DOLAR 32,3643 -0.37%
EURO 34,6908 -0.36%
ALTIN 2.382,58-1,64
BITCOIN 18949590,87%
İzmir
22°

AZ BULUTLU

üst menü altı
Kemeraltı’nda TARKEM tanıtımı… İneler: ‘Kemeraltı Çarşısı inanılmaz bir çeşitliliğe ev sahipliği yapıyor’

Kemeraltı’nda TARKEM tanıtımı… İneler: ‘Kemeraltı Çarşısı inanılmaz bir çeşitliliğe ev sahipliği yapıyor’

İzmir Tarihi Kemeraltı Gayrimenkul Yatırım Fonu (TARKEM) İzmir Kemeraltı Çarşısı'nı basın mensupları ile gezdi. Havra Bölgesi'ni, Kemeraltı Çarşısı'nı ve Basmane Bölgesinde yapılacak yatırımlar hakkında bilgiler verdi.

ABONE OL
9 Haziran 2023 17:19
Kemeraltı’nda TARKEM tanıtımı… İneler: ‘Kemeraltı Çarşısı inanılmaz bir çeşitliliğe ev sahipliği yapıyor’
0

BEĞENDİM

ABONE OL

DEMOKRAT GÜNDEM -HABER MERKEZİ- EMİN ŞANLI / İzmir Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Tunç Soyer’in Yönetim Kurulu Başkanı olduğu TARKEM İzmir’de başta Kemeraltı Çarşısı olmak üzere bölgeyi kalkındırma çalışmalarına devam ediyor.

Kemeraltı Çarşısı’nı tanıtım gezisine TARKEM Genel Müdürü Sergenç İneler öncülük etti. İneler’in yanı sıra TARKEM Yönetim Kurulu Üyeleri ve Rehber Ahmet Murat da eşlik etti.

Kemeraltı Çarşısı’nda bulunan tarihi yapıları ve gezi rehberliği yapan Rehber Murat, bölgenin ve İzmir tarihinin önemini vurguladı.

Kemeraltı’nın ‘2 bin 500 yıllık’ geçmişine dikkat çeken Murat, bölgenin geçmişten bugüne ticaret merkezi olduğunu dile getirdi.

YAPINCA, İŞLETİNCE, KORUYUNCA OLUYOR

TARKEM Genel Müdürü Sergenç İneler, Kemeraltı Çarşısını ve TARKEM fonunu tanıtarak bölgenin UNESCO değerlerinde olmasını ve kalkınmaya ihtiyacı olduğuna değindi.

Sergenç İneler, “Kemeraltı’nın bilinmeyen yerlerini gezeceğiz. Mesaj şu. Yapınca, işletince, koruyunca oluyor. Yeter ki isteyelim.

İzmir Türkiye’de kültür ve tarihi binaya sahip ikinci şehridir. Bunların çoğu Kemeraltı, Kadife Kale ve Basmane’dir. 2 binin üzerinden tescilli bina var” dedi.

ESNAF DA KAZANACAK

Kemeraltının kalkındırma projesi esnafı korumayacağına yönelik iddiaları yanıtlayan İneler, projenin esnafa da kazandıracağını söyledi.

İneler, “Esnafı korumak, sanatkarı korumak, yaşayanları korumak, bunların hepsi bu fon içerisinde yapmamız gereken milat noktalarımız. Burası gerçek değerinde değil. Burası Türkiye’nin en değerli yerlerinden bir tanesi. Biz buradaki mal sahiplerine buna dalatabildiğimizde esnaf da buradan kazanacak. Kaçak çanta satarak esnaf burada mutlu mu? değil. Hapse gözü alıyorlar. Buradan uzaklaşmak istiyorlar ancak burada imkan yok. Esnafın da geliri artacak” şeklinde konuştu.

KİM ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMAK İSTİYORSA HAZIRIZ

TARKEM Genel Müdürü Sergenç İneler, Kemeraltı Çarşısı’nda kim elini taşın altına almak istiyorsa TARKEM olarak buna hazır olduklarını belirtti.

Sergenç İneler, “Kemeraltı’nda kim elini taşın altına koymak istiyorsa TARKEM buna hazır. Biz belediyelerden valilerden her şeyi yapmasını mı bekleyeceğiz, hayır. İşte İzmir Gayrimenkul Fonu bunun için oluşturulmuş bir fon. İzmir Valiliği çok kısa bir süre önce İktisat Kongresini restore etti. Yani buralar yapılıyor, biz yapıyoruz. İBB yapıyor. Sadece bunlar da değil özel teşebbüsler de var” diyerek konuşmalarını sürdürdü.

KEMERALTI ÇARŞISI İNANILMAZ BİR ÇEŞİTLİLİĞE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR

Sergenç İneler çarşının sürekliliğine dikkat çekerek Kemeraltı’nın gece de faaliyette olması için aydınlatılması gerektiğini vurguladı.

İneler, “10 bin esnaf 800 bin ürün var burada. İnanılmaz bir çeşitlilik. Hepsi 7/24 çalışmıyor. Kendi gelirlerini arttırmak adına gece çalışmak isteyenler de var. Buraya aydınlatmak gerekiyor. Büyükşehir Belediyesi de bunu yapmaya başladı. Bunlar farklı esnaf türlerini buraya getirecek Nazım Hikmet 70’sinden sonra bile yaşamayı ciddiye alacaksın demiş ama biz buraları ciddiye almamışız. Bundan sonra alacağız” ifadelerini kullandı.

SERGENÇ İNELER’İN KONUŞMASININ SATIR BAŞLIKLARI:

ARAP HANI

Arap Hanı da restore edilmeye bekleyen hanlardan biri. Han sahiplerinin böyle maddi bir durumu yok. Arap Han’ını mevcut esnaflığı ve dokusunu koruyarak fonumuzla birlikte değer kazandırabiliriz.

YEŞİLDEREK HANI

Yeşilderek Han’ı içerisindeki hamam da ya kullanılmıyor ya da bakımı yapılmamış. Burayı hamam su müzesi olarak ayağı kaldırıldığını düşünün. Bu yapılar bir metruk değil bir değer olarak görmek gerekiyor. Bir İzmirli olarak buralar hoşuma gidiyor. Osmanlının en değerli yapılarından bir tanesi.

HAVRA SOKAĞI

Havra sokağında 220 bin insan yürür. Ancak bazı sokaklarına kimse girmez. 28 bina bu alanda bitti. Ali Galip binası Çikolata müzesi olabilir. Alışveriş merkezlerini düşünün. Buralar potansiyel olarak, iyi para kötü parayı kovar ve bu dönüşüm buranın mahsus talihini değiştirmeye yaratacak. Alga, Albayrak Pasajı ve Akım Pasajı, en önemli üç değerimiz olacak.

KARAOSMANOĞLU HANI

Karaosmanoğlu Hanı burada örnek. İsrailli turistler bile gelip buradan istifa edebiliyor. 30’a yakın han var restore edilmeye bekleyen.

ALBAYRAK PASAJI

Albayrak pasajını burada TARKEM yapıyor. Buradaki sinagoglar yine cemaatler ve AB fonları öncülüğünde yapılıyor. Yanlarındakiler ne olacak? Kim bir şeyi yapmak istiyorsa fon onlara aracı olacak. Etrafını şekillendirmek için bu fona bugün start veriyor olacağız.

AKIN PASAJI

TARKEM’in şu an 20’den fazla yatırımı var. Alt katlarını yeme, içme destekleyecek şeyler. Havra Meydanı’ndaki Akın pasajı bu yapı da yeni sezonda pasaj restoranı olarak işleyecek bir yapı. Basmane’deki oteller ve Kemeraltı’ndaki restoranlar birbirine bağlı ve destekçi olacak. Bunları 5-10 yıl içerisinde yapıldığını düşünün ve hepsi başladı.

ANTİKACILAR ÇARŞISI

Antikacılar Çarşısı bundan beş sene önce boş duruyordu. Mal sahipleri bize geldi ve bugün bir mezat var burada. Bunu başka nerede bulabilirsiniz?

HAMZA RÜSTEM PASAJI

Hamza Rüstem Pasajı ve buradaki örtüler kaldırılacak ve daha düzenli hale getirilecek. Kemahlı iş hanı burada Restorasyon olmayı bekliyor.

SALEPÇİOĞLU İŞ HANI

Salepçioğlu iş hanı. 100 tane esnaf ve odanın olduğu bir yapı. Benim buradaki hayalim esnafların korunduğu ama üst katları bomboş olan bölgenin otele dönüştürüldüğü ve Anafartalar Caddesi ile Salepçioğlu Caminin manzara olduğunu düşünün. Buradaki esnaf buradan kazanır.

KESTELLİ CADDESİ

Kestelli Caddesi de yaratıcı enstitüler sokağı olacak. İBB bir çalışma yaptı. Bir teşvik ile buraların oraya deplasmanı ve bu alanın tekrar dönüşümü gibi bir proje var.

SEZEN AKSU

Sezen Aksu, Şükrü Saraçoğlu buradaki otopark alanında olan okulda okumuş. Okuma yazmayı burada öğrenmişlerdir. İlk Müslüman Türk kızları okullara burada başlamıştır. Buraya Uluslararası Yazıcılık Merkezi yapılacak ve çevresinde de bu alanı destekleyen alanlarla burası merkez olacak ve etrafındaki değer artışlarını yaratacak.

HAVRALAR

Havralar yeme içme, Basmane konaklama olarak ve Kestelli burası da ofisler merkezi olacak. 11 sinagog burada bulunuyor. Prag’ta 4 milyon nüfus çekiyor iki tane yan yana.

YEMİŞÇİZDE KONAĞI

Yemişçizade Konağı İBB tarafından restore edildi ve Anı Evi’ne dönüştürüldü. Sadece müze unsurları değil binanın kendisi, işlemeleri de çok değerli. Tanıtım, bölgeden kopukluk eksikliği olduğu için tam tadı alamıyorsunuz.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP