DOLAR 32,3619 -0.37%
EURO 34,6638 -0.45%
ALTIN 2.384,19-1,57
BITCOIN 18915171,44%
İzmir
22°

AZ BULUTLU

üst menü altı
İzmirli avukatlardan Bakanlığa çağrı: 'Zeytinliklerle uğraşmaktan vazgeçilsin'

İzmirli avukatlardan Bakanlığa çağrı: 'Zeytinliklerle uğraşmaktan vazgeçilsin'

ABONE OL
2 Haziran 2022 14:06
İzmirli avukatlardan Bakanlığa çağrı: 'Zeytinliklerle uğraşmaktan vazgeçilsin'
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çevre konularında yaptığı çalışma ve girişimleriyle tanınan Avukat Senih Özay ve Avukat Murat Fatih Ülkü, Maden Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle zeytinlik alanlarda madencilik yapılmasına izin verilmesine karşı açılan davaların ardından yürütmenin durdurulması kararını Demokrat Gündem'e değerlendirdi. 

AYKUT POLATLI- DEMOKRAT GÜNDEM- (TELİF HABER)- Bakanlığın yönetmeliği asla uygulamaması ve uygulandıysa da hemen geri alması gerektiğini vurgulayan Avukat Senih Özay ve Avukat Murat Fatih Ülkü, "Artık zeytinlikler kendi doğal dengesine, zeytin ve zeytinyağı üretimine bırakılmalıdır. Her seferinde yargıdan dönen zeytinliklerde madencilik faaliyeti ısrarından vazgeçilmelidir" dedi. 

""

"BAKANLIK, ZEYTİNLİKLERLE UĞRAŞMAKTAN VAZGEÇMELİ"

"Bakanlık, yönetmeliği uygulamamalı, daha önce uyguladıysa hemen geri almalı ve artık zeytinlikler ile uğraşmaktan vazgeçmelidir. Bilindiği gibi, 1 Mart 2022 tarihinde Maden Yönetmeliği’nde değişiklik yapılarak, zeytinlik alanlarda madencilik yapılmasına izin verilmek istenmiş, böylece zeytinliklerin yok edilmesi yolunun açılacak olmasına karşı kamuoyunda büyük tepki oluşmuş ve davalar açılmıştı. Bu yönetmelik değişikliğinin anayasal yaşama hakkına, sağlıklı bir çevrede yaşama hakkına, 3573 sayılı Zeytincilik Kanunu’na aykırı olması nedeniyle Danıştay 8.Dairesi’nin 2022/1828 E. sayılı dosyasında yürütmenin durdurulması istemli iptal davası açmıştık. Bu davamıza yurttaşlar da müdahil olmuşlardı" diyen Avukat Özay ve Ülkü, 24 Nisan günü ise yönetmelik değişikliğinin yürütmesinin durdurulduğunu kaydetti.

""

"KARAR, AMACINA UYGUN ŞEKİLDE DÜZELTİLMELİ"

Zeytinlikler konusunda geri dönülmesi olanaksız zararlara ve hukuksal sorumluluklara meydan verilmeden yürütmenin durdurulması kararının amacına uygun olarak düzeltilmesi gerektiğini söyleyen Avukat Özay ve Ülkü, "Yönetmelik çerçevesinde Bakanlıkça hiçbir işlem yapılmaması, yönetmelik çerçevesinde Bakanlıkça yapılmış bir işlem, izin, uygulama varsa bunların tamamının geri alınması amacıyla Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’na başvuruyoruz" diye konuştu.

İzmirli avukatlar Senih Özay ve Murat Fatih Ülkü, açıklamalarını,  "Başvurumuzda artık hukuka aykırı olduğu bir çok yargı kararıyla belirlenen, zeytinlik alanlara zarar vereceği tartışmasız olan, zeytinlik alanlara ve bunlara 3 kilometre mesafede madencilik etkinliklerine izin verecek yeni bir yönetmelik, düzenleme ve işlem düşünülmemesi, böyle bir durumda yargının kökleşmiş kararına aykırı davranmanın sorumluluk yaratacağının bilinmesi konusunda Bakanlık’a gerekli uyarıyı yapmış bulunuyoruz. Sözün özü; artık zeytinlikler kendi doğal dengesine, zeytin ve zeytinyağı üretimine bırakılmalıdır. Her seferinde yargıdan dönen zeytinliklerde madencilik ısrarından vazgeçilmelidir" şeklinde sonlandırdı. 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP