DOLAR 32,3400 -0.07%
EURO 34,8790 0.06%
ALTIN 2.392,77-0,15
BITCOIN 20731850,83%
İzmir
21°

PARÇALI AZ BULUTLU

üst menü altı
İzmir'in Kanal İstanbul'u Çeşme Projesi hakkında flaş gelişme: Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'ndan 'yürütmenin durdurulması' kararı

İzmir'in Kanal İstanbul'u Çeşme Projesi hakkında flaş gelişme: Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'ndan 'yürütmenin durdurulması' kararı

ABONE OL
29 Kasım 2022 12:43
İzmir'in Kanal İstanbul'u Çeşme Projesi hakkında flaş gelişme: Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'ndan 'yürütmenin durdurulması' kararı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu Çeşme Turizm Bölgesine ilişkin Danıştay 6. Dairesinin yürütmeyi durdurma red kararını kaldırdı ve yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Çeşme Projesi'ne dair yaşanan flaş gelişme ile idare artık hiçbir işlem yapamayacak. Kurul kararının Danıştay 6. Dairesi'ne gitmesi ve 6. Daire'nin de bu yönde karar vermesi bekleniyor.

DEMOKRAT GÜNDEM-HABER MERKEZİ- Cumhurbaşkanlığının yayınladığı kararname ile Çeşme Kültür ve Turizm Bölgesi planlama sürecine karşı TMMOB, İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası, EGEÇEP ve vatandaşlar yürütmenin durdurulması yönünde dava açmıştı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, geçtiğimiz günlerde İzmir'e yaptığı programda Çeşme Projesi ile ilgili planlama sürecinin sürdüğünü, Aralık ayında askıya çıkacağını açıklamıştı.

İzmir'in Kanal İstanbul'u olarak bilinen Çeşme Projesi hakkında açılan yürütmeyi durdurma talepli davada Danıştay 6. Dairesi, projenin 'planlama ilkelerine ve kamu yararına uygun olmadığı' yönündeki bilirkişi raporunu dikkate almamış ve yürütmenin durdurulması talebini oy çokluğuyla reddetmişti.

""

Bunun üzerine TMMOB, İzmir Tabip Odası, İzmir Barosu, EGEÇEP gibi sivil toplum ve meslek örgütleri Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'na başvurarak itirazda bulunmuştu.

DANIŞTAY İDARİ DAVA DAİRELERİ KURULU, 6'INCI DAİRENİN RED KARARINI KALDIRDI

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Emek ve Demokrasi güçlerinin başvurusunu haklı bularak, Danıştay 6. Dairesi'nin yürütmenin durdurulması red kararını kaldırdı ve yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Kararda alt karar olarak İzmir Barosu ve İzmir Tabip Odası'nın projeyle ilgili menfaat ilişkisi olmaması nedeniyle davaya bundan sonra hukuken taraf olamayacağı hükmü de yer aldı. 

""

KARARDA SONUÇ NE? 

Kararda, "KARAR SONUCU: Açıklanan nedenlerle; 1. Davacılardan İzmir Barosu ve İzmir Tabip Odasının itirazlarının yukarıda belirtilen gerekçe ile REDDİNE; İzmir Barosu yönünden oyçokluğu, İzmir Tabip Odası yönünden oybirliğiyle, 2. Diğer davacıların İTİRAZLARININ KABULÜNE; 3. Danıştay Altıncı Dairesince verilen yürütmenin durdurulması isteminin reddine ilişkin 15/06/2020 tarih ve E:2020/3285 sayılı kararın, İzmir Barosu ve İzmir Tabip Odası haricindeki davacılar yönünden KALDIRILMASINA, 4. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 27. maddesinin ikinci fıkrasında öngörülen şartların birlikte gerçekleştiği anlaşıldığından, dava konusu Cumhurbaşkanı Kararının anılan davacılar yönünden YÜRÜTÜLMESİNİN DURDURULMASINA, 5. 13/10/2022 tarihinde, usulde (davacılardan Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği yönünden) ve esasta oyçokluğu ile karar verildi" denildi. 

KURUL KARARI SONRASI GEREKÇELİ KARAR BEKLENECEK

Flaş gelişmeyle Cumhurbaşkanlığının 12 Şubat 2020 tarihli Çeşme'nin turizm bölgesi ilan edilmesi ile ilgili yürütmeye dair tüm iş ve işlemler durdurulmuş oldu. Karara göre idare artık hiçbir işlem yapamayacak. Hukukçular kararın Danıştay 6. Dairesi'ne gideceğini ve nihai kararın çıkacağını belirtti. Hukukçular, bu karar ile birlikte gerekçeli kararın da bekleneceğini ancak normal koşullarda gerekçeli kararın da Kurulun verdiği karar yönünde karar vermesi sonucunun çıktığını, süreci takip edeceklerini kaydetti.

SEFA YILMAZ: SÜRECİ TAKİP EDECEĞİZ

İzmir Barosu Başkanı Avukat Sefa Yılmaz, “Emek ve demokrasi güçleri olarak açtığımız davadan bu kararın çıkması sevindirici. Sonuç bizi memnun etti. Gerçi hukuken doğru olmayan şeyler yapılmaya devam etti. Ancak bundan sonra hukuken doğru kararlar verileceği inancını taşıyoruz. Yargıdan umudumuzu hiçbir zaman kesmedik. Ancak yargının bağımlı olması ülkenin en büyük sorunlarından birisi. Süreci takip edeceğiz” dedi.

TMMOB  ORTAK BASIN AÇIKLAMASI YAPACAK

TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı İlker Kahraman, kararı sevindirici ve önemli bir gelişme olarak nitelendirdi. Kahraman TMMOB'un konuya dair ortak bir basın açıklaması da yapacağını belirtti. Kahraman, “Sonuçtan mutluyuz. Adalete güveniyoruz. İzmir halkına hayırlı olsun diyoruz. Ortak basın açıklaması da yapacağız” ifadelerini kullandı.

""

SÜLEYMAN KAYNAK: LEHİMİZE VERİLEN KARAR SEVİNDİRİCİ

Danıştay 6. Dairesi'nin yürütmenin durdurulması talepleri hakkında verdiği red kararını Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'na itiraz ederek taşıyan paydaş kurumlardan İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Süleyman Kaynak da kararın sevindirici olduğunu ve süreci takip edeceklerini belirtti.

KAYNAK: KURUL, 'VERDİĞİNİZ KARAR DOĞRU DEĞİL' DEMİŞ OLDU

Oda Başkanı Prof. Süleyman Kaynak, “Cumhurbaşkanlığının Çeşme bölgesinde yeni bir düzenleme yapmasıyla ilgili bir kararı vardı. Buna karşı yürütmenin durdurulması için TMMOB, İzmir Barosu ve İzmir Tabip Odası olarak dava açmıştık. Bu konuda bilirkişi raporu bizim lehimize bir rapor düzenlemiş olmasına rağmen, (yani Danıştay 6. Dairesi bilirkişinin 'davacılar haklıdır' demesine rağmen,) yürütmenin durdurulması talebimizi reddetmişti. Bunun üzerine davacılar olarak Danıştay Dava Daireleri Kurulu'na itiraz etmiştik. Danıştay üst makamı Dava Daireleri Kuruludur. Kurul, kendi 6'ıncı dairesinin bu kararını düzeltti. Bu kararla, 'Bilir kişi raporu hususunda yürütmenin durdurulması gerekir. Danıştay 6'ıncı daire olarak verdiğiniz karar doğru değil' demiş oldu. Cumhurbaşkanlığının Çeşme ile ilgili planladığı uygulamaya karşı açtığımız yürütmeyi durdurma talebi Danıştay Dava Daireleri Kurulu kurulu tarafından onaylanmış oldu yani yürütme durdurulmuş oldu. Bu, davacı olarak bizim lehimize verilmiş bir karar” değerlendirmesini yaptı.

KAYNAK: TABİP ODASI VE İZMİR BAROSU HUKUKEN TARAF OLMAYACAK AMA..

