DOLAR 32,2053 -0.22%
EURO 35,1156 -0.22%
ALTIN 2.498,171,32
BITCOIN 2154220-0,03%
İzmir
31°

AÇIK

üst menü altı
Karşıyaka'da emsal artışı kararı meclisten geçti

Karşıyaka'da emsal artışı kararı meclisten geçti

ABONE OL
14 Ekim 2021 14:52
Karşıyaka'da emsal artışı kararı meclisten geçti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Karşıyaka Belediyesi’nde ağır ve orta hasarlı bina sahiplerine hak sağlayan emsal artışı kararı mecliste oylandı ve geçti. İzmir depremi sonrasında ağır ve orta hasarlı binalarda emsalin yüzde 20 oranında arttırılması, 6306 sayılı yasa kapsamında riskli yapı olarak ilan edilen binaların ada bazında başvurması durumunda emsalin yüzde 30 oranında arttırılması ile ilgili madde ile Atakent ve Bostanlı mahallelerindeki Emlak Bankası konutlarının bulunduğu alanda bir kat artış öngören 1/1000 ölçekli uygulama imar planına plan notu ilavesi önerisi mecliste kabul edildi. Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, ada bazlı dönüşümün daha iyi sonuçlar doğuracağına inandığını belirterek, “Dönüşümler aslında ada bazlı olmalıdır.  Ada bazlı dönüşümün daha iyi sonuçlar doğuracağına biz de yürekten inanıyoruz. Genel bir kentsel dönüşüm uygulaması yaygın olarak uygulansın istiyorsak bunu sadece emsal artışına bağlamak doğru bir karar olmaz. Dikkatli olmak gerekir. Biz dikkatli davranıyoruz. Ada bazlı dönüşümü destekliyoruz. Tavrımız devam edecek. İmar planı revizyon çalışmalarımızda da bunu güçlendireceğiz. Emsal artışına göre şehrin planlanması lazım. Plansız yaparsak sonuçlarını ağır bir şekilde yaşarız” dedi.

DEMOKRAT GÜNDEM- Karşıyaka Belediye Meclisi Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı Belediye Başkanı Cemil Tugay başkanlığında gerçekleşti.

Karşıyaka Belediyesi’nin 2022 yılı bütçe kararnamesinin de görüşüldüğü mecliste Bayraklı’dan sonra Karşıyaka’da da emsal artışı kararı meclis gündemine geldi. Atakent ve Bostanlı mahallelerini kapsayan alanda bir kat artışına imkan veren düzenleme ile ağır ve orta hasarlı binalarla ilgili ada bazlı başvuruda emsalin yüzde 30 oranında arttırılması kararı görüşüldü ve oylanarak kabul edildi.

Meclise gelen 3 no’lu önergede yer alan, “Atakent ve Bostanlı mahalleleri içerisinde bulunan Türkiye Emlak Kredi Bankası İzmir Bostanlı Konutları Sitesi 1)2000 ölçekli kısmı imar planı ile kütle ölçüleri belirlenen 1,2,2. Ve 5. Etaplara yönelik hazırlanan, mevcut yapıların kütle ve konumlarının korunması koşuluyla planlarla belirlenen kat adedinin 1 kat arttırılması şeklindeki 1 ) 1000 ölçekli uygulama imar planına plan notu ilavesi önerisi önergesi” kabul edildi. Buna göre bir kat emsal artışı sağlanmış oldu.

Öte yandan meclise gelen 4. Maddede yer alan, ‘İzmir depremi sonrasında ağır ve orta hasarlı binalarda emsalin yüzde 20 oranında arttırılması, 6306 sayılı yasa kapsamında riskli yapı olarak ilan edilen binaların ada bazında başvurması durumunda emsalin yüzde 30 oranında arttırılması’ madde de kabul edildi.

ADEM ÖZTÜRK: “ADA BAZLI DÖNÜŞÜMÜN GERÇEKLEŞME ORANI DÜŞÜK”

AK Partili Karşıyaka Belediyesi Meclis Üyesi Adem Öztürk, depremin üzerinden bir yıl geçmesine karşın gerekli emsal artışı kararının çıkarılmadığını, K sınırlarıyla ilgili çalışmanın bitirilmediğini savunarak, “Cumhuriyet Mahallesi’nde halkla toplandık. Bu şehirde fakirin oturduğu bir tane ev var. Bir Allah razı olsun derse insanlar görevimizi yapmış hissederiz. Murat bey (CHP meclis üyesini kastediyor) durum değişikliği oldu. Deprem bir yıl önce oldu. 30 Ekim’den beri durum değişikliği oldu, her mecliste söyledik. 6306 sayılı yasa kapsamına giren parsellerin ada bazı dönüşümünü teşvik ediyoruz dediniz. Bu Karşıyaka gerçeğiyle örtüşmüyor. Oturmuş bir yapı var, 12-14 tane bağımsız bölüm var. Siz bunu ada bazlı dönüşmeye zorladığınız zaman bunun gerçekleşme oranı düşük, imkansıza hale geliyor. K’dan bahsettiniz. Daha geçirip onaylayıp geçiremedik. Bazıları konuşur, bazıları icraat yapar. Benim hükümetim tüm her şeyiyle buradaydı. Neşteri vurdu, bir yıl dolmadan hak sahiplerine dairelerini verdi. Biz hala şu kararı alalım bu kararı alalım diyoruz. Zaman geçiyor. Görev süremiz dolduğu halde yerel iktidar yani sizler ve İBB korkum o ki hala aynı şeyleri konuşacaksınız. 6306 sayılı yasa sizin kolunuzu bağlamıyor. İşi yapan müteahhide ve vatandaşa kolaylık sağlıyor. Sen emsali arttıramazsın, plan yapamazsın demiyor yasa. Plan notuna onay verdik, buna karşı değiliz. Biz bugüne kadar söylediklerimizin neden geç yapıldığını söylüyoruz. Şu plan notunu keşke depremden 3 ay sonra yapsaydık” şeklinde değerlendirmeler yaptı.

CEMİL TUGAY: “6306 SAYILI YASA YETMEDİĞİ İÇİN EMSAL ARTIŞI, PLAN KARARI…”

Mecliste konuşan Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, “6306 sayılı yasa şu an yürürlükte. Yasanın uygulanmasıyla ilgili engel yok. Ancak vatandaşa yetmiyor bu. Yetmediği için emsal artışı, plan kararı gibi ek şeyler yapmak gerekiyor. Bu raporun kabulünü onayınıza sunuyoruz” dedi ve sözkonusu maddeyi oylamaya sundu. Önerge kabul edildi.

Karşıyaka Belediyesi’nin tek başına karar almaya yetkili olmadığını vurgulayan Başkan Cemil Tugay, ada bazlı dönüşümün daha iyi sonuçlar doğuracağına inandığını söyledi.

TUGAY: “DÖNÜŞÜMLER ASLINDA ADA BAZINDA OLMALIDIR ÇÜNKÜ…”

Başkan Tugay, şu değerlendirmeleri yaptı-“Tek başına karar almaya yetkili bir meclis değil. Aldığımız kararın büyükşehir tarafından onaylanması lazım. Geçen en son alınmış bir karar dolayısıyla gündeme bu geldi. Öncesinde de büyükşehir başkanımız çağırdı bizleri görüşlerimizi aldı. Dün kendisinin de bir açıklaması oldu basına, okumuşsunuzdur. Kentsel dönüşümü gerçekten kentsel dönüşüm gibi yapmıyoruz. Bina dönüşümü gibi yapıyoruz, insanların en çok eleştirdiği şey bu. Dönüşümler aslında ada bazlı olmalıdır.  Ada bazlı dönüşümün daha iyi sonuçlar doğuracağına biz de yürekten inanıyoruz. O nedenle yüzde 30 gibi emsal artışını vaat ederek, riskli yapılarla ilgili karar aldık. Siz de onayladınız. Teşekkür ediyorum. Bundan sonra hepimize düşen şey kentimizin daha yaşanılır bir yer olması için, ilave nüfus artışı getirmek değil, daha iyi yapılanmış planlanmış kentlere dönüştürmemiz. Bunun için yükseklikle beraber bir emsal artışı karşılanabilir. Ama getirdiğiniz nüfusun otopark yeşil alanı düzenleyecek ada bazlı planlama gerekebilir. Emlak bankası ile ilgili karar da tek başına verdiğimiz bir karar değil. Sonuçta ilave bir kat verilmesi, başka alanlar için emsal olacağı çekincesi nedeniyle daha üst. Bizim duruşumuzda tavrımızda değişiklik yok, samimiyetimizde tartışmaya açık bir durum yok. Sizin de yapıcı tavrınız için de teşekkür ediyorum.”

MURAT AYDIN: “HİÇBİR ZAMAN DEDİĞİMİZ DEDİK DEMEDİK VE…”

Başkan Tugay’ın ardından konuşan Karşıyaka Belediyesi CHP Meclis Üyesi Av. Murat Aydın, “Gerek Karşıyaka Belediye Meclisi gerek büyükşehir belediye meclisi bu önergeyi hangi parti verdi diye bir tavır göstermedi. Burada da büyükşehir meclisinde de verdikleri önergeler kabul oldu. Hem burada hem İzmir’de çoğunluğumuz var, kimseyi dinlemeyiz tartışmayız bir tavrımız olmadı. Atakent ile ilgili yeşil alan ve boşlukların korunmasını sağlamak istedik. Sadece emsal artışı sağlamak bunu engeller. Taban alanında değişiklik yapmayan, yeşil alanları koruyan bir şey şimdi yaptığımız şey. Değişen bizim görüşümüz değil değişen durumdur. Hiçbir zaman dediğimiz dedik demedik. İkincisi, İBB tartışmalarına atıf yaptı değerli meclis üyesi. Anlatmaya çalıştığımız şey hep şuydu, biz şu an Bayraklı ile ilgili sorunu çözüyoruz, diğerleriyle ilgili bir şey yapılmayacağı ile ilgili bir durum yok dedik. 6306 sayılı kanunla ada bazlı emsal artışında ağır ve orta hasar koşulu yok. Riskli binalarda da ada bazlı dönüşüm yapılabilir. Bunlar da parsel bazlı olsun  tartışmaları olabilir. Her bir işlemi adım adım gerçekleştirmek durumundayız. Diğer ilçeler ve büyükşehirle birlikte hareket etmek zorundayız. Yeni bir durum gerçekleşiyor, bazıları buna karşı çıkacak, bu tartışmaları derinleştirmek zorundayız. Şehrin dinamiklerini, ihtiyaçlarını ve planlamasını korumalıyız. Bu zorluğu hep birlikte atlatmaya çalışıyoruz. Büyükşehirdeki kararda da bir değişiklik yok. Bayraklı’daki ihtiyaç derin ve acil görünüyor dedik. Tunç Başkan da bunu söyledi. Nitekim kararın alınmasının hemen ertesi günü sizleri topladı başkan. Bu konuyu bu anlamda konuştuk. Süreç devam edecek dedi Tunç Başkan da” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

YAŞAR ÖZCAN: “MERKEZİ HÜKÜMET GECİKTİRDİĞİ İÇİN….”

CHP Grup Başkanvekili Yaşar Özcan da söz alarak, emsal artışı kararının doğru bir karar olduğunu, gecikmesinin nedeninin ise merkezi hükümet olduğunu kaydederek, “Büyükşehir belediye başkanını ve emeği geçenleri kutluyorum. Biz burada tarihi bir karara imza atıyoruz. Adem beyin dediği gibi merkezi hükümet birtakım şeyleri yapmadığı, geciktirdiği için, 6306 sayılı yasada gerekli değişiklikleri yapmadığı, afet bölgesi ilan etmediği, sorumluluğu tamamen yerel belediyelere bıraktığı için şu an belediyelerimiz bu boşluğu zorlamak için çalışıyor. Efsane şekilde bu emsal artışının verilmesi çok doğru bir karardır. Gecikmesinin nedeni ise merkezi hükümettir. 6306 sayılı yasayı biz çıkarmadık. Yasanın kendi içinde dönüşümü için vatandaşa hiçbir kolaylık yok. Kendi başına müteahhitle anlaş yap. O zaman hükümete söylesin Adem bey, Türkiye’nin tamamını kapsayan bir düzenleme yapsaydı. Yerel belediye olarak büyükşehiri ve Karşıyaka Belediyesi’ni kutluyorum” diye konuştu.

CEMİL TUGAY: “DEPREM MAĞDURLARI NEDEN MEYDANLARDA TOPLANIYOR, EYLEM YAPIYOR PEKİ?

Hükümetin gerekli adımları attığını belirten AK Partili meclis üyelerine yanıt veren Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, kentsel dönüşüm uygulamasının sadece emsal artışına bağlanmasının doğru olmadığını söyledi.

TUGAY: “ADA BAZLI DÖNÜŞÜMÜ DESTEKLİYORUZ

Başkan Tugay, “Şunu anlamakta zorluk çekiyoruz. Hükümet yeterli çalışmayı yaptı diyorsunuz mesela. Peki deprem mağdurları neden böyle meydanlarda toplanıyor, her yerde eylem yapıyor. Neyi hükümetten bulamadılar? Neyi çözemediler de sorun devam ediyor. Diyorsunuz ki, bu kararın alınması gerekiyor, çünkü dönüşmüyor diyorsunuz. Peki neden bu iş çözülmüyor. Bizler Karşıyaka’nın emanetini almış insanlarız. Bu emanete hıyanet etmememiz gerekiyor. Alacağımız her kararın her insanın yaşamına etkisi var. Bütün insanlara yüzde 20 emsal artışı vermek demek kentin aynı alanda yerleşmesi demek. Ama üzerine yüzde 20 daha fazla nüfus demek. Bu da 350 bin nüfusun 420 bine çıkması demek. Aynı dar sokaklar, yeterli yeşil alan, okul, sosyal donatı alanı yok. Tıkışık bir yaşam alanımız var. Bunun üzerine ilave kat ve nüfuslar koyduğumuz zaman bu insanların arabaları hangi yollardan geçecek. Çocuklar nerede oynayacak? Yeni gelen nüfusun sosyal ihtiyaçları nasıl karşılanacak. Alt yapı kaldıracak mı yeni nüfusu. Bence doğru bir yaklaşım gösteriyoruz. Depremin mağdurlarını mağduriyetleri giderilmediği için, deprem konutları yapıldığı için sorunları çözülseydi, zaten böyle bir karar almamız gerekmeyecekti. Adamlar büyükşehir kapısında toplanıp karar alınması için eylem yapıp Ankara’ya gidiyor. Burada bizim amacımız deprem mağdurlarının yani ağır orta hasar görmüş boşaltmak zorunda kalmış vatandaşlarımızın mağduriyetini acilen gidermek yönünde. Onun ötesinde genel bir kentsel dönüşüm uygulaması yaygın olarak uygulansın istiyorsak bunu sadece emsal artışına bağlamak, Adem bey siz harita uzmanısınız bilirsiniz, doğru bir karar olmaz. Dikkatli olmak gerekir. Biz dikkatli davranıyoruz. Ada bazlı dönüşümü destekliyoruz. Tavrımız devam edecek. İmar planı revizyon çalışmalarımızda da bunu güçlendireceğiz. Emsal artışına göre şehrin planlanması lazım. Plansız yaparsak sonuçlarını ağır bir şekilde yaşarız.

MURAT AYDIN: “MERKEZİ HÜKÜMET ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMADI”

AK Partili meclis üyesi Adem Öztürk’ün merkezi hükümetin gereken herşeyi yaptığı açıklamasına yanıt veren CHP Meclis Üyesi Murat Aydın, “Hükümet madem neşterini vurdu, sorunu çözüyor. Bayraklı’daki bu yerlerle ilgili kaç tane dava var biliyor musunuz? Çoğu devletle davalı. Onlarca dava var daha teslimat yapılmadan. Teslimattan sonraki davaları söylemiyorum. Çabuk yaparsınız ama iyi yapamamışsanız olmaz. Niye Karşıyaka ve büyükşehir belediyesi planlama açısından sorun olacak şeyi yine de yapmaya çalışıyor? Çünkü merkezi hükümet üzerine düşeni yapmadı. Neden afet bölgesi ilan etmedi hükümet. Afet bölgesi ilan edilmesini hak etmiyor muydu? Hala depremin kaç şiddette olduğunu konuşuyoruz. İnsanlar dönüşüm istiyorlar değil mi? Neden dönüşüm yapmıyor insanlar peki? Karar almamızı neden istiyorlar, neden emsal artışı istiyorlar. Çünkü yenisini yapacak paraya sahip değiller. Neden değiller? Emekli olmuş bir kişi neden 3bin lira emekli maaşı alıyor. Neden evlerini dönüştürecek paraya sahip değiller? Bunları sormayacak mıyız? Afete maruz kalan yerlerde kredi imkanı var, 200 bin lira. 200 bin lira konusu konuşulduğunda, dolar bugün 9 lirayı geçti, bunun etkisi yok mu buna? Biz vatandaşın sorunu çözülmediği için oraya yapılan evlerle ilgili sorunlar devam ettiği için, belediyenin kapısını çalıp imar artışı verin de evlerimizi dönüştürelim, yoksa altında kalacağız diyor. Bu, hep beraber yapmamız gereken şey. Merkezi hükümet planlamaları değiştirip kredi imkanı verecek. Riskli binalarla ilgili düzenleme ne nasıl tespit ve ilan edilirle ilgili. Peki nasıl yapılacağına dair bir tane şey var mı? Bu ülkenin insanlarını şehrimizin sıkışıklığıyla sıkışık bir şehir içinde yaşamakla binanın altında kalıp ölmek arasında bir tercihe zorlamamalıyız. Bütünlük içinde karar alınması lazım. Burada müteahhit yapan insanlar var, kaç paraydı demir kaç para oldu? Peki bir yıldır buna ilişkin basit bir kararname yayınlanabilirdi.  Derlerdi ki müteahhit insanların vergilerine muafiyet verirlerdi, biraz kredi verirlerdi, biz de emsal artışı yapardık, sorun çözülürdü. Emsal artışı verin sorunu çözün demekle olmuyor. 60 milyar dolar civarında 1999 yılından beri deprem vergisi topladı bu ülke. Biz bir trilyon lira yeni parayla karayolu yatırımı yaptık diyor ulaştırma bakanlığı. Bu iktidarın en çok övündüğü yol yatırımlarının parasının yarısını biz ödüyoruz. Müteahhitlere müşteri garantili verdikleri yol yatırımlarını saymıyorum bile. İnsanlar zor durumda ve hepimiz bir şey yapmalıyız. Hükümet vergi ve kredi ile ilgili birşey yapmalı, belediye imar ile ilgili düzenleme yapmalı.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP