Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Sosyal Medya

Gözler 3 büyük şehirde: İzmir il başkanı görevden mi alınacak?

CHP’de kurultay delegelerinden toplanan 900’e yakın imza bugün 74 il başkanı tarafından genel merkeze teslim edilirken; Kılıçdaroğlu yönetiminin İstanbul, Ankara ve İzmir’in de aralarında bulunduğu kritik illere yeni başkanlar ataması ve Meclis grubuna müdahale etmesi bekleniyor.

CHP’de kurultay delegelerinden toplanan 900’e yakın imza bugün 74 il

Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) “butlan” ve “mahkeme kararı” tartışmaları eşliğinde yürüyen liderlik mücadelesi bugün en kritik eşiğine ulaştı.

Özgür Özel liderliğindeki seçilmiş yönetim ile hareket eden 74 il başkanı, olağanüstü kurultay talebiyle delegelerden topladıkları 900’e yakın imzayı bugün resmi olarak genel merkeze sunacak ve ardından parti genel merkezi önünde kitlesel bir açıklama yapacak. Aynı saatlerde ise mahkeme kararıyla göreve gelen Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığındaki Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplanacak. MYK gündeminde, imza hareketine öncülük eden İstanbul, Ankara ve İzmir gibi metropol illerin yönetimlerinin görevden alınarak yerlerine yeni il başkanlarının atanması yer alıyor.

“ÖZGÜR ÖZEL İÇİN İHRAÇ DÜŞÜK İHTİMAL”

Genel merkez koridorlarında, atama kararlarının yanı sıra bazı belediye başkanları ve il başkanlarına yönelik yeni ihraç süreçlerinin de masaya yatırılabileceği konuşuluyor. Kılıçdaroğlu kanadından kurmaylar, süreçte sert ve intikamcı bir tutum izlenmeyeceğini savunarak, adı kurultay davasında şaibe ile anılan isimler dışında geniş çaplı bir tasfiyenin planlanmadığını ifade ediyor. Aynı kaynaklar, Özgür Özel’in ihraç edilmesinin gündemde olmadığını, Özel parti içi gerilimi tırmandıracak çok sert bir hat çizmedikçe bu ihtimalin düşük olduğunu belirtiyor.

MUHALİF KANATTAN “TASFİYE VE İNTİKAM” TEPKİSİ

Özgür Özel yönetimi ise genel merkezin “birlik” açıklamalarının sahayı yansıtmadığını öne sürüyor. Mevcut yönetimi tüzüğe aykırı ihraçlar yapmak ve genel merkez personelini işten çıkarmakla suçlayan muhalif kanat, son olarak çaycı ve sekreterlerin de dahil olduğu 20’ye yakın çalışanın işine son verildiğini duyurdu. Görevden almalara tepki gösteren Burhanettin Bulut, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Sekreterinden temizlik görevlisine, çay ocağı çalışanından fotokopi sorumlusuna kadar 20 emekçi daha, gözü dönmüş bu anlayışın intikam hırsına kurban edildi. Kurultay söz konusu olduğunda ‘tedbir’ arkasına sığınanlar, yıllardır baba ocağında alın teri döken emekçilere gelince adeta şahin kesiliyor.”

İL ÖRGÜTLERİNDE “ATAMA YÖNETİMİ TANIMAMA” RESTİ

Genel merkezin bugün yapması beklenen il başkanı atamalarının örgüt tabanında fiziki bir gerilime yol açmasından endişe ediliyor. Olası görevden almaları değerlendiren bazı mevcut il başkanları, atanmış bir yönetimi tabanın kabul etmeyeceğini ve bu kararları tanımayacaklarını ilan etti. Geçmişte genel merkez ve İstanbul il başkanlığında yaşanan sert tartışmaları hatırlatan başkanlar, kavga niyetinde olmadıklarını ancak atama yönetimlerine karşı demokratik tepkilerini göstereceklerini, mahkeme kararı olmaksızın emniyet güçleri eşliğinde devir teslim yapılmaması gerektiğini vurguluyor. Alanlardaki tepki mimarisi için Özel yönetiminin işaretini bekleyen örgütlerde, “yeni parti” alternatifinden parti içi muhalefeti sürdürmeye kadar farklı yol haritaları tartışılıyor.

MECLİS GRUBUNDA “GRUP BAŞKANVEKİLLİĞİ” KRİZİ

Kritik MYK toplantısında sadece yerel örgütler değil, partinin TBMM grubu da hedefte. Kılıçdaroğlu’nun, daha önce tedbirli olarak disipline sevk edilen Grup Başkanvekilleri Ali Mahir Başarır ve Gökhan Günaydın’ın yerine yeni isimler atayabileceği iddia ediliyor. Özgür Özel kanadı, bu hamlenin Meclis İçtüzüğü’ne ve parti grup yönetmeliğine açıkça aykırı olacağını savunuyor. Kulislerdeki senaryolara göre, atama gerçekleşirse Özel ekibi ilk olarak Meclis Başkanlığı’nın bu kararı reddetmesini bekleyecek; kararın kabulü halinde ise grupta güvensizlik önergesi verilerek atanan isimlerin düşürülmesi ve yeniden seçim sandığı konulması planlanıyor. İmza tesliminin ardından il başkanlarının Özgür Özel ile yapacağı zirveden çıkacak kararlar partinin geleceğini şekillendirecek.

Demokrat Gündem