Kararda itiraz eden paydaş kurumlardan İzmir Tabip Odası ve İzmir Barosu'nun 'konuyla ilgili menfaat ilişkisi olmaması nedeniyle taraf olması mümkün değildir' şeklinde bir alt kararı da olduğunu kaydeden İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak, “Kararda, İzmir Tabip Odası ve İzmir Barosu'nun bu konuda menfaat ilişkisi olmadığı da belirtilerek, baro ve odamızın dava sürecinde artık taraf olmayacağı şeklinde bir alt karar da var. Yani dava sürecini bundan sonra TMMOB yürütecek. Biz davanın bundan sonraki sürecine hukuken taraf olmayacak. Biz hukuken taraf olmasak da süreci takip edeceğiz. Toplumun bu konudaki haklarının korunmasında sonuna kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Bundan sonra gerçekçeli karar beklenecek ve ona göre bir yol haritası çizilecek. Kurulun kararı Danıştay 6. Daire'ye dönecek, 'yürütmeyi durdurmanız gerekiyor' denecek. 6'ıncı Daire'nin bundan sonraki süreci nasıl yürüteceğini göreceğiz” değerlendirmesini yaptı.

SENİH ÖZAY: KARAR UYGULANMAZSA HEM CEZAİ HEM HUKUKİ SORUMLULUK ORTAYA ÇIKAR

Çeşme Projesi'ne vatandaşlar adına dava açan Çevreci avukat Senih Özay da, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu Çeşme Turizm Bölgesine ilişkin Danıştay 6.'ıncı Dairesi'nin yürütmeyi durdurma red kararını kaldırıp yürütmenin durdurulmasına kararının sevindirici bir gelişme olduğu değerlendirmesini yaptı.

ÖZAY: KURUL, DANIŞTAY 6. DAİRE'YE 'YANLIŞ YAPMIŞSIN' DİYOR VE…

Avukat Senih Özay, “Hukukçular olarak, barolar olarak bu yargı kararına uyulması gerekiyor. 30 günlük süre var. Bu aşamadan sonra artık karar uygulanmazsa bütün davadaki sorumlular, bakanlar, cumhurbaşkanı, genel müdürlerin hem hukuki hem cezai sorumluluğu ortaya çıkacak. Heyecanı olan işadamlarının da (Arap olsun Türk olsun,) korkup ürküp, 'Paramız mahvolur' diye geri durmaları beklenir. Genel kurul, 'Yürütmeyi durdurmayı reddetmiştin, yanlış yapmışsın' diyor. Danıştay 6. Daire'ye gidecek, orada ne olacağını bilmiyoruz. Ama gidişat ve toplumsal refleks orada da sonuç aldırabilir. Genel kurulun verdiği karar yürütmeyi durdurma red kararını kaldıran ve yürütmeyi durdurma kararı veren karar ise süreç bu şekilde yürür” diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

İzmir'in Kanal İstanbul'u olarak tanımlanan Çeşme Projesi'ne yönelik Danıştay 6'ıncı Dairesi'ne TMMOB, İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası, EGEÇEP'in içinde bulunduğu Emek ve Demokrasi Güçleri taraından yürütmeyi durdurma talebiyle dava açılmıştı.

Danıştay 6'ıncı Dairesi, yürütmeyi durdurma kararı hakkında red kararı vermişti. Mahkemenin atadığı bilirkişilerin hazırladığı bilirkişi raporu da 'kamu yararına ve planlama ilkelerine aykırıdır' demesine karşın rapor dikkate alınmamıştı. Danıştay 6'ıncı Dairesi'nin yürütmeyi durdurma taleplerini red etmesi sonrası karara itiraz edilmişti.

KARAR SONUCU:

Açıklanan nedenlerle;

1. Davacılardan İzmir Barosu ve İzmir Tabip Odasının itirazlarının yukarıda

belirtilen gerekçe ile REDDİNE; İzmir Barosu yönünden oyçokluğu, İzmir Tabip Odası

yönünden oybirliğiyle,

2. Diğer davacıların İTİRAZLARININ KABULÜNE;

3. Danıştay Altıncı Dairesince verilen yürütmenin durdurulması isteminin reddine

ilişkin 15/06/2020 tarih ve E:2020/3285 sayılı kararın, İzmir Barosu ve İzmir Tabip Odası

haricindeki davacılar yönünden KALDIRILMASINA,

4. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 27. maddesinin ikinci fıkrasında

öngörülen şartların birlikte gerçekleştiği anlaşıldığından, dava konusu Cumhurbaşkanı

Kararının anılan davacılar yönünden YÜRÜTÜLMESİNİN DURDURULMASINA,

5. 13/10/2022 tarihinde, usulde (davacılardan Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları

Birliği yönünden) ve esasta oyçokluğu ile karar verildi.

 

""

 

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP