İzmir’de her yıl en az bir kez heyelan yaşandığına dikkat çeken Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Koray Çetin Önalan, kentin çeşitli ilçelerinin heyelan riski altında olduğunu belirtti.
Bu riskli bölgeler arasında özellikle Narlıdere, Balçova, Konak Kadifekale ve Çiğli Harmandalı öne çıkıyor. Önalan, bu bölgelerdeki plansız kentleşme, yağış rejimleri ve yamaç eğimlerinin tehlikeyi artırdığına dikkat çekti.
İzmir’de heyelan riskini artıran üç ana faktörün jeolojik koşullar, yağmur ve yamaç eğimi olduğunu, ayrıca depremlerin de bu riski tetiklediğini belirten Koray Çetin Önalan, “Heyelan İzmir’de geçmişten beri yaşanan bir durum ve çarpık kentleşme devam ettikçe bu tehlike de devam edecek” dedi.
Kadifekale ve Harmandalı İmara Kapatılmalı
Koray Çetin Önalan, Kadifekale ve Harmandalı’nın heyelan riski nedeniyle imara kapatılması gerektiğini belirtti.
Harmandalı’nın yanlış yerleşim seçimiyle yıllardır bir sorun haline geldiğini ve bu bölgede heyelanın çöp ile birlikte mahallelerin üzerine doğru ilerlediğini belirten Önalan, bölgenin “afete maruz bölge” ilan edilmesi gerektiğini ifade etti.
Çarpık Kentleşme Heyelan Riskini Artırıyor
İzmir’deki çarpık kentleşmenin ciddi sorunlara yol açtığını belirten Oda Başkanı Önalan, kentin bazı bölgelerinde yamaca uygun yapılaşma önlemlerinin alınmadığını, bu yüzden her yıl bir veya daha fazla heyelan yaşandığını söyledi.
Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Önalan, “Yapılaşma ne kadar sağlam olursa olsun, eğer heyelan önlemleri alınmazsa, bölge kayabilir ve ciddi can ve mal kayıpları olabilir” diye konuştu.
Dereler ıslah edilmeli
Oda Başkanı Koray Çetin Önalan, heyelan riskinin yüksek olduğu bölgelerde jeolojik ve jeoteknik araştırmalar yapılması gerektiğini belirtti.
Önalan, İzmir’in mikro bölgeleme çalışmaları kapsamında heyelan sahalarının tespit edilip, bu alanlara özel önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı.
Binaların yapımında destekleme sistemlerinin ve kazıların kontrollü yapılması gerektiğini söyleyen Önalan, yer üstü sularının uzaklaştırılması ve derelerin ıslah edilmesi gerektiğini belirtti ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile AFAD’ın riskli bölgelerde incelemeler yaparak yapılaşmaya kapatma kararları alması gerektiğini dile getirdi.
Bitki örtüsü yok olunca erozyon da hızlanabilir
Orman yangınlarının ardından erozyon tehlikesine de dikkat çeken Koray Çetin Önalan, bitki örtüsünün yok olmasıyla birlikte erozyonun hızlanabileceğini, bu durumun taşkınlara neden olabileceğini söyledi.
Karşıyaka Yamanlar bölgesindeki derelerin rehabilite edilmesi gerektiğini belirten Önalan, gerekli önlemler alınmadığı takdirde heyelan riskinin daha da artacağını sözlerine ekledi.
İlginizi çekebilir: Kurum’dan Özel’e Körfez çağrısı: “İzmir’i şahsi meselesi haline getirmesini tavsiye ediyorum”