakın olduğunu görmesine rağmen bu durumu amirleriyle paylaşmadığı, acil durum koduyla olay yerini işaretlemediği ve güvenlik çemberi oluşturmadığı belirtildi.
“CAN GÜVENLİĞİ TEHDİDİ” GÖRMEZDEN GELİNDİ
Raporda, özellikle elektrik personeli F.A.’nın durumuna dikkat çekiliyor: “Kabloları derine alınmaması sonucunda olası bir su birikintisi mevcudiyetinde, elektrik kaçağı durumunda can ve mal güvenliğini tehdit edeceğini bilecek, elektrik ile suyun yan yana gelmemesi gereken iki tehlikeli unsur olduğunu anlayabilecek bilgi birikimine sahip olan ‘elektrikle ilgili bir fen adamı’ olduğu dikkate alınarak olayın meydana gelmesinde teknik yönden 1. derece etkisi olduğu anlaşılmıştır.”
GDZ Elektrik arıza onarım müdürü A.K.’nin de “yağmur suyu mazgallarının hemen yanı başından geçen hatların can ve mal güvenliğini tehdit ettiğini görmemesi” ve “arıza ekiplerinin bozdukları asfaltın yenilenmesi için gerekli birimleri harekete geçirmemesi” de eleştirilen noktalar arasında.
KURUMLAR ARASI KOORDİNASYON EKSİKLİĞİ
Bilirkişi raporunda ayrıca GDZ Elektrik yöneticilerinden ve İZSU yetkililerinden oluşan 11 kişinin daha olayda “ikinci derece” etkisi olduğu belirtiliyor. Bunlar arasında GDZ Elektrik Metropol Bölge Müdürü Teknik Şefi A.O.K., GDZ Elektrik operasyon takım yöneticisi A.S., İZSU teknik amiri M.Z.A. ve diğer bazı yetkililer yer alıyor.
Rapor, iki kurum arasında yeterli koordinasyon bulunmamasının ve altyapı çalışmalarında gerekli denetimlerin yapılmamasının olayın meydana gelmesinde temel faktörler olduğunu vurguluyor.
İKİ GENÇ İNSANIN HAYATINA MAL OLAN TRAJEDİ
İzmir’in Konak ilçesi Alsancak semtinde 12 Temmuz 2024’te yaşanan sağanak yağış sırasında, yolun karşısına geçmeye çalışan Özge Ceren Deniz (23), su birikintisine basınca elektrik akımına kapıldı. Genç kadını kurtarmaya çalışan İnanç Öktemay (44) da aynı şekilde akıma kapılarak hayatını kaybetti.
Soruşturma kapsamında ilk etapta 42 şüpheli yakalanmış, 13’ü tutuklanmıştı. Yargılama sürecinde İZSU çalışanı 2’si tutuklu 6 sanığın memur olmaları nedeniyle dosyaları ayrılmış, ara kararda tutuklu 4 sanık tahliye edilmişti.
“TEKNİK ANALİZ” VE YENİ KEŞİF
Mahkeme heyeti tarafından oluşturulan yeni bilirkişi heyeti, inşaat, çevre, elektrik mühendisleri ile iş sağlığı güvenliği uzmanı olmak üzere 6 kişiden oluşuyor. Heyet, 9 Aralık 2024’te olay yerinde ikinci kez keşif yaparak 309 sayfalık detaylı bir rapor hazırladı.
Raporda, sanıkların olaya etkilerinin “teknik analize dayalı olarak” 4 ayrı derecede sınıflandırıldığı ve “daha çok ile daha az arasında” derecelendirme yapıldığı belirtiliyor.
Davanın önümüzdeki duruşmasında yeni bilirkişi raporunun değerlendirilmesi ve sanıkların savunmaları bekleniyor. Kamuoyu, özellikle hayatını kaybeden iki vatandaşın aileleri, adaletin tecelli etmesini bekliyor. (HABER MERKEZİ)