DOLAR 32,3877 -0.11%
EURO 34,5965 -0.63%
ALTIN 2.386,51-1,98
BITCOIN 1940478-5,41%
İzmir
24°

AÇIK

üst menü altı
İzmir'in Kanal İstanbul'u 'Çeşme Projesi'ne  dur dediler…. 'Talanın, yağmanın tam karşısındayız'

İzmir'in Kanal İstanbul'u 'Çeşme Projesi'ne dur dediler…. 'Talanın, yağmanın tam karşısındayız'

ABONE OL
5 Ekim 2022 13:15
İzmir'in Kanal İstanbul'u 'Çeşme Projesi'ne  dur dediler…. 'Talanın, yağmanın tam karşısındayız'
0

BEĞENDİM

ABONE OL

DEMOKRAT GÜNDEM-MELİSA GÖNEN- Yarımada Talanını Durdur Koordinasyonu, "İzmir'in Kanal İstanbul'una Dur" demek için bir araya gelme çağrısında bulundu. Talanın da yağmanın da tam karşısında olduklarını haykırmak için bir arya geldiklerini ifade eden doğa savunucuları, eylül ayında Çeşme'de gerçekleştirilen kampanyada toplanan imzaları İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne basın açıklaması ile teslim edeceklerini açıklamıştı. 

"TALANIN YAĞMANIN TAM KARŞISINDAYIZ"
Yarımada Talanını Durdur Koordinasyonu üyeleri bugün Çankaya'da İzmir Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü önünde toplandı. Koordinasyon üyeleri  adına basın açıklaması metnini  okuyan Selin Vural,  "İzmir’in doğal yaşamına, güzelliklerine ve turizm ekonomisine ev sahipliği yapan Yarımadayı, dolayısıyla İzmir’i tehdit eden, İzmir’in Kanal İstanbul’u olarak bilinen ve ayrıntıları sır gibi saklanan “Çeşme Turizm (Talan) Projesini” durdurmak için mücadelemiz devam ediyor. Çeşme’deki kamu arazilerinin %55’i talan projesinin alanı içinde yer alıyor. Turizm geliştirme bölgesi olarak belirlenen 166,2 milyon m2’lik, %98’i kamuya ait bu alan turizm yatırımcılarına satılmak için çok sayıda parsele bölünüyor. Kamu malı olan, yani hepimizin olan dönümlerce arazi sermayeye aktarılıyor. Yarımada’nın sahilleri ve hatta Yarımadanın sahilleri de satışa dahil  edilmiş durumdadır. Yarımada’da planlanan bu talanın, bu yağmanın tam karşısındayız" şeklinde konuştu. 

BÖLGEDE DİKKATE DEĞER BİR TÜR ÇEŞİTLİLİĞİ VAR
Bu alanda endemik, nadir ve acil korunması gereken on dokuz tür olduğunun belirtildiği basın açıklamasında,  bölgede bazıları nadir görülen kuş türleri de olmak üzere tür çeşitliliği vurgusu yapılarak, "Bunlardan bazıları da soyları tehlike de olan tavşancıl, bıyıklı doğan ve küçük kerkenez. Proje alanı soyu tükenmek üzere olan Akdeniz fokunun Ege kıyılarında işaretlenen beş öncelikli üreme alanını da barındırıyor" denildi. 

TOPLANTILAR DÜZENLENDİ RAPORLAR HAZIRLANDI
"Doğal yaşam alanlarını yok edecek bu projeye karşı ilk günden itibaren, Türkiye Mimar Mühendis Odaları TMMOB, İzmir Tabip odası, Barosu, yaşamdan yana olan Çevre örgütleri, ve Siyasi Partiler, yoğun bir karşı koyuşla kararlı bir mücadele içinde olduğu vurgulanarak, "Davalar açıldı, basın açıklamaları yapıldı, projeyle ilgili tüm Yarımada’da yaygın şekilde bilgilendirme toplantıları yapıldı. Bilim insanları, Meslek odaları, Kent Konseyleri Çalıştaylar, toplantılar düzenledi, raporlar hazırlayıp, kamuoyu ile paylaştılar" denilerek mücadele için bugüne kadar atılan adımlar özetlendi. 

""
"MÜCADELEYİ KOORDİNE ETMEYİ HEDEFLEDİK"
Tüm bu çalışmaların yanında Yarımada yerellerinde yeni bir mücadele ağı örmek gerektiği vurgusuyla devam eden basın açıklamasında Yarımada Talanını Durdur Koordinasyonu'nun oluşturulma sürecine de değinildi. "Yarımada’da yerelinde mücadeleyi koordine edecek, yereli bilgilendirecek, talan projesini, bu projenin neden olacağı yıkımları anlatacak, bölgede kamuoyu oluşturacak, mücadeleyi örecek Yarımada Talanını Durdur Koordinasyonu’nu oluşturuldu" denildi. 

DUYARLILIĞI ARTIRMAK HEDEFLENDİ
Yapılan çalışmaların bir ayağı olarak Çeşme  bölgesinde başlatılan bir imza kampanyası kararı alınma amaçlarının da açıklandığı basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "Bu imza kampanyası ile yurttaşlarla yüz yüze temas edip, hem bire bir bilgilendirme hem duyarlığı  artırmak hedeflendi. Toplanan imzalarında bu projeden vazgeçilmesi talebi ile İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne teslim etmek kararı alındı."

"BU YOLDAN DERHAL VAZGEÇİLMELİ"
Duyarlı yurttaşların imzalarını teslim etmek için burada bulunduklarını aktaran Selin Vural, koordinasyon adına talepleri de dile getirdi.  "Toplumsal hiçbir yararı olmayacağı iktidar tarafından seçilmiş Bilirkişi heyetinin raporuna geçmiş, toplumun her kesiminin reddettiği, yalnız insanların değil bölgede yaşayan her canlının, varlığın, yaşam alanlarını ortadan kaldıracak olan bu projenin hemen durdurulması ve geriye dönüşü olmayacak bu yoldan derhal vazgeçilmesidir" diyerek bu talepler için sonuna kadar mücadele edecekelerini de duyurdu. 

4 BİNE YAKIN İMZA TESLİM EDİLDİ
Selin Vural tarafından okunan basın açıklaması metni sonrasında Çeşme'de toplanan 4 bine yakın imza Kültür ve Turizm Bakanlığı İl Müdürlüğü'ne teslim edildi.
 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP