DOLAR 32,3867 -0.12%
EURO 34,6796 -0.38%
ALTIN 2.413,43-0,88
BITCOIN 20472891,40%
İzmir
19°

AÇIK

üst menü altı
Kazdağı’ndaki altın madeni protestosu: Cengiz Holding’e Kazdağı’nda geçit yok!

Kazdağı’ndaki altın madeni protestosu: Cengiz Holding’e Kazdağı’nda geçit yok!

ABONE OL
6 Aralık 2022 16:26
Kazdağı’ndaki altın madeni protestosu: Cengiz Holding’e Kazdağı’nda geçit yok!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cengiz Holding’in Kazdağı’nda işletmek istediği altın madeni Çanakkale’de ve İstanbul’da protesto edildi. Çanakkale'de adliye önünde açıklama yapılırken, İstanbul'daki eylemde 7 kişi gözaltına alındı.

Çanakkale’de yapılan basın açıklamasında Kazdağları Ekoloji Platformu adına hazırlanan metni okuyan Ayşe Gökçe Bor dünya üzerinde biyolojik çeşitliliği ile sayılı ekosistemlerden biri olan Kazdağı’nın yüzde 79’unun madenlere ruhsatlandırıldığını dile getirdi.  Kazdağı’na üşüşen şirketlerden birisinin de Cengiz Holding olduğunu belirten Bor, “Kazdağı ekosistemi içinde devasa bir alanda yıkıma sebep olacak, 200 metre derinliğinde ölüm çukurları açacak, 3 köyü haritadan silecek ve kimyasal zehirlerle yakınındaki diğer köyleri de yaşanmaz hale getirecek, su kaynaklarımıza el koyacak 87513 ruhsat no’lu Halilağa Bakır Madeni projesindeki ısrarına devam ediyor. Halkın tüm itirazlarına, toplanan binlerce imzaya ve bilim insanlarının olumsuz görüşlerine rağmen projeye geçtiğimiz yıl bakanlık tarafından ÇED olumlu kararı verilmişti” diye konuştu.

""

Bu projeye karşı üç ayrı dava açıldığını aktaran Ayşe Gökçe Bor, bu davalarda yapılan bilirkişi keşifleri sonucu hazırlanan raporların yapılacak projenin doğal ve kültürel varlıklar üzerinde geri dönüşsüz tahribata neden olacağı ve ÇED olumlu kararının hukuka aykırı oluşu yönünde görüş bildirildiğini dile getirdi. Bu bilirkişi raporunun ardından üç dava için de Çanakkale 1. İdare Mahkemesinin yürütmeyi durdurma kararı verdiğini aktaran Ayşe Gökçe Bor, 81 yurttaş ve 6 kurumun açtığı davada halkın sağlıklı bir çevrede yasaması için mücadele eden tabip odası ve İHD ile üç yurttaşın hukuksuz yere dava açmaya ehliyetsiz sayıldığını dile getirdi.

“MAHKEMENİN YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARINA RAĞEMEN YENİ ÇED SÜRECİ BAŞLADI”

Şirket, 2009/7 sayılı genelgeden yararlanarak, yürütmeyi durdurma kararına mesnet olan bazı hususlarla ilgili ÇED Raporunda revizyon yaparak Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına yeniden başvurduğunu ve söz konusu proje için 13 Ekim 2022 tarihinde yeniden İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısı yapıldığını ifade eden Ayşe Gökçe Bor şunları söyledi; “Bugün Cengiz Holding’in yıkım projesine karşı açılan üç davanın da duruşması yapılacak. İklim krizinin etkilerini gördüğümüz, kuraklık çekmeye başladığımız ve gıda güvenliğimizin tehlikeye girdiği bu dönemde sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı, bir şirketin kazancı için feda edilemez. Kazdağı’nın korunması, gelecek kuşaklara, çocuklarımıza ve bu topraklarda yasam hakkı olan tüm canlılara borcumuzdur.”

""

 ‘KÜMÜLATİF ETKİ GÖZ ÖNÜNE ALINMADI’

Şirketin ÇED raporunda, bölgede yer alan diğer metalik madencilik projelerinin sebep olacağı kümülatif etkilere değinilmediğine vurgu yapan …”Ayrıca, ÇED Raporu içinde maden için su alması planlanan Hacıbekirler 1 ve 2 göletlerinin projelerine ve çevre etkilerine yer verilmemiştir. Göletler için DSI ile protokol hazırlığı içinde olduğu ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının da göletler için kapsam dışı kararı verdiği bilinmektedir. Oysa ÇED bir bütündür ve tüm projeyi kapsamalıdır” dedi.

Ayşe Gökçe Bor, “Umuyoruz ki mahkeme yaşamdan yana karar verecek ve bilirkişilerin de belirttiği gibi Kazdağı ekosisteminde doğal ve kültürel varlıklar üzerinde geri dönüşsüz yıkım yaratacak Halilağa Bakır Madeni Projesini iptal edecektir.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